Komentar glavnoig urednika

KOMENTAR: Ulaganja se nastavljaju i prošle i ove godine

KOMENTAR: Ulaganja se nastavljaju i prošle i ove godine
HT je u 2022. godini nastavio s velikim ulaganjima prije svega u optičku i 5G infrastrukturu što je donijelo ulaganja od 1,74 milijarde kuna
Dražen Tomić / Tomich Productions

Telekomunikacijski sektor je dolaskom 5G mreža u novom velikom investicijskom ciklusu. Sada je u tijeku nova aukcija za frekvencijske spektre koji su davno dodijeljeni i korišteni su godinama, sada se Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska bore za njih, a 5G spektri su dodjeljivani još 2021. što je utjecalo i na usporedbu ulaganja u 2021. i 2022. godini. Dostupne informacije s telekom tržišta govore kako će država od ovogodišnje aukcije uprihoditi i više od očekivanja jer se radi o frekvencijskim spektrima na kojima su radile 2G, 3G i 4G mreže i sada se stvaraju pozicije za narednih 15 godina.

Kada se pogledaju ulaganja HT je u 2022. godini nastavio s velikim ulaganjima prije svega u optičku i 5G infrastrukturu što je donijelo ulaganja od 1,74 milijarde kuna što je realno više kada se iz ulaganja u 2021. izbiju ulaganja u frekvencije za 5G.

To je HT-u donijelo i veću pokrivenost optičkom mrežom i to 21 posto uz dvoznamenkasti rast u posljednjih deset kvartala. Prošle godine tako je optičkom infrastrukturom tako pokriveno više od 100 tisuća novih korisnika. Pritom je HT-ova 5G mreža dostupna, kako sami tvrde, u više od 100 gradova odnosno pokrivenost populacije je oko 2 milijuna.

HT bilježi organskih prihoda povećani su za 2,2 posto zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u  području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori. Prihodi su dosegli 7,41 milijardu kuna.  

Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e (dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) nakon  najmova za 0,8 posto u 2022. godine koja se dosegla 2,85 milijardi kuna. Organska neto dobit veća je za 10,5 posto, prvenstveno kao rezultat  normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021.  godine i dosegla je 655 milijuna kuna.

Pritom treba istaknuti da je na rast dosta utjecala amortizacija koja je sad manja, ali je 2021. bila jako velika pa je usporedba 2021-2021 daje malo iskrivljen dojam u smislu veličine rasta koji bez tog jednokratnog efekta nije toliko velik.

U svakom slučaju za HT je važno da su rezultati na domaćem fiksnom i mobilnom tržištu jako pozitivni bez obzira na pritisak inflacije i rast cijene energenata u 2022. godini. Tako HT ima broj mobilnih korisnika veći u 2022. za 1,3 posto na 2,31 milijuna od čega prepaid pao 2,7 posto na 917 tisuća, dok je broj korisnika s ugovorom veći 4,1 posto na 1,39 milijuna. Pritom je prosječna mjesečna potrošnja u prepaid segmentu ostala stabilna na 40 kuna mjesečno, dok su korisnici s ugovorom trošili više i to 1 posto i prosječno mjesečno (ARPU) je to sada 104 kune.

U fiksnoj telefoniji broj korisnika je manji 2,1 posto i zaustavio se na 714 tisuća korisničkih linija. U segmentu govornih usluga u fiksnoj telefoniji ARPU je manji 2,3 posto i sada je 61 kunu. Broj širokopojasnih korisnika sada je 648 tisuća uz rast od 2,4 posto, ARPU je u ovom segmentu manji 0,8 posto i sada se prosječno mjesečno troši 108 kuna. Broj TV korisnika sada je veći 0,5 posto i dosegao je 538 tisuća. Pritom je prosječna mjesečna potrošnja veća 1,8 posto i dosegla je 88 kuna mjesečno.

Treba svakako spomenuti da je HT nagrađen kao mreža najviše kvalitete od strane oba industrijska standarda. HT je osvojio umlautove nagrade „Best in Test” za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu u Hrvatskoj. Osim toga, kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem nagrade Ookla Speedtest za najbržu 5G mrežu te nagrade za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj četvrtu godinu zaredom.

Sve to dokazuje koliko su bitna kapitalna ulaganja koja su rasla u 2022. godini, kada se izbije utjecaj ulaganja u frekvencije iz 2021. godine. Ove se godine očekuje nastavak rasta ulaganja po jednoznamenkastoj stopi i pritom svakako treba vidjeti koliko je HT, ali i drugi telekomi uložili u frekvencijski spektar na aukciji koja je u tijeku.

U svakom slučaju rast optike i 5G mreže obilježit će naredne godine, a bit će zanimljivo vidjeti i rast u drugim segmentima poslovanja, ali i trendove koji će se pokazati na predstojećem sajmu MWC 2023 koji se idući tjedan održava u Barceloni.