INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.

Upravo su potrebne strukturne reforme glavna „društvena inovacija“ o kojoj govorimo! Ne samo u neprovođenju reformi, nego i u  reakcijama na ovo izvješće se u važnim područjima očituje da društvena inovacija „ne stanuje u Hrvatskoj“! Komentira oporba i mediji, Vlada održava sastanak svih ministara (valjda će osnovati i povjerenstvo za reforme!), već na početku se nigdje sustavno i sažeto ne prikazuju niti glavne točke koje navodi Izvješće. Tekstovi prve dvije točke počinju ovako:

 • „Povoljno ekonomsko okruženje pogoduje pogoduje …“ i
 • „Budući da se broj radno sposobnog stanovništva i dalje smanjuje …“

 

Potražimo li to na Google, naći ćemo samo hrvatsku verziju Izvješća (vidi OVDJE). Ne postoji nikakav drugi dokument (medijski niti službeni od strane izvršne vlasti) koji citiraju  navode iz sažetka Izvješća. Sažete navode s komentarima i ocjenama EK možete vidjeti u okviru „Jeste li znali?“.

Djelomičnu reakciju na Izvješće je načinila samo EP zastupnica Maletić (HDZ), ovdje sumiranje u jednoj točki:

„…a u preostale tri potvrđeno je postojanje prekomjernih neravnoteža (Hrvatska, Italija i Cipar).“

To znači da nitko nije u tri radna dana u stanju načiniti posao od 10 minuta, a koji je osnova za nužni akcijski plan, ako ne želimo da u sljedećim semestrima zbog nedostatka strukturnih reformi ocjena Hrvatske bude isto toliko loša ili još gora! Zastupnica Maletić je učinila hrabar iskorak objavljivanjem grafikona „doline političke smrti“ (vidi OVDJE):

Nažalost, preuzela je i citirala to bez navođenja izvora, koji je OVDJE, objavljeno na CESifo forumu, siječanj 2016. Očito nije htjela/smjela objaviti zaključak ove studije IFO instituta iz Njemačke koji je na raspolaganju već dvije godine:

„Danas se Hrvatska suočava s mogućnošću oplakivanja od krize do krize, opterećena trajno visokim stopama nezaposlenosti i gubitkom nekih od najboljih (mladih) mozgova zbog iseljavanja, na putu koji će neizbježno dovesti do erozije svojih javnih financija i konačno slijediti grčki put. Ovo je cijena koju proizvodi „barikadiranje“ unutar interesnih vladinih elita i drugih privilegiranih skupine koje tako žestoko brane „status-quo“.

Druga mogućnost, ona održivog, dinamičnog ekonomskog rasta na bazi zapošljavanja, a koji nudi mnogo dobrih izgleda, osobito mladima Hrvatske, naravno neće biti potpuno slobodna od boli. Srećom, postoje načini za ublažavanje te boli. Ali vjerodostojna predanost ozbiljnom, predvidljivom reformskom programu je neophodna za tu opciju. Jasno je da Hrvatska ima sve ono što je potrebno za postizanje  velikog napretka kao i druge bivše socijalističke zemlje koje su sada u EU to već ostvarile. Samo treba predanosti.“

Dakle, imamo sve uvjete, ali se u reformama nismo pokrenuli iz razloga o kojima i hrvatski vrapci već pjevaju – nema predanosti reformama.

Smatrajmo makar i djelomično i zakašnjelo očitovanje zastupnice Maletić „svjetlom na kraju tunela“! Unatoč manjkavostima, težina njene riječi (EP/HDZ!) bi mogla ostaviti traga, gotovo kao da je uzviknula „Car je gol“! I to ne kao nevini dječak iz Andersenove bajke, nego kao utjecajni član političkog establišmenta.

(Izvor vidi OVDJE)

U slučaju Hrvatske, tko je car i zašto je gol? Odgovor je jednostavan:

 • „Car“ je politički establišment, naše mainstream političke stranke;
 • „Car je (još uvijek) gol“ zato jer slušajući prevarante želi ostati car!

Upravo u ovom posljednjemu je zastupnicu Maletić nedorečena, pa ovaj njezin korak u pravom smjeru treba nadopuniti (za sada ga ne bih nazvao „dobrom namjerom koja popločava put u pakao“). Naime, ona ne pojašnjava bit stvari, „kvintesenciju“ rečene „doline političke smrti“! U svojem članku ona „dolinu političke smrti“ opisuje kao „vrijeme pada i siromašenja“, eksplicite niskog blagostanja naroda. Iako je to točno, nazvao bih to radije „dolina boli“. „Dolinom političke smrti“,  autori članka iz kojeg je zastupnica Maletić „posudila“ sliku i prevela je na hrvatski, nazivaju situaciju u kojoj se nalazi VLADA.

