Kako prigovaranje pretvara suradnike u prijatelje

Kako prigovaranje pretvara suradnike u prijatelje

Foto: DepositPhotos

Zaposlenici međusobno vrlo često razgovaraju i vrlo često tema je posao koji obavljaju, ali to rade na način koji sigurno ne bi pred nadređenima ili osobama u koje nemaju povjerenja. Jer, ono što se vrlo često u razgovorima o poslu provlači jest žaljenje na sami posao, odnosno, način rada, kolege, nadređene, sve što im padne napamet...

I dok se to iz kuta poslodavca može na prvu činiti iznimno loše jer prikazuje njihovu organizaciju u lošem svjetlu, zapravo cijela takva situacija i nije toliko loša. Naime, ako zaposleni razgovaraju na takav način koji zahtijeva povjerenje u osobu ili osobe kojima se obraćaju s tugaljkama, to znači da su zapravo s njima povezani.

Naime, opće je poznato da ako jedna osoba drugoj odaje neke povjerljive i privatne informacije, smatra da ta osoba kojoj se povjerila neće to širiti dalje. I time se stvara jedna malo posebnija veza, razinu ili više njih iznad kolegijalnosti. A tako nešto stvara veze među kolegama koje pomažu u obavljanju posla jer će povezaniji kolege bolje raditi zajedno, prvenstveno jer su spremni pomoći jedno drugom i jer jedno u drugom vide oslonac kad stvari nisu baš najbolje.

Uostalom, zajedničke večere, putovanja, odlasci na kave i slično, dio je svake veće i(li) ozbiljnije organizacije. Baš kako bi se zaposlenici međusobno povezali i sklopili eventualno prijateljstva. A žaliti se jedno drugom dio je odnosa pa nadređeni čak i ako načuju nešto što im se ne sviđa, ne bi trebali reagirati. Osim ako nije baš riječ o iznimno lošim stvarima, no to je za neku drugu temu.

Dakle, poticajno je omogućiti zaposlenicima trenutke tijekom radnog vremena kad mogu dobiti priliku komunicirati u privatnijem okruženju, sigurni da će ono što govore čuti isključivo osobe koje to moraju čuti. Na taj način se dokazano poboljšava radna atmosfera, jer, kao što je spomenuto, veze među kolegama postaju čvršće. Sve zbog zadobivenog povjerenja...

Još iz kategorije

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

26.05.2021.

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.