Makar: 500 milijuna eura ulaganja u 5G infrastrukturu

Makar: 500 milijuna eura ulaganja u 5G infrastrukturu

I dok svi govore o ulaganjima u 5G mreže, razgovarali smo s Tomislavom Makarom glavnim direktorom za tehniku A1 Hrvatska što to konkretno znači. Otkrio nam je kako je riječ o 500 milijuna eura ulaganja. Pritom je istaknuo da za ostvarenje ciljeva Digitalne agende 2025. treba graditi i brzu pristupnu mrežu za poslovne i privatne korisnike te kako su ove godine pokrili 500 tisuća kućanstava na gigabitnoj infrastrukturi.

Koliko A1 Hrvatska ima optičke infrastrukture za poslovne i privatne korisnike te kakvi su planovi razvoja za sljedeću godinu?

Upravo je optička infrastruktura temelj za digitalizaciju Hrvatske i omogućavanje 4. industrijske revolucije. A1 Hrvatska godišnje pokriva 50-ak tisuća kućanstava gigabitnim mrežama. Ove smo godine premašili broj od 500 tisuća kućanstava na gigabitnoj tehnologiji, a planiramo, ako to objektivne okolnosti dozvole, 2021. zaključiti sa 700 tisuća kućanstava. Riječ je o ultra brzom pristupu internetu s brzinama, trenutno u komercijalnoj ponudi, do 500 Mbit/s. Planiramo širiti našu mrežu na nove gradove ali i proširiti je u gradovima gdje već imamo našu optičku infrastrukturu. Govorimo o 52 grada u kojima je omogućen super brzi Internet. Inače, u sustavu imamo više od  10 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže. Tehnološka rješenja A1 Hrvatska već danas zadovoljavaju uvjete Digitalne agende 2025., prema kojoj, između ostalog, svi stanovnici Unije trebaju imati osiguranu minimalnu brzinu pristupa Internetu od 100 Mbit/s. Mislim da naše ambicije moraju biti još veće. Prije nekoliko dana demonstrirali smo i tehnologiju obojenog GPON-a, koji će omogućavati brzine od nekoliko Gbita po kućanstvu. U idućim godinama nastavljamo sa širenjem optičke i izgradnjom 5G mreže. Naše investicijske planove prepoznala je Europska Komisija u svom posljednjem izvješću o Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije, u kojem stoji da smo ključni pokretač razvoja ultra brzog fiksnog širokopojasnog interneta zahvaljujući ubrzanom uvođenju optičke mreže.

Zbog kojeg razloga korisnici očekuju optičku infrastrukturu i kako se kreće potrošnja i na koji tip usluga?

Današnje potrebe korisnika ne mogu se zadovoljiti bez najmodernije infrastrukture poput optike i mobilnih mreža nove generacije. Kao kompanija nudimo sve konvergentne i ICT aspekte poslovanja na optičkom pristupu, kao što su mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge. Moramo korisnicima omogućiti beskompromisno iskustvo. Sve je veća potražnja za velikim brzinama pristupa i niskom latencijom pogotovo za vrhunsko iskustvo video sadržaja na OTT platformama, općenito multimedije i gaminga. Osim brzina ne smijemo zaboraviti niti stabilnost veze koja je višestruko veća na optičkim i hibridnim tehnologijama. Što se tiče poslovnih korisnika, optika je već standard za one koji zahtijevaju brzu i stabilnu vezu bez ograničenja i kompromisa. Tu infrastrukturu širimo i dalje.

Optička infrastruktura bit će osnovica i za 5G mreže. Kakvi su planovi A1 kada govorimo o izgradnji 5G mreže?

Kada je internet došao u Hrvatsku početkom 90-tih, promet na svjetskoj razini iznosio je svega 100 GB dnevno. Danas, A1 mreža u Hrvatskoj bilježi taj promet u samo 15 sekundi. Ako usporedimo volumene podatkovnog prometa prije deset godina i danas, 2008. promet za sve korisnike tijekom cijelog ljeta bio je 80 tisuća GB. Danas je to dnevni promet kojeg naprave samo korisnici A1 roaming usluga. Spremni smo među prvima u Europi uvesti 5G tehnologiju. Priprema infrastrukture i opreme je već u tijeku, ali i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije. Prošlog smo ljeta uspješno testirali 5G tehnologiju i postigli brzine veće od 20 Gbit/s u živoj mreži. Također, na otoku Rabu predstavili smo 5G mrežne mogućnosti koje stanovnicima otoka i izoliranih područja omogućavaju korištenje svih prednosti modernih tehnologija. Upravo smo za taj projekt nedavno dobili i priznanje Europske komisije. Naši stručnjaci intenzivno rade na najnovijim radiopristupnim tehnologijama koje testiramo na nekoliko mjesta. Odnedavno u testnom radu koristimo i frekvencije u milimetarskom području, koje su specifične za 5G tehnologiju. Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Republike Hrvatske, a to su  osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost.

Kako ispuniti zahtjeve EU kada je u pitanju brzi pristup internetu za sve građane u Hrvatskoj?

