KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima, iako su im prihodi u prvom kvartalu pali za tek nešto više od 1 posto. Takav pad je zapravo očekivan obzirom na tržišnu utakmicu i sve veći broj usluga koje se nude objedinjene, a cijene takvih paketa padaju. S druge strane, pozitivno poslovanje vidljivo je u i dalje vrlo visokoj profitnoj marži odnosno EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) te nastavku rasta dobiti.

Pritom treba istaknuti da na rezultate utjecaj imaju knjigovodstveni standardi koji se odnose na način prikaza lizinga, iznajmljivanja, dok je primjerice u segmentu fiksne telefonije došlo do povećanja prihoda. Sve te promjene posljedica su regulative i pravila stoga poslovne rezultate treba promatrati na malo drugačiji način. Naravno, ne treba zaboraviti niti tvrtke u vlasništvu HT-a od Crnogorskog Telekoma, ali i dviju velikih hrvatskih i to Combisa i Iskona. Da je tržišna utakmica vrlo žestoka dokazuje da je Iskon imao manji pad, dok Combis kao jedan od najvećih sistem integratora i dalje nastavlja s rastom koji je iako skroman i dalje rast i pokazuje pozitivne trendove.

Nadalje treba spomenuti kako je neto dobit kompanije porasla za 14,1 posto kada se isključe manjinski udjeli, što dokazuje da zaista u HT-u nastavljaju pozitivni trendovi i to prije svega u svjetlu razvoja poslovanja prema 5G mrežama koje se očekuju u komercijalnoj upotrebi od kraja ove i početka slijedeće godine. Pritom treba napomenuti kako će svim telekomima biti vrlo teško na domaćem tržištu jer su opet krenule borbe protiv baznih stanica u jeku kampanje za Europske izbore a ono što je najgore nema nikakve znanstvene ili neke druge osnove. Zanimljivo je da neki tvrde kako je Švicarska zabranila 5G, a recimo Swisscom koji je telekom s najboljom mobilnom mrežom u EU objavio kako je krenuo komercijalno s 5G mrežom.

Za HT je vrlo značajno da je dobio od hrvatskog regulatora HAKOM-a dopuštenje za preuzimanje tvrtke HP Produkcija koja je upravljala Evo TV-om koji je HT pridružio svojem multimedijalnom odnosno televizijskom poslovanju.

Za HT je svakako značajno da od ovog kvartala nadalje njime upravlja novi čovjek Konstantinos Nempis koji kao marketingaš dolazi na ćelo kompanije koju je godinama vodio Ivica Mudrinić koji je na to mjesto po političkoj liniji, a nakon njega posljednjih godina Davor Tomašković koji je pravi McKinseyev čovjek koji je vrlo čvrstom rukom vodio kompaniju.

Iako HT vrlo rijetko mijenja menadžere ova promjena mogla bi biti vrlo velika jer nakon Mudrinića koji je HT vodio u tranziciji i privatizaciji, te IPO-u, pa Tomaškovića u velikom restrukturiranju dolazi čovjek za kojeg se govori da su mu korisnici, usluge i rješenja na prvom mjestu. Iako je cijeli prvi kavrtal promatrao i gledao poslovanje HT-a od 1. travnja i službeno je preuzeo kompaniju.

U svakom slučaju nakon Tele2 rezultata, pa sad HT rezultata ostaju nam još A1 rezultati koji su u ponedjeljak i koji će pokazati kako je cijelo tržište vrlo pozitivno i kako se može očekivati nastavak takvih trendova.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...