Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Foto: DepositPhotos

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

Kroz istraživanje su koristili više različitih modela diskova iz podatkovnih centara, ali i privatnih diskova, koji iza sebe imaju "milijune i milijune odvoženih kilometara". Naravno, to je iznimno relevantno jer jasno pokazuje koliko u prosjeku traje koji disk, odnosno, koja tehnologija je "čvršća" na duže staze.

Provjerom podataka su otkrili cijeli niz detalja o kojima se prije nije razmišljalo. Riječ je o tome da nije količina korištenja razlog slabijem radu već vijek trajanja i što je SSD stariji, to se događa više grešaka. Sad bar znamo da količina korištenja nije problematična, problematičan je period koliko koristimo SSD. Kod HDD je obrnuto.

No najveće razočaranje svakako je izazvalo ono vezano uz NAND memoriju. Pokazalo se da SLC (eng., single-level cell) drive nije ništa pouzdaniji od MLC (eng., multi-level cell) drivea. Istina jest, SLC pokazuje bolje rezultate i ima niži stupanj grešaka, ali u praksi SLC driveovi se ništa manje ne mijenjaju ili popravljaju od MLC.

Ako pak usporedimo SSD i HDD, na godišnjoj se razini mijenja dva do devet posto svih diskova na tržištu, a u periodu od četiri godine je četiri do deset posto zamjena SSD diskova. I dok se to čini sjajno, evo problema koji je šokirao sve koji su provodili istraživanje.

Name, 20 posto SSD diskova unutar četiri godine pogodi problem koji se više ne može ispraviti i SSD se mora mijenjati, a njih 30 do 80 posto pogodi kvar "sektora" (eng., bad block) zbog kojeg dio diska postaje neiskoristiv. Kod HDD je u periodu od 32 mjeseca svega 3,5 posto HDD diskova zabilježilo neki od dva navedena problema koji su nakon četiri godine poprilično česti kod SSD diskova.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.