INOVACIJA … i njenih osam najgorih neprijatelja!

INOVACIJA … i njenih osam najgorih neprijatelja!

Foto: Dražen Tomić

U pretprošloj smo kolumni naveli- da se „neprijatelji“ inovacije mogu „tipizirati“. Kreator tipiziranih neprijatelja Gustavo Razzetti definirao je osam glavnih vrsti sudionika inovacijskog procesa koji umjesto potpore i pozitivnog djelovanja bacaju „klipove“ pod kotače inovacije (vidi OVDJE). Svih osam se shematski može prikazati ovako:

Naravno da svaki shematski prikaz ne može pokriti 100% problematike, naročito ne u području inovacije, bremenitom brojnim proturječnostima. Ovdje navodimo četiri  različita pristupa kod sudionika inovacijskog procesa:

 1. Teže slobodi – dakle ne poštuju proces
 2. Izražen im je ego – ne toleriraju raspravu o svojim prijedlozima
 3. „Control freakovi“ – žele upravljati sa svime, pa tako i ideacijom
 4. Izraženo su društveni –pretjerano se brinu i time guše inovaciju

U ovom okviru autor prikazuje također četiri nepoželjne vrste ponašanja:

 • Briga o vlastitoj reputaciji – „Ne dajem ideje jer bi mogle biti odbijene, ne prihvaćam ideje podređenih jer je to zapravo kritike usmjerena na mene!“
 • Izbjegavanje napora – „Što ja imam od davanja ideja, velik je posao realizirati ideju!“
 • Izbjegavanje rizika – „Inovacija može propasti ili napraviti štetu!“
 • Raditi na moj način, kao do sada – „Ako smo do sada bili uspješno, zašto uvoditi novosti?“

Ovih ukupno osam nepoželjnih pristupa i tipova ponašanja u odnosu na inovaciju  autor je karakterizirao s osam uglavnom životinjskih likova u skladu s njihovom uobičajenom negativnom percepcijom:

„Klaun“ (često ga se zove „bozo“) svaku ozbiljnu raspravu o inovaciji pretvara u trivijalnost. Često će reći: da to nešto vrijedi, već bi i drugi to napravili ili tako radili!

„Lopov“ želi svo priznanje zadržati za sebe, držat će ideatora što je moguće dalje od donositelja odluka.

„Tradicionalist“ se pouzdaje isključivo i potpuno u struku. Glavna mu je aktivnost ograditi organizaciju od autsajdera, amatera.

„Brižna“ osoba izgleda kao hobotnica koja sa svih osam krakova pokušava brinuti o svima. Isključiva „pozitiva“ onemogućuje potencijal timskoga rada, a inovacija je danas uglavnom timski sport.

„Vladajući“ karakter koristi sustav, autoritet i kontrolu u cilju onemogućavanja da se stvari rade ikako drugačije od „njegovog načina“.

„Intelektualac“ vas vještom retorikom zbunjuje bez da odgovori s DA ili NE na vaš prijedlog.

„Prijatelj“ želi biti voljen i poštovan, zato od njega nema konkretnih odgovora koji bi pomogli u inovacijskom procesu.

„Superheroj“ se ponaša superiorno, time vas čini manjim nego što jeste i vaš prijedlog upitnim. Želi da se „predate“ i potčinite njegovoj volji, što je obeshrabrenje ideatora.

JESTE LI ZNALI?

...da smo gotovo sve ove vrste za inovaciju nepoželjnih ponašanja već opisali u ranijim kolumnama? No ipak nedostaje jedna česta vrsta ponašanja koja se s raznim motivima koristi kao blokada inovacije – sporost. Ako primijenimo metodu g. Razzettija – poredba sa životinjskim likovima – dodajmo njegovim osam još i devetog:

Usporavanje inovacijskog procesa je višestruko štetno:

 • Po svojoj prirodi inovacija treba donijeti konkurentsku prednost – ako smo spori, konkurencija će nas preteći
 • Usporavanje inovacijskog procesa obeshrabruje ideatore i druge sudionike procesa; ako ciklus traje dvije godine umjesto šest mjeseci, u dodatnom vremenu od 18 mjeseci ideatori nemaju povratnu vezu o prihvaćanju ideja u organizaciji
 • „Ubij lošu ideju brzo“ je dobar savjet koji omogućuje da ideja koja se ne može pretvoriti u inovaciju ne prouzrokuje suvišne troškove
 • Čak i kod kvalitetnih inovacijskih ideja je brza provedba procesa metoda smanjenja troškova.

U razvoju inovacijskog procesa i njegovom provođenju ovih je osam tipova i dodani deveti – puž -  najgori neprijatelj inovacije dobra „kuharica“ za argumente u raspravi o svakom pojedinom inovacijskom prijedlogu. Ocrtavanje stvarnih sudionika u inovacijskom procesu ovim „arhetipovima“ može biti dobar pristup za stvaranje pozitivne inovacijske klime. Razzetti zaključuje da su ovi neprijatelji jaki i opasni, ali na kraju navodi, tko je zapravo osim njih ipak još veći neprijatelj inovacije. O kome se radi, u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

  Još iz kategorije

  INOVACIJA … i kako je odbiti

  INOVACIJA … i kako je odbiti

  13.07.2018. komentiraj

  Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

  INOVACIJA … i individualni „case study“

  INOVACIJA … i individualni „case study“

  03.07.2018. komentiraj

  U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

  INOVACIJA … i potpora razvoju

  INOVACIJA … i potpora razvoju

  27.06.2018. komentiraj

  Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).