INOVACIJA … CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.

Dobio sam prigovor da se reprezentativna i participativna demokracija isključuju, tj. da se izbori ne smatraju participacijom. Mislim da je dobra definicija toga rečena na Wikipediji OVDJE:

Participativna demokracija naglašava široko sudjelovanje činitelja u upravljanju i djelovanju u političkim sustavima. Etimološki korijen demokracije (grčki demos i kratos) podrazumijeva da su ljudi na vlasti i da su sve demokracije participativne. Međutim, participativna demokracija teži zastupanju više uključenih oblika sudjelovanja građana i veće političke zastupljenosti od tradicionalne reprezentativne demokracije.

Dakle, reprezentativna demokracija je MINIMUM participacije, a izravna je njen MAKSIMUM. Budući da 100% izravna demokracija ima svojih nedostataka (angažiranost, stručnost, šumovi), rješenje može biti srednji put: „delegativna“, koja uključuje „liquid democracy“. Tu građani u nekima područjima ili na neko vrijeme ovlaste delegata da glasa umjesto njih. On ih REPREZENTIRA, no oni PARTICIPIRAJU neposredno koliko i kada hoće. To bi bio „neprobojni“ opis onoga o čemu ovdje raspravljamo.

No vratimo se rješenju koje smo odabrali: prikazali smo ga u okviru „Jeste li znali?“.

JESTE LI ZNALI da svim vrstama organizacije stoji na raspolaganju SaaS (Software as a Service – Aplikacija kao usluga) rješenje https://www.citizenlab.co/ ? Naslovnica ovog rješenja izgleda ovako:

, ili prevedeno:

„Uistinu lako ostvaren građanski angažman

Pristupačna platforma za sudjelovanje građana u lokalnoj vlasti.

Dosegnite više građana, upravljajte