Kako preživjeti ransomware

Kako preživjeti ransomware

Foto: DepositPhotos

Ransomware je vrsta malicioznih programa (malwarea) nastalih davne 2006. godine čiji je cilj znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje.

Dakle, slično kao i s otmicama u realnom svijetu, što bi značilo da u virtualni uistinu sele ljudi svih vrsta, ideja i pobuda, zbog čega opreza nikad dosta. Barem ukoliko želite držati svoje podatke i novac na sigurnom. U pravilu, ovi Ransomware se ponaša slično poput računalnih crva ili trojanskih konja, koristeći neku ranjivost kako bi se sami proširili mrežom i instalirali na korisnička računala ili se pretvarajući da su korisni programi, često putem filesharing ili peer-to-peer servisa, kako bi ih korisnici sami instalirali na svoja računala.

Nakon infekcije, ovi će maliciozni programi pri prvom pokretanju pokušati kriptirati korisničke podatke, pokušati ograničiti pristup Windowsima, modificirati particijsku tablicu ili MBR (master boot record) diska s operativnim sustavom ili korisnikovim podacima.

Stoga, u nastavku teksta pomoći ćemo vam zaštititi se od ove napasti nakon što vas je pogodila.

KAKO ZAŠTITITI BACKUP OD RANSOMWAREA

1. Pretpostavite da će ransomware kriptirati ili izbrisati sve čemu je pristupio na uređaju

Iako je to slaba obrana, obavljajte backup na diskove ili cloud. U većini slučajeva to će biti beskorisno, ali nije šteta to činiti. Stoga, okrenite se i tome.

2. Odspojite backup s mreže

Kad god činite backup, budite offline. Zato je bitno posjedovati diskove namijenjene upravo za ovako nešto. Na taj način ransomware neće moći pristupiti vašem backupu.

3. Oslonite se na više verzija backupa

Naime, imajte nekoliko vremenskih verzija backupa, za što su potrebni posebni alati, kao oni koje nudi Coronet. Na taj nain stvorit će se više verzija backupa, posloženih vremenski, pa ukoliko dođe do ransomware napada, moći ćete otići toliko daleko u obnovi sustava da će infekcija iščeznuti.

IMPLEMENTIRAJTE PRAKTIČNU BACKUP STRATEGIJU

Jednostavno, ako želite potpunu zaštitu, platite za nju. Primjerice, Dropbox i OneDrive je imaju, kao i manje popularni Carbonite, iDrive ili Acronis. Primjerice, Google Drive i iCloud nemaju takvu vrstu zaštite. Ukratko, ovako nešto iznimno je korisno onima koji čuvaju povjerljive informacije ili vode poslovanje. Tad je platiti za zaštitu više nego korisno.

KAKO IZBJEĆI NAPAD

1. Moćan antivirusni alat

Dakle, oni besplanti neće potpuno zaštititi sustav jer često nemaju kvalitetnu ransomware zaštitu, ali mogu pomoći. Zato, koristite takve antivirusne alate ili platite one koji bi mogli imati takav sustav obrane.

2. Ne klikajte na ništa čemu ne vjerujete

Prilično jednostavno i najbolja obrana. Kad dobijete e-mail poruku, nemojte pod svaku cijenu kliknuti na ono što je u njoj, odvagnite prije i dobro proučite što vam se nudi.

3. Nadopunjujte i nadograđujte sustav

Na taj način izbjeći će se razne "rupe" i greške pa ćete sasvim sigurno biti sigurniji

ŠTO AKO NIŠTA NE USPIJE I DOŽIVITE NAPAD?

1. No More Ransom

Posjetite stranicu No More Ransom (https://www.nomoreransom.org/), koja je nastala u suradnji McAfee i europskih organizacija namijenjenih online sigurnosti. Iznimno je kvalitetna i trn u oku cyber kriminalaca.

2. ID Ransomware

Stranica ID Ransomware (https://id-ransomware.malwarehunterteam.com/) slična je No More Ransom i iza nje je Emsisoft. Ako vam i ne pomogne, obavijestit će vas ukoliko dođe do probijanja enkripcije koja stoji iza napada s kojim ste suočeni.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.