CES 2015: Domaći startupi očekuju mnogo od nastupa u Las Vegasu

CES 2015: Domaći startupi očekuju mnogo od nastupa u Las Vegasu
Dražen Tomić, Damir Brkić

Sajam koji okuplja tisuće tvrtki iz cijeloga svijeta, te stotine startupa CES 2015 u las Vegasu ugostio je i četiri hrvatske tvrtke Zipato koji se bavi automatizacijom doma, Bellabeat  koji se bavi nosim uređajima za žene, Mash.me odnosno DivIT koji omogućuje stvaranje visoke kvalitete animirane video bez tehničkog znanja ili animacije, te medvjedić Teddy iz Teddy the Guardiana.

Dečki iz Mash.me ističu kako će se pokret tijela, izraz lica, a i glas koji se prenosi putem web kamere pojaviti na animiranom lik u realnom vremenu, a nadaju se novim poslovnim partnerstvima, pa možda i investicijama.

Iz BellaBeata ističu kako tržištu predstavljaju tri nova proizvoda jedan za slušanje otkucaja srca djeteta i puštanje muzike djetetu u majčinom trbuhu. Tu je i vaga koja omogućuje vaganje djeteta, ali i majke, te privjesak ili narukvica koja mjeri stres, vrijeme i način spavanja te otkucaje srca. Naravno, svi uređaji su napravljeni tako da se spajaju na aplikaciju na pametnom telefonu.

Možda je i najvažnije da su djelomično napravljeni od drveta i to jasena koji raste u Hrvatskoj čime su nam posebno pohvalili Urška Sršen i Sandro Mur iz Bellabeata.

Kada je riječ o kućnoj automatici Sebastijan Popović iz Zipata ističe kako se tu stvari brzo mijenjaju iako je tehnologija dostupna već više od desetljeća. On napominje kako je danas moguće kućnu automatiku odnosno upravljanje različitim uređajima, rasvjetnim tijelima, rashladnim uređajima napraviti i u postojećoj nekretnini bez mnogo ulaganja uz aplikacije za pametne telefona kojima se takvim sustavom upravlja.

I posljednji među domaćom velikom četvorkom je Teddy the guardian, medvjedić iz radionice Josipe Majić i Ane Burice koje ističu kako su im se nakon prošlogodišnjeg nastupa otvorila mnoga vrata, a slično očekuju i od nastupa ove godine.

Iako vidljivo umorni, uostalom kao i vaša ICTbusiness.info i ICTbusiness TV ekipa svi su vrlo optimistični, a ekskluzivne reportaže moći će te čitati na portalu i pogledati u posebnoj TV emisiji ICTbusiness TV-a.