KOMENTAR: Držite IT uhljeba – milijun nijansi sive ili nešto kao RGB 8c8c8c

KOMENTAR: Držite IT uhljeba – milijun nijansi sive ili nešto kao RGB 8c8c8c

Foto: DepositPhotos

Kraj prošle godine obilježio je izlazak još jednog natječaja za koji će većina reći da je ponovno uhljebljivanje u državnoj službi i to ovog puta u Središnjem državnom uredu za digitalno društvo. Taj ured se odlučio na ekipiranje prema odluci Vlade i to prvim natječajem u listopadu i dodatnim na kraju prosinca prošle odnosno 2018. godine. I sada kreće prava priča. Jedni će reći da je opet na djelu uhljebljivanje, drugi će reći pa zar ne želimo digitalno društvo.

Za početka možda nekoliko pitanja koja se sama nameću. Gotovo pa sam siguran da sam neko dobro ili pak ludo pitanje zaboravio – pa slobodno dodajte!

 

I sada – što ćemo sad?

Na kojoj ste vi strani?

Želite li digitalne usluge – kao građanin ili kao poduzetnik, možda investitor?

Treba li država imati takav ured?

Mora li onda zapošljavati ili ne?

Kako odabrati prave kadrove?

Znate li nekoga tko bi odgovarao uvjetima natječaja?

Možda znate nekog tko se javio – zbog GDPR navedeni samo inicijali i godina rođenja?

Dodajte sami…

 

Možete neka pitanja ovdje dopisati i sami, možete krenuti u novu društvenu igru „drž'te IT državnog uhljeba“ ili ako vam je draže nazovite tu igru „drž'te digitalnog uhljeba“. Dodat ćemo ih svakako u tekst pa da se krenemo igrati – možda je to i najbolji ulazak u 2019. godinu.

Na čijoj ste vi strani?!

Baš me zanima kako je biti na jednoj ili drugoj strani. Onoj uhljebskoj ili onoj manje uhljebskoj. Koja na ovaj ili onaj način živi od tih istih hljeba. Gdje ti isti uhljebi žive od njih. Zaigrajmo…

Na kojoj strani su oni koji sve državne službenike smatra uhljebima ili pak sve one koji žive od državnih ili paradržavnih sredstava. Pa kad to mislite onda možda da i medicinske sestre, liječnike, vatrogasce, policajce nazovete uhljebima. Ili možda da probate raditi njihov posao. Ono u smjena 12 – 24 – 12 – 48. Ili nešto slično.

I da sad čekam one koji će reći da ovo gore nisu uhljebi, naravno da nisu. Ali žive od javnog novca i po definiciji javnog novca jesu. Ali naravno da nisu.

Tko je pravi uhljeb?

Što je s onima u ministarstvima, agencijama, tvrtkama u državnom vlasništvu? I tu je svašta moguće, ima svega. Ali nisu isto tako niti svi koji rade u državnoj upravi, isto vrijedi i za javna poduzeća baš uhljebi. I uvijek će biti tako. Bit će i crno i bijelo. Zapravo milijun nijansi sive – bolje rečeno RGB #8c8c8c ili neka slična nijansa – svjetlija ili tamnija.

IT uhljebi?

Postoje li zapravo IT uhljebi? Nekako sam uvjeren da je to vrlo teško jer stvari na IT tržištu govore kako manjka zaposlenika. Svi ih traže gotovo pa povećalom na tržištu. I spremni su na sve, jer su konkurentni. A plaće onda moraju biti konkurentne i primamljive da bi se ostalo, ne otišlo u inozemstvo.

Hoće li onda plaća u Središnjem državnom uredu za digitalno društvo biti primamljiva da se netko javi, netko možda tko je sada na realnom IT tržištu u tvrtki gdje sa svojim znanjem i referencama koje su potrebne za posao u ovom državnom uredu sigurno ima i veću plaću. A što i kako se traži pogledajte u našem tekstu o natječaju.

U svakom slučaju natječaj je već izazvao rasprave u IT svijetu, na društvenim mrežama. Ima svakakvih komentara, ali to je neka druga priča društvenih mreža gdje dozvoljeno sve … možda bih sad radije upotrijebio i neku ne baš pristojnu riječ – jer eto svi misle da su uvijek u pravi. A argumenti su uvijek sporedni ili možda kako je rekla jedna reklama – imamo barem više ili manje 4 milijuna ili više nogometnih izbornika.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se priča o ovom zapošljavanju na kraju rasplesti, tko se sve javio, tko će na kraju dobiti posao. A onda ako neće biti rada i rezultata onda imamo puno veći problem.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.