Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Foto: DepositPhotos

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

Kroz istraživanje su koristili više različitih modela diskova iz podatkovnih centara, ali i privatnih diskova, koji iza sebe imaju "milijune i milijune odvoženih kilometara". Naravno, to je iznimno relevantno jer jasno pokazuje koliko u prosjeku traje koji disk, odnosno, koja tehnologija je "čvršća" na duže staze.

Provjerom podataka su otkrili cijeli niz detalja o kojima se prije nije razmišljalo. Riječ je o tome da nije količina korištenja razlog slabijem radu već vijek trajanja i što je SSD stariji, to se događa više grešaka. Sad bar znamo da količina korištenja nije problematična, problematičan je period koliko koristimo SSD. Kod HDD je obrnuto.

No najveće razočaranje svakako je izazvalo ono vezano uz NAND memoriju. Pokazalo se da SLC (eng., single-level cell) drive nije ništa pouzdaniji od MLC (eng., multi-level cell) drivea. Istina jest, SLC pokazuje bolje rezultate i ima niži stupanj grešaka, ali u praksi SLC driveovi se ništa manje ne mijenjaju ili popravljaju od MLC.

Ako pak usporedimo SSD i HDD, na godišnjoj se razini mijenja dva do devet posto svih diskova na tržištu, a u periodu od četiri godine je četiri do deset posto zamjena SSD diskova. I dok se to čini sjajno, evo problema koji je šokirao sve koji su provodili istraživanje.

Name, 20 posto SSD diskova unutar četiri godine pogodi problem koji se više ne može ispraviti i SSD se mora mijenjati, a njih 30 do 80 posto pogodi kvar "sektora" (eng., bad block) zbog kojeg dio diska postaje neiskoristiv. Kod HDD je u periodu od 32 mjeseca svega 3,5 posto HDD diskova zabilježilo neki od dva navedena problema koji su nakon četiri godine poprilično česti kod SSD diskova.

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.