KOMENTAR: Solidni rezultati HT-a usprkos krizi

KOMENTAR: Solidni rezultati HT-a usprkos krizi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Stigli su svi dostupni rezultati domaćih telekom operatora posljednji su danas Hrvatskog Telekoma- jučer Optima Telekoma koji upravlja upravo HT, u utorak navečer A1 Hrvatska. Nažalost, od kada je svoje poslovanje Tele2 Hrvatska prodao United Grupi, a Tele2 Hrvatska postao Telemach Hrvatska nema više obveze objave osim jednom godišnje. Tako da ćemo ostati uskraćeni za njihove poslovne rezultate što bi svakako bilo zanimljivo pogotovo sada jer HT uskoro prestaje upravljati Optima Telekom i tvrtka je već dulje vrijeme na prodaju.

Danas svi čekaju dolazak 5G mreže što uskoro kreće, uz to ulaganja se nastavljaju u optiku jer to će morati biti prioritet radi razvoja gospodarstva i podizanja kvalitete mreže koju korisnici očekuju. Uz to, optika mora spojiti i 5G bazne stanice. HT je imao i dosta otpisa što je rezultiralo manjom neto dobiti. Pritom, dok se HT priprema za novi investicijski ciklus realizacija kapitalnih ulaganja nakon najmova smanjila se u odnosu na prvo tromjesečje 2020. za 68 milijuna kuna (16,1 posto).

Dokaz da kompanija dobro posluje su i njezine tvrtke kćeri Iskon i Combis. Doprinos društava kćeri prihodima HT-a iznosio je za Iskon 102 milijuna kuna uz povećanje od 11,46 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. Istovremeno Combis, kao jedan od najjačih domaćih sistem integrator nastavlja rast pa je tako ostvareno 128 milijuna kuna prometa uz rast u odnosu na 2020. godinu od 11,64 posto.

Svakako je važno za istaknuti da je u prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom i dalje je bio usredotočen na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), a s ciljem  povećanja pokrivenosti optičkom mrežom koja je budućnost nepokretne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske, ističu u HT-u.

Kada se pogledaju poslovni rezultati kod HT-a je vidljiv snažan komercijalni zamah nastavio se u prvom tromjesečju 2021., a istovremeno povećanje pokrivenosti 5G mrežom odnosno 1,5 milijuna populacije. Istovremeno bilježi se i nastavak ulaganja u FTTH u prvom tromjesečju 2021.: ukupno pokriveno 372 tisuće kućanstava uz rast od 29 na godišnjoj razini. Ht bilježi nastavak trenda rasta u području televizijskih usluga potaknut prelaskom na DVBT-2.

Rast u HT-u Hrvatska bio je podržan stabilnim prihodima od postpaid usluga i prodaje uređaja, uz pozitivan preokret u području temeljnih usluga nepokretnih telekomunikacija.

U mobilnom segmentu HT bilježi rast postpaid korisnika za 4,4 posto na 1,286 milijuna korisnika, dok je prepaid broj korisnika smanjen 4,6 posto na 970 tisuća u prvom kvartalu 2021. godine. Kada je riječ o prosječnoj mjesečnoj potrošnji (ARPU) vidljivo je da se u postapid segmentu bilježi blagi rast od 1,7 posto na 98 kuna mjesečno. U prepaid segmentu odnosno segmentu korisnika na bonove pad je 0,7 posto uz zadržavanje na prosjeku od 38 kuna mjesečno.

Broj TV korisnika povećan je 10,6 posto na 542 tisuće korisnika, dok je broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu pao 0,4 posto na 730 tisuća i to prije svega zbog snažnijeg smanjenje u segmentu veleprodaje za 6,9 posto na 105 tisuća. Istovremeno u maloprodajnom segmentu rast je 0,8 post na 625 tisuća. Govorne usluge u fiksnoj telefoniji nastavljaju pad tako je boj korisnika odnosno broj korisničkih linija pao 4,2 posto na 781 tisuću, dok je velik pad od 14,8 posto u veleprodaji na 36 tisuće, a u maloprodajnom segmentu 3,5 posto na 745 tisuća.

Kada se detaljno pogledaju poslovni rezultati HT vidljivo je da su pod utjecajem krize, konkurencije na tržištu, u iščekivanju novih velikih ulaganja u 5G mrežu i optiku, no na kraju su ipak čak i izvan očekivanja. A1 Hrvatska rezultate znamo, pa Telemach Hrvatska ne ali očito je da nove tarife i kampanja u kojoj se pitaju da li treba biti na bonove zapravo govore kako se telekom tržište u segmentu mobilne telefonije konsolidiralo. Ako Telemach Hrvatska kupi Optima Telekomn, odnosno United Grupa konsolidacija će biti završena.

Još iz kategorije

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

29.11.2021.

Najveće tehnološke kompanije na svijetu trude se napraviti značajniji iskorak na području kvantnog računalstva, kako bi probili postojeće granice i uvele nas u jedno potpuno drugačije računalno doba. I dok su ove želje još do prije koju godinu bile nekako namijenjene za daleku budućnost, čini se da je ona pred vratima.

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

27.11.2021.

Prijenosna računala s većim zaslonima dosad su bili namijenjeni prvenstveno gamerima i kreativnim profesionalcima, ali vremena se mijenjaju i vidimo situaciju u kojoj sve više proizvođača na tržište odlučuje plasirati uređaje sa 16 inča.

Start budućeg Menadžera

Start budućeg Menadžera

19.11.2021.

Iako naslov jasno sugerira potencijalni karijerni status za  novog zaposlenika, do prve prave prigode za stjecanje statusa menadžera trebat će još puno...