Naši stručnjaci imaju znanja i kompetencije upravljati najnovijim tehnološkim rješenjima koja mogu ubrzano dovesti širokopojasni Internet do svakog kućanstva do 2021. To je naša vizija na kojoj svakodnevno radimo. Smatramo da moramo biti ispred Europe u broadband inicijativama kako bi bili konkurentniji na EU tržištu u budućnosti. Činjenica je da 700 tisuća kućanstava u ruralnim krajevima nema kvalitetan pristup Internetu jer su na tradicionalnim zastarjelim tehnologijama poput telefonskih parica. Uz to, imamo 5000 km obale i više od 1000 otoka. U Hrvatskoj imamo oko milijun i pol kućanstava te će dosadašnjom dinamikom trebati jako puno vremena da do svakoga kućanstva stigne optika, ne uzimajući u obzir iznimno visok trošak u ruralnim područjima. Ako se stvore svi preduvjeti i 5G implementira na pametan način, može biti dobro rješenje za ruralna područja i brzi razvoj širokopojasne povezanosti kućanstava te hvatanje priključka za ostatkom Europe. 120 milijuna eura trenutačno raspoloživih kroz EU fondove mogu biti dostatni za dovođenje mreža nove generacije u samo 150 do 200 tisuća kućanstava. U Hrvatskoj imamo oko milijun kućanstava te će trebati dvoznamenkasti broj godina da ih se sve pokrije optičkom mrežom, ne uzimajući u obzir da je u ruralnim područjima trošak iznimno visok. Zato je rješenje radio tehnologija odnosno 5G, a jedan od preduvjeta je dodjela frekvencijskog spektra na način da potiče investicije, razvoj i digitalizaciju društva. Razvoj 5G u Hrvatskoj zahtijevat će ulaganja veća od pola milijarde eura i u tom smislu nužno je rasterećenje frekvencijskih naknada kako bi se umjesto u namete sredstva preusmjerila u infrastrukturu. Država i lokalne zajednice trebaju osigurati afirmativni regulatorni okvir kako bi se sagradilo dovoljno baznih stanica čija se gustoća za primjenu 5G mora znatno povećati. Također, za uspješnu izgradnju 5G mreže potrebna je kvalitetna distribucijska transportna mreža među gradovima, zato optika i 5G idu ruku pod ruku. Ove investicije treba hitno pokrenuti ako želimo imati na vrijeme razvijenu 5G mrežu. U tom segmentu očekujemo i pomoć EU sredstava koja je potrebno čim prije angažirati za takvu svrhu i krenuti s realizacijom NPBBI programa.

U kojem će se smjeru razvijati svijet IoT rješenja, ali i upotrebe AI u modernoj telekom kompaniji? Kakvi su trendovi u svijetu, a kakvi su kod nas?

Optika i 5G  presudni su za digitalizaciju i konkurentnost u Europi te će imati presudnu ulogu za razvoj industrije 4.0, logistike i mobilnosti, odnosno neki još kažu gigabitnog društva. Na sličan način kao što je primjena parnog stroja i korištenja različitih oblika energije bila presudna u prijašnjim industrijskim revolucijama, moderna telekomunikacijska infrastruktura bit će temelj u industrijskoj revoluciji kroz koju trenutno prolazimo. Način primjene novih tehnoloških mogućnosti uvelike će promijeniti naše živote. Tako će, između ostalog, omogućiti razvoj pametnih gradova, autonomnih vozila, primjenu virtualne tehnologije u realnom vremenu, kako u medicinske i poslovne svrhe tako i za zabavu, ali i napredne metode edukacije.

Današnja ekonomija je globalna jer je moguće s bilo kojeg mjesta nešto kupiti ili digitalno proizvesti. Bez 5G tehnologije bit će nemoguće biti globalno konkurentan. Broj pametnih kućanstava u Hrvatskoj raste eksponencijalno, a u svakome imate po nekoliko pametnih uređaja na mreži. Bit će ih sve više. Pojednostavljeno svi uređaji koji mogu imati bilo kakve koristi od povezivanja bit će povezani jer će to omogućiti naprednu analitiku, efikasnije poslovanje ili veću sigurnost. Za Hrvatsku to može značiti 150 milijuna povezanih uređaja u jednom trenutku. Takvi volumeni mogući su samo korištenjem novih IoT tehnologija.

A1 Hrvatska već danas posjeduje sve IoT funkcionalnosti u našoj mobilnoj mreži kao i platforme koje omogućavaju efikasno upravljanje tolikim brojem uređaja od strane krajnjeg korisnika. Što se tiče umjetne inteligencije, prepoznali smo važnost i prednosti primjene u unaprjeđenju svakodnevnog poslovanja. Vjerujemo da je razvoj kognitivnih tehnologija i umjetne inteligencije jedan od najpropulzivnijih tehnoloških grana u ovom trenutku. Prije više od godinu dana prilagodili smo organizaciju i počeli graditi kompetencije u domeni umjetne inteligencije odnosno  strojnog učenja, neuronskih mreža, obrade ljudskog govora i automatizacije.

Intenzivno radimo na korištenju umjetne inteligencije u optimizaciji  procesa u kompaniji što je nama u A1 Hrvatska iznimno važan dio naše digitalne transformacije. Umjetnu inteligenciju koristimo i u prediktivnim modelima za našu mrežu, u predviđanju i uklanjanju potencijalnih poteškoća prije nego što ih primijete naši korisnici s ciljem još boljeg korisničkog iskustva. Koristimo je i u optimizaciji naše mreže, naprednim algoritmima automatiziramo veliki broj operacija kako bismo korisnicima u svakom trenutku ponudili najbolju kvalitetu.

U segmentu informatičke sigurnosti sve više se oslanjamo na pomoć i podršku modernih sustava koje koriste umjetnu inteligenciju u ispunjenju svojih zadaća. Želja nam je da najmodernija tehnologija bude jedan od  temelja na kojem gradimo kvalitetu, korisničko iskustvo i zadovoljstvo naših korisnika. Siguran sam da će umjetna inteligencija imati vrlo važnu ulogu u takvom procesu.

 

 

 

 

Još iz kategorije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

Na drugom ˝5G danu˝ predstavljene mogućnosti primjene 5G tehnologije

24.09.2019. komentiraj

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G koja će doprinijeti razvoju gospodarstva Republike Hrvatske.

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).