„Dolina političke smrti“ je upravo ključna točka kojom se sadašnjem političkom establišmentu Hrvatske treba temeljito „isprati mozak“:

„Vi morate „politički umrijeti“, jer ćete zbog provođenja bolnih reformi izgubiti sljedeće izbore! Svi koji vas uvjeravaju u suprotno, da možete provesti reforme i ostati na vlasti, su varalice kao oni iz Andersenove bajke.“.

Nažalost, zastupnica Maletić se nije usudila reći baš tu ključnu rečenicu! Ona je poput liječnika koji je izgovorio tešku dijagnozu, ali se pacijentu ne usudi reći koliko je terapija neizvjesna, bolna i teška. Štoviše, ona odmah propisuje „sredstva protiv reformskih bolova“:

„Zahvaljujući korištenju EU fondova odnosno provedbi kvalitetnih investicija vrijeme … se skraćuje i reforme vrlo brzo počinju donositi rezultate vidljive u svakodnevnom životu građana.“

Koje crno skraćivanje reformskog vremena zbog korištenja EU fondova? Pa mi nismo u stanju lansirati natječaje, prošlo je pola vremena od 7-godišnjeg razdoblja ove financijske perspektive, koliko je EU novca stvarno iskorišteno? A i riječ „korištenje“ je tricky: svi mi sada diskutiramo samo o postotcima u natječajima, ugovorima i plaćanjima. Nigdje nikada nismo vidjeli kolika je KORIST ostvarena sredstvima iz EU fondova. Lijepo je obnoviti školu, kupiti novi medicinski aparat, napraviti poslovnu zonu. No EU fondovi su tu primarno zato da stvore ODRŽIVU NOVU vrijednost, za produktivne investicije, a ne za krpanje infrastrukture!

Zato, ako gledamo pouke iz Izvješća, spomenute IFO studije i članka zastupnice Maletić, jedino što je bitno je PREDANOST („commitment“) reformama. Ona se može ostvariti samo ako aktualna vlast jasno i glasno prihvati da planira napraviti strukturne reforme i zbog toga je spremna 2020. izgubiti izbore! Još bolje, ako na platformi strukturnih reformi sada raspiše prijevremene izbore i ako ih dobije, ima četiri godine za prolazak „dolinom političke smrti“, možda dovoljno vremena da ga preživi!

 

JESTE LI ZNALI da osnove Izvješća EK Hrvatska 2018. nisu nigdje objavljene u obliku koji bi odmah i sumarno prikazao što je zapravo EK detektirala kao najveći problem. A sve je vidljivo iz ovih 6 točaka koje se u deset minuta mogu iščitati iz sažetka Izvješća, bez studiranja svih 77 stranica:

 

Promatrani status

Komentar, ocjena

 1. Povoljno ekonomsko okruženje pogoduje jačanju napora u provedbu reformi i osiguranju održivog i uključivog rasta.

Potrebne su strukturne reforme! J L

 

 1. Budući da se oporavak gospodarstva bilježi već četvrtu godinu zaredom, gospodarski rast i dalje je sveobuhvatan i snažan.

Sporije od predviđanja, zahvaljujući globalnoj potražnji J L

 1. Oporavak bi se trebao nastaviti u sljedeće dvije godine, no s nešto manjim stopama rasta.

Treba povećati korištenje EU fondova, te raznoliku ponudu u turizmu. L

 1. Nastavlja se smanjivanje udjela javnog i privatnog duga, čemu pridonosi trajni gospodarski oporavak i aprecijacija domaće valute.

Još uvijek ispod bonitetne razine. J L

 1. Hrvatska je ostvarila ograničeni napredak u provedbi preporuka iz 2017.

Provedba strukturnih reformi ne napreduje, nema poreza na nekretnine, dugovi u zdravstvu još uvijek veliki, a mirovinska reforma i reforma obrazovanja odgođena. L

 1. Hrvatska se suočava s izazovima u pogledu određenih pokazatelja prema Pregledu socijalnih pokazatelja iz europskog stupa socijalnih prava

stopa zaposlenosti i dalje je relativno vrlo niska, visoka stope mladih koji se ne obrazuju, ne rade niti se stručno usavršavaju, visok udio osoba izloženih riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. L

 

Dakle, od šest područja u kojima je promatran status napretka Hrvatske u EU semestru u tri je dana „bezuvjetna“ negativna ocjena, a u preostala tri ocjena „da, ali“! To je dovelo do toga, da smo od četiri stupnja neravnoteža (1=nema, 2=ima, 3=prekomjerne, 4=uvodi se postupak) rangirani na predzadnji (loš) – „3=prekomjerna neravnoteža“, zajedno sa samo još dvije zemlje EU: Italija i Cipar.

Reakcije na ovo izvješće su uobičajene, kao što se (nije) reagiralo na Global Innovation Index, Doing Business/Competitiveness ili Digital Economiy and Society Index. Oporba naravno sve prišiva aktualnoj vlasti, politikantski i licemjerno.

Premijer Plenković u svom diplomatskom stilu gotovo da izjavljuje „Da, to smo očekivali, super da su nam iz EK javili!“.

Reakcija medija nije ništa konstruktivnija h Svi prenose da je ocjena EK loša, te neki čak posve ispravno kritiziraju predsjednika Vlade za nereagiranje i predsjednicu za prikupljanje poene za buduću kampanju. Ovo posljednje točno navodi Ivanka Toma u Jutarnjem, no kao i zastupnica Maletić, promašuje glavni cilj:

 • Sve tovari sadašnjem HDZ-u, što je loša dijagnoza, jer niti jedna Vlada dosada nije iz gore navedenih razloga učinila ništa na reformama
 • Manjak reformi pripisuje tankoj većini u aktualnom Saboru.

Oboje navodi na zaključak koji je 180° pogrešan:

„Ako dođe na vlast druga opcija i ima snažnu većinu – provest će strukturne reforme!“.

Pogrešno! Kao što su naveli pametni ljudi iz IFO instituta u Njemačkoj, jedino što je važno jest  „predanost reformama“! Ove ili one političke opcije, sa ili bez čvrste većine u Saboru to moraju shvatiti ne sutra ili 2019, nego DANAS! Predanost tome cilju se mora očitovati u mantri „Reformiramo makar gubimo sljedeće izbore!“. Budući da velika većina čitatelja razmišljajući o mind-setu i političkim silnicama u našem „mainstream establishment“-u ovo smatra znanstvenom fantastikom, u narednoj kolumni sljedeći ponedjeljak ćemo prikazati jedan inovativni način kako bismo možda ipak uspjeli u borbi protiv političke „status-quo“ situacije zbog koje Hrvatska tone sve dublje.

 

Još iz kategorije

Uloga blockchaina u usklađivanju s GDPR-om

Uloga blockchaina u usklađivanju s GDPR-om

14.06.2018. komentiraj

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) stigla je 25. svibnja na područje Europske unije i u prvim danima izazvala poneke probleme njenim obveznicima. No, to se smirilo i polako postaje jasnije koliko benefita dobivaju apsolutno svi transparentnijim baratanjem podacima korisnika. A ono bi trebalo biti olakšano uz blockchain tehnologiju.

INOVACIJA … i utjecaj poslovnih anđela

INOVACIJA … i utjecaj poslovnih anđela

13.06.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni u svezi poslovnih anđela odgovorili na pitanja ŠTO?, ZAŠTO? i KAKO? , pa ponovimo: ŠTO su poslovni anđeli: ljudi koji vlastite vrijednosti (ne samo novac!) ulažu u tuđe poslovne poduhvate, najčešće u početnoj fazi; ZAŠTO to rade: jer nedostaje institucionalne potpore u počecima poslovnih napora pojedinaca; KAKO to oni rade: svoj novac i druge vrijednosti objavljuju na mreži poslovnih anđela, gdje „potražna“ strana objavljuje svoje potrebe.

GDPR za 13k kn

GDPR za 13k kn

12.06.2018. komentiraj

Upravo je nevjerojatno koliko pomutnje je GDPR izazvao u javnosti.  Svi smo svjedočili nebrojenim mailovima u kojima su nas tvrtke za koje jesmo i nismo čuli obavještavali da imaju naše kontakt podatke, te će ih morati obrisati u slučaju da ne dozvolimo njihovo daljnje korištenje za slanje maila. Kako to mislite? Ako nemate našu privolu da nas kontaktirate mailom, temeljem čega ste nam uopće poslali mail u kojem nas upravo takvu privolu tražite?!