KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima, iako su im prihodi u prvom kvartalu pali za tek nešto više od 1 posto. Takav pad je zapravo očekivan obzirom na tržišnu utakmicu i sve veći broj usluga koje se nude objedinjene, a cijene takvih paketa padaju. S druge strane, pozitivno poslovanje vidljivo je u i dalje vrlo visokoj profitnoj marži odnosno EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) te nastavku rasta dobiti.

Pritom treba istaknuti da na rezultate utjecaj imaju knjigovodstveni standardi koji se odnose na način prikaza lizinga, iznajmljivanja, dok je primjerice u segmentu fiksne telefonije došlo do povećanja prihoda. Sve te promjene posljedica su regulative i pravila stoga poslovne rezultate treba promatrati na malo drugačiji način. Naravno, ne treba zaboraviti niti tvrtke u vlasništvu HT-a od Crnogorskog Telekoma, ali i dviju velikih hrvatskih i to Combisa i Iskona. Da je tržišna utakmica vrlo žestoka dokazuje da je Iskon imao manji pad, dok Combis kao jedan od najvećih sistem integratora i dalje nastavlja s rastom koji je iako skroman i dalje rast i pokazuje pozitivne trendove.

Nadalje treba spomenuti kako je neto dobit kompanije porasla za 14,1 posto kada se isključe manjinski udjeli, što dokazuje da zaista u HT-u nastavljaju pozitivni trendovi i to prije svega u svjetlu razvoja poslovanja prema 5G mrežama koje se očekuju u komercijalnoj upotrebi od kraja ove i početka slijedeće godine. Pritom treba napomenuti kako će svim telekomima biti vrlo teško na domaćem tržištu jer su opet krenule borbe protiv baznih stanica u jeku kampanje za Europske izbore a ono što je najgore nema nikakve znanstvene ili neke druge osnove. Zanimljivo je da neki tvrde kako je Švicarska zabranila 5G, a recimo Swisscom koji je telekom s najboljom mobilnom mrežom u EU objavio kako je krenuo komercijalno s 5G mrežom.

Za HT je vrlo značajno da je dobio od hrvatskog regulatora HAKOM-a dopuštenje za preuzimanje tvrtke HP Produkcija koja je upravljala Evo TV-om koji je HT pridružio svojem multimedijalnom odnosno televizijskom poslovanju.

Za HT je svakako značajno da od ovog kvartala nadalje njime upravlja novi čovjek Konstantinos Nempis koji kao marketingaš dolazi na ćelo kompanije koju je godinama vodio Ivica Mudrinić koji je na to mjesto po političkoj liniji, a nakon njega posljednjih godina Davor Tomašković koji je pravi McKinseyev čovjek koji je vrlo čvrstom rukom vodio kompaniju.

Iako HT vrlo rijetko mijenja menadžere ova promjena mogla bi biti vrlo velika jer nakon Mudrinića koji je HT vodio u tranziciji i privatizaciji, te IPO-u, pa Tomaškovića u velikom restrukturiranju dolazi čovjek za kojeg se govori da su mu korisnici, usluge i rješenja na prvom mjestu. Iako je cijeli prvi kavrtal promatrao i gledao poslovanje HT-a od 1. travnja i službeno je preuzeo kompaniju.

U svakom slučaju nakon Tele2 rezultata, pa sad HT rezultata ostaju nam još A1 rezultati koji su u ponedjeljak i koji će pokazati kako je cijelo tržište vrlo pozitivno i kako se može očekivati nastavak takvih trendova.

Još iz kategorije

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

Kako je Microsoft od prozivanja Linuxa rakom došao do njegovog velikog pobornika

23.09.2019. komentiraj

Linux i Microsoft imaju burnu prošlost, ali i vrlo prisnu sadašnjost te iznimno blistavu budućnost, ako je suditi prema svemu što se događalo unazad par godina, onome što se događa trenutno i što se najavljuje. Primjerice, Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Umire li HDD?

Umire li HDD?

18.09.2019. komentiraj

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta vešim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka.

Nadogradnje Androida više nisu bitne

Nadogradnje Androida više nisu bitne

06.09.2019. komentiraj

Android operativni sustav vodi konstantnu bitku s fragmentacijom i čini se da ju je izgubio, samo će njegovi developeri, zajedno s onima u Googleu i oni najžešći obožavatelji to teško priznati. Ali, kad razmislite, kad ste posljednji put s novom verzijom Androida dobili nešto uistinu novo i uzbudljivo?