KOMENTAR: Stigao da ostane – novi oblik života

KOMENTAR: Stigao da ostane – novi oblik života

Foto: Fotolia ilustracija

Jedan od ključnih događaja na domaćoj ICT sceni prošle godine svakako je da nakon 19 godina poslovanja, u godinu kada slave svojih prvih 20 godina u Hrvatskoj Vipnet ne ulazi više kao Vipnet nego kao novi oblik života A1 Hrvatska. Možda je ipak malo pretenciozno jedan telekom nazvati novim oblikom života, reklame su išle u tome stilu poput one da je novi oblik života onaj koji zna imena svih zagrebačkih mostova. Ili tako nešto?

Iza promjene imena Vipneta u A1 Hrvatska i „novog oblika života“ krije se zapravo jedna sasvim druga i mnogo važnija priča. Odnosno želja kompanije koja je pretežito telekomska da se okrene u nekom drugom smjeru. I to je normalno, a evo i zašto.

Već desetak godina govori se kako se telekom tržište mijenja, kako je djelu konvergencija usluga, kako se fiksna telefonija smanjuje, mobilna raste. Sada je trend još malo pomjeren u smjeru usluga i rješenja, dakle kombinacije ICT-a i osnovnog poslovanja telekoma dakle mrežne infrastrukture.

Uz sve to, novi buzzword iliti riječ koja znači ili ne znači ništa, govori sve i služio kao prodajni aktivator sada je digitalna transformacija. Iako je ona pod pojmom digitalizacije, kompjuterizacije ili kako već postojala i ranije ona je sada apsolutni hit.

Danas su svima puna usta digitalne transformacije, manje digitalizacije, svih sektora od javne uprave do javnih poduzeća, do privatnog sektora. Sve je bazirano na tehnologiji. Kao alatu koji treba tvrtkama pomoći da se othrvaju na tržištu disruptivnim kompanijama koje mijenjaju poslovne modele. Zapravo samo mnogo brže i jednostavnije koriste tehnologiju na postojećim ili tek malo promijenjenim poslovnim modelima.

Kada se tome pridodaju i različite nove metodologije razvoja, koje su kod malih tvrtki oduvijek ali se možda ne zovu tako poput agile, Scrum ili nešto treće ili četvrto.

U takvom svijetu odluka vlasnika Vipneta je logična da se prilagodi tom novom okruženju u kojem se svi stalno mijenjaju i prilagođavaju. Tako je i Telekom Austrija postao A1 Telekom Austria Group, dok je kod svih operatera A1 osim još u Srbiji i Makedoniji gdje su ostali Vip te Bjelorusije Velcom.

Sam rebranding A1 Hrvatska trajao je dosta dugo, osim samo brze promjene u dućanima, kampanja je krenula i prije same objave 1.10. taman na početku posljednjeg kvartala 2018. godine. Uloženo je tako puno u objašnjenje zašto je ta promjena potrebna, kako oni više nisu telekom nego zapravo digitalna kompanija. Pravi posao ipak tek predstoji, od unutarnje transformacije, do promjene poslovnih modela, ali i okretanje digitalnom uslugama kako rezidencijalnim tako i prije svega poslovnim korisnicima.

Podsjetimo, kako bi se to ostvarilo osim rebrandinga A1 odnosno Vipnet, Vipnet odnosno A1 krenuo je u vlastitu digitalnu transformaciju, odnosno transformaciju rada i poslovanja. Ta digitalna transformacija uključuje i promjenu internih procesa, uvođenje agilnih metoda rada te razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Za telekom kompaniju koji je orijentiran prije svega na pružanju telekomunikacijskih usluga to je bio veliki izazov poglavito jer su u to vrijeme obavili i akviziciju Metroneta, a već se neko vrijeme govorilo i rebrandingu koji se dogodio prije sada nešto više od tri mjeseca.

Kako bi se istinska transformacija u digitalnu kompaniju mogla provesti, potrebno je preispitati naslijeđene prakse i tradicionalne modele rada te ih odbaciti kada one stoje na putu promjenama. Kampus kompanije je posebno dizajniran tako da bude zabavan i suvremen, a da istovremeno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija, tvrde u A1 Hrvatska.

Promjene su posljednjih godina vidljive i u velikoj prisutnosti Vipneta u eSportu pa tako i najvećem regionalnom gaming sajmu  Reboot InfoGamer powered by A1, Vip odnosno A1 Adria League. Dovodili su na te sjamove i poznate YouTubere, sudjelovali na projektu lokalno-regionalnih YouTube zvijezda Joomboosu s 24sata kao organizatorom gdje su bili glavni sponzor.

I to su one promjene vidljive prema mlađoj generaciji, no A1 svakako želi i velik dio kolača u segmentu usluga poslovnim korisnicima. Tako najavljuju  velika ulaganja i to više od 500 milijuna eura u tri godine o čemu nam je u ekskluzivnom intervjuu govorio i glavni tehnički direktor Tomislav Makar. Tu se očekuju rješenja u segmentu cloud computinga, data centara, IoT-a. Prilika je puno, a tržište samo raste.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.