KOMENTAR: Stigao da ostane – novi oblik života

KOMENTAR: Stigao da ostane – novi oblik života

Foto: Fotolia ilustracija

Jedan od ključnih događaja na domaćoj ICT sceni prošle godine svakako je da nakon 19 godina poslovanja, u godinu kada slave svojih prvih 20 godina u Hrvatskoj Vipnet ne ulazi više kao Vipnet nego kao novi oblik života A1 Hrvatska. Možda je ipak malo pretenciozno jedan telekom nazvati novim oblikom života, reklame su išle u tome stilu poput one da je novi oblik života onaj koji zna imena svih zagrebačkih mostova. Ili tako nešto?

Iza promjene imena Vipneta u A1 Hrvatska i „novog oblika života“ krije se zapravo jedna sasvim druga i mnogo važnija priča. Odnosno želja kompanije koja je pretežito telekomska da se okrene u nekom drugom smjeru. I to je normalno, a evo i zašto.

Već desetak godina govori se kako se telekom tržište mijenja, kako je djelu konvergencija usluga, kako se fiksna telefonija smanjuje, mobilna raste. Sada je trend još malo pomjeren u smjeru usluga i rješenja, dakle kombinacije ICT-a i osnovnog poslovanja telekoma dakle mrežne infrastrukture.

Uz sve to, novi buzzword iliti riječ koja znači ili ne znači ništa, govori sve i služio kao prodajni aktivator sada je digitalna transformacija. Iako je ona pod pojmom digitalizacije, kompjuterizacije ili kako već postojala i ranije ona je sada apsolutni hit.

Danas su svima puna usta digitalne transformacije, manje digitalizacije, svih sektora od javne uprave do javnih poduzeća, do privatnog sektora. Sve je bazirano na tehnologiji. Kao alatu koji treba tvrtkama pomoći da se othrvaju na tržištu disruptivnim kompanijama koje mijenjaju poslovne modele. Zapravo samo mnogo brže i jednostavnije koriste tehnologiju na postojećim ili tek malo promijenjenim poslovnim modelima.

Kada se tome pridodaju i različite nove metodologije razvoja, koje su kod malih tvrtki oduvijek ali se možda ne zovu tako poput agile, Scrum ili nešto treće ili četvrto.

U takvom svijetu odluka vlasnika Vipneta je logična da se prilagodi tom novom okruženju u kojem se svi stalno mijenjaju i prilagođavaju. Tako je i Telekom Austrija postao A1 Telekom Austria Group, dok je kod svih operatera A1 osim još u Srbiji i Makedoniji gdje su ostali Vip te Bjelorusije Velcom.

Sam rebranding A1 Hrvatska trajao je dosta dugo, osim samo brze promjene u dućanima, kampanja je krenula i prije same objave 1.10. taman na početku posljednjeg kvartala 2018. godine. Uloženo je tako puno u objašnjenje zašto je ta promjena potrebna, kako oni više nisu telekom nego zapravo digitalna kompanija. Pravi posao ipak tek predstoji, od unutarnje transformacije, do promjene poslovnih modela, ali i okretanje digitalnom uslugama kako rezidencijalnim tako i prije svega poslovnim korisnicima.

Podsjetimo, kako bi se to ostvarilo osim rebrandinga A1 odnosno Vipnet, Vipnet odnosno A1 krenuo je u vlastitu digitalnu transformaciju, odnosno transformaciju rada i poslovanja. Ta digitalna transformacija uključuje i promjenu internih procesa, uvođenje agilnih metoda rada te razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Za telekom kompaniju koji je orijentiran prije svega na pružanju telekomunikacijskih usluga to je bio veliki izazov poglavito jer su u to vrijeme obavili i akviziciju Metroneta, a već se neko vrijeme govorilo i rebrandingu koji se dogodio prije sada nešto više od tri mjeseca.

Kako bi se istinska transformacija u digitalnu kompaniju mogla provesti, potrebno je preispitati naslijeđene prakse i tradicionalne modele rada te ih odbaciti kada one stoje na putu promjenama. Kampus kompanije je posebno dizajniran tako da bude zabavan i suvremen, a da istovremeno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija, tvrde u A1 Hrvatska.

Promjene su posljednjih godina vidljive i u velikoj prisutnosti Vipneta u eSportu pa tako i najvećem regionalnom gaming sajmu  Reboot InfoGamer powered by A1, Vip odnosno A1 Adria League. Dovodili su na te sjamove i poznate YouTubere, sudjelovali na projektu lokalno-regionalnih YouTube zvijezda Joomboosu s 24sata kao organizatorom gdje su bili glavni sponzor.

I to su one promjene vidljive prema mlađoj generaciji, no A1 svakako želi i velik dio kolača u segmentu usluga poslovnim korisnicima. Tako najavljuju  velika ulaganja i to više od 500 milijuna eura u tri godine o čemu nam je u ekskluzivnom intervjuu govorio i glavni tehnički direktor Tomislav Makar. Tu se očekuju rješenja u segmentu cloud computinga, data centara, IoT-a. Prilika je puno, a tržište samo raste.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“