KOMENTAR: CES vas ne može razočarati

KOMENTAR: CES vas ne može razočarati

Foto: Damir Brkić

Neće vas razočarati, baš kao što kaže naslov, ovaj ogromni sajam potrošačke elektronike, automobila, ma svega što ljubitelja tehnologije može zanimati, CES 2015. koji se održava od 6.-9. siječnja u Las Vegasu će vas sigurno umoriti.

Ne samo jer je riječ o 9 sati vremenske razlike u odnosu na Hrvatsku, dakle kada je u Las Vegasu recimo 5 ujutro kao u vrijeme dok ovo pišem u Hrvatskoj je isti dan ali 14 sati dakle 2 popodne. I kada preživite jet lag koji bi vas dobrano mogao uzdrmati Las Vegas i njegove goleme ulice, s nekoliko traka gdje svi paze na pješake i brzinu činit će vam se još i veće.

Sajam CES održava se na tri lokacije, plus jedna samo novinarska između kojih voze mali i veliki autobusi koji će vas besplatno prebaciti s lokacije na lokaciju. I ponekad nisu baš brzi zbog prometa. Možete se koristiti i taksijem koji nije niti jeftin niti preskup, ali računajte da na ono što pokaže taksimetar taksist očekuje napojnicu. Kao i svugdje drugdje jer to je u Americi običaj – davati napojnice.

Ako pak želite osjetiti malo više atmosferu grada tu su svakako i autobusi javnog gradskog prijevoza Deuce i SDX – Strip Downtown Express u kojima se za 20 dolara možete voziti 3 dana i nisu loše rješenje obzirom na čekanje i s taksijem ali i posebnim autobusnim CES linijama.

Osim toga, uvijek morate računati su hoteli zaista ogromna zdanja i da je gotovo u svakom i kongresni odnosno izložbeni centar ali da će te do njega doći nakon casina i dućana, pa restorana i on je uvijek negdje na kraju. Ponekad će vam za takvu šetnju hotelima trebati i dobrih dvadesetak minuta. Tako da moramo priznati da smo se kolega i ja dobrano našetali po svim tim hotelima, izložbenim prostorima, a o nošenju opreme da i ne govorimo.

I naravno sve će zanimati može li se do Las Vegasa. Naravno, jer osim samog Las Vegasa kojeg svakako preporučamo da ako imate novca posjetite ima i drugih atrakcija u blizini. Hoteli malo izvan Stripa i nisu toliko skupi, naravno ovisno što očekujete, ipak pripazite jer mnogi lijepo izgledaju na slikama, a mnogi ne nude niti doručak. Ali na kraju može se i prilično povoljno proći, a najskuplja je svakako avionska karta.

Na kraju, što smo vidjeli. Pa teško je opisati to mnoštvo raznobojnih štandova na kojima svi tvrde da baš oni nude neku revoluciju. Teško je zato izdvajati nekog ili nešto, a najvažnije možete vidjeti i u našoj posebnoj rubrici i izvještaju s CES-a 2015. Vidljivo je da je sve jači Internet stvari (IoT – Internet of things), nosivi uređaji postaju sve bolji i pametniji, računala sve tanja i lakša. Trendovi viđeni posljednjih godina se nastavljaju, startupovi pokušavaju naći otvorene niše u kojima brzo mogu kapitalizirati ideju.

Sve to nije lako i stoga je dolazak u Las Vegas za mnoge tvrtke od presudne važnosti jer ovdje jednostavno treba  biti. Dolazak Goranka Fižulića u Las Vegas pokazuje kako se posao ne treba raditi jer 3D printeri bili su sasvim jedan poseban mali dio sajmenog prostora, no nejasno je što će on sa svojim www.likefigures.com ponuditi tržištu i vidjeti kada se zna što 3D printeru mogu samo je pitanje tko je to spreman platiti i za što te još uvijek "Igračke" kojima se dive uopće mogu koristiti. Osim toga dolazak Dok-Inga ima smisla jer automobilska industrija je ovdje ne samo zbog električnih automobila već i zbog novih sučelja, umrežavanja, pametni i spojenih automobila smart and connected cars. Kada se tome pridoda da neki mediji barataju izmišljenim brojkama na osnovu prednarudžbi onda stvarno vidimo da se ICT tržište ne prati ofrlje i s nogu, nego sustavnom radom.

Stoga se na ICTbusiness trudimo objektivno prikazati i CES ali i sve ostale priče. A s CES-om se još ne rastajemo. Bit će i od nas još tu i posebna ICTbusiness TV emisija na temu Las Vegasa, CES-a, naših startupova ovdje - dotad pročitajte uvodno o njima, ali i novih video materijala, fotografija. Stoga nas pratite.

Nadamo se da ćemo doći i na CES 2016.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.