KOMENTAR: CES vas ne može razočarati

KOMENTAR: CES vas ne može razočarati

Foto: Damir Brkić

Neće vas razočarati, baš kao što kaže naslov, ovaj ogromni sajam potrošačke elektronike, automobila, ma svega što ljubitelja tehnologije može zanimati, CES 2015. koji se održava od 6.-9. siječnja u Las Vegasu će vas sigurno umoriti.

Ne samo jer je riječ o 9 sati vremenske razlike u odnosu na Hrvatsku, dakle kada je u Las Vegasu recimo 5 ujutro kao u vrijeme dok ovo pišem u Hrvatskoj je isti dan ali 14 sati dakle 2 popodne. I kada preživite jet lag koji bi vas dobrano mogao uzdrmati Las Vegas i njegove goleme ulice, s nekoliko traka gdje svi paze na pješake i brzinu činit će vam se još i veće.

Sajam CES održava se na tri lokacije, plus jedna samo novinarska između kojih voze mali i veliki autobusi koji će vas besplatno prebaciti s lokacije na lokaciju. I ponekad nisu baš brzi zbog prometa. Možete se koristiti i taksijem koji nije niti jeftin niti preskup, ali računajte da na ono što pokaže taksimetar taksist očekuje napojnicu. Kao i svugdje drugdje jer to je u Americi običaj – davati napojnice.

Ako pak želite osjetiti malo više atmosferu grada tu su svakako i autobusi javnog gradskog prijevoza Deuce i SDX – Strip Downtown Express u kojima se za 20 dolara možete voziti 3 dana i nisu loše rješenje obzirom na čekanje i s taksijem ali i posebnim autobusnim CES linijama.

Osim toga, uvijek morate računati su hoteli zaista ogromna zdanja i da je gotovo u svakom i kongresni odnosno izložbeni centar ali da će te do njega doći nakon casina i dućana, pa restorana i on je uvijek negdje na kraju. Ponekad će vam za takvu šetnju hotelima trebati i dobrih dvadesetak minuta. Tako da moramo priznati da smo se kolega i ja dobrano našetali po svim tim hotelima, izložbenim prostorima, a o nošenju opreme da i ne govorimo.

I naravno sve će zanimati može li se do Las Vegasa. Naravno, jer osim samog Las Vegasa kojeg svakako preporučamo da ako imate novca posjetite ima i drugih atrakcija u blizini. Hoteli malo izvan Stripa i nisu toliko skupi, naravno ovisno što očekujete, ipak pripazite jer mnogi lijepo izgledaju na slikama, a mnogi ne nude niti doručak. Ali na kraju može se i prilično povoljno proći, a najskuplja je svakako avionska karta.

Na kraju, što smo vidjeli. Pa teško je opisati to mnoštvo raznobojnih štandova na kojima svi tvrde da baš oni nude neku revoluciju. Teško je zato izdvajati nekog ili nešto, a najvažnije možete vidjeti i u našoj posebnoj rubrici i izvještaju s CES-a 2015. Vidljivo je da je sve jači Internet stvari (IoT – Internet of things), nosivi uređaji postaju sve bolji i pametniji, računala sve tanja i lakša. Trendovi viđeni posljednjih godina se nastavljaju, startupovi pokušavaju naći otvorene niše u kojima brzo mogu kapitalizirati ideju.

Sve to nije lako i stoga je dolazak u Las Vegas za mnoge tvrtke od presudne važnosti jer ovdje jednostavno treba  biti. Dolazak Goranka Fižulića u Las Vegas pokazuje kako se posao ne treba raditi jer 3D printeri bili su sasvim jedan poseban mali dio sajmenog prostora, no nejasno je što će on sa svojim www.likefigures.com ponuditi tržištu i vidjeti kada se zna što 3D printeru mogu samo je pitanje tko je to spreman platiti i za što te još uvijek "Igračke" kojima se dive uopće mogu koristiti. Osim toga dolazak Dok-Inga ima smisla jer automobilska industrija je ovdje ne samo zbog električnih automobila već i zbog novih sučelja, umrežavanja, pametni i spojenih automobila smart and connected cars. Kada se tome pridoda da neki mediji barataju izmišljenim brojkama na osnovu prednarudžbi onda stvarno vidimo da se ICT tržište ne prati ofrlje i s nogu, nego sustavnom radom.

Stoga se na ICTbusiness trudimo objektivno prikazati i CES ali i sve ostale priče. A s CES-om se još ne rastajemo. Bit će i od nas još tu i posebna ICTbusiness TV emisija na temu Las Vegasa, CES-a, naših startupova ovdje - dotad pročitajte uvodno o njima, ali i novih video materijala, fotografija. Stoga nas pratite.

Nadamo se da ćemo doći i na CES 2016.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.