INOVACIJA … CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.

Dobio sam prigovor da se reprezentativna i participativna demokracija isključuju, tj. da se izbori ne smatraju participacijom. Mislim da je dobra definicija toga rečena na Wikipediji OVDJE:

Participativna demokracija naglašava široko sudjelovanje činitelja u upravljanju i djelovanju u političkim sustavima. Etimološki korijen demokracije (grčki demos i kratos) podrazumijeva da su ljudi na vlasti i da su sve demokracije participativne. Međutim, participativna demokracija teži zastupanju više uključenih oblika sudjelovanja građana i veće političke zastupljenosti od tradicionalne reprezentativne demokracije.

Dakle, reprezentativna demokracija je MINIMUM participacije, a izravna je njen MAKSIMUM. Budući da 100% izravna demokracija ima svojih nedostataka (angažiranost, stručnost, šumovi), rješenje može biti srednji put: „delegativna“, koja uključuje „liquid democracy“. Tu građani u nekima područjima ili na neko vrijeme ovlaste delegata da glasa umjesto njih. On ih REPREZENTIRA, no oni PARTICIPIRAJU neposredno koliko i kada hoće. To bi bio „neprobojni“ opis onoga o čemu ovdje raspravljamo.

No vratimo se rješenju koje smo odabrali: prikazali smo ga u okviru „Jeste li znali?“.

JESTE LI ZNALI da svim vrstama organizacije stoji na raspolaganju SaaS (Software as a Service – Aplikacija kao usluga) rješenje https://www.citizenlab.co/ ? Naslovnica ovog rješenja izgleda ovako:

, ili prevedeno:

„Uistinu lako ostvaren građanski angažman

Pristupačna platforma za sudjelovanje građana u lokalnoj vlasti.

Dosegnite više građana, upravljajte zajedničkim projektima i donosite bolje odluke“

Što nudi ova platforma:

 • Angažiranje:
  • Omogućite  angažman na mreži za svoje građane
  • Upravljanje:
   • Bez napora prikupljajte i obradite ideje građana
   • Odlučiti:
    • Uvid u bolje odluke, baš na dohvat ruke

Kome je CitizenLab namijenjen:


* Mali i srednji gradovi, od 10 do 40 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže malim i srednjim gradovima da dopru do više građana
 • Mali i srednji gradovi oslanjaju se na našu spreman za korištenje platforme
 • da lako ostanu u kontaktu sa svojim građanima.

* Veliki gradovi, od 40 do 120 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže velikim gradovima pokrenuti glatke procese sudjelovanja građana
 • CitizenLab pruža velikim gradovima s personaliziranim alatima za sudjelovanje u cilju povećanja angažmana građana i uštede vremena u upravljanju takvom suradnjom

* Institucije i sve druge organizacije:

 • CitizenLab pomaže raznim ustanovama da započnu razgovore
 • Podržavamo i druge vrste vlada i institucija u pokretanju online razgovora s njihovim građanima ili korisnicima.

Ili u brojkama:

Otkrijte zašto 70+ organizacija vjeruju CitizenLab-u:

 • Dostupite do što više građana: Uključite 5x više građana nego pomoću tradicionalnih kanala za sudjelovanje.
 • Angažirajte mlade građane: Upoznajte mlađu generaciju na njihovu željenom terenu: online. 45% korisnika je mlađe od 35 godina.
 • Uštedite vrijeme: Gradski dužnosnici troše do 75% manje vremena u obradi ideja u usporedbi s klasičnim alatima.

CitizenLab na svojoj demo stranici http://demo.citizenlab.co prikazuje punu funkcionalnost rješenja.

Ova je platforma vrlo slična www.zg-inovacija.eu hrvatskom rješenju. Sadržajno se bazira na „pozivima“, dakle od građana se traže ideje i rasprava o njima na središnje zadane teme, („Pametni BODØ, „Plan mobilnosti“ itd.). Svatko ima uvid u nadzornu ploču koja je u fokusu interesa:

Po dobroj skandinavskoj tradiciji, sve je transparentno, pa ček i osobni podaci korisnika:

Dodatno hrvatskom (pilot) rješenju za angažiranje građana, CitizenLab ima i „backoffice“ dio koji služi za upravljanje ostvarenja ideja koje su građani predložili, raspravili i odglasali.

(Da se izbjegnu nesporazumi dobro je razlikovati https://www.citizenlab.co/ od „The Citizen Lab“, koncepta zaštite građana od „Velikog Brata“. Koga zanima ta tema, više o njoj OVDJE. Web adresa ovog zanimljivog koncepta je slična, razlika samo u jednom slovu glavne domene: https://citizenlab.ca/ )

Na blogu https://www.citizenlab.co/ ima mnogo praktičnih prikaza na temu neposredn(ij)e demokracije. Jedan koji spada u područje sudjelovanja građana je rasprava o razlici između angažmana i participacije građana. Iako i ta dva pojma vrlo sliče, postoji značajna praktična razlika. O tome više u kolumni naredni ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Zašto zapošljavati headhunting metodom?

Zašto zapošljavati headhunting metodom?

26.03.2019. komentiraj

Privlačenje ICT stručnjaka izazovnije je nego ikada. Jedna od metoda koju koristimo u Lemaxu je i headhunting. Ovoj metodi pristupamo sami, iako smo povijesno koristili i usluge vanjskih ponuđača usluga. Pokazalo se kako u fazi intenzivnog rasta tvrtke jedino naš entuzijazam i stvarna iskustva stručnjaka osiguravaju prenošenje prave poruke do potencijalnog kandidata.

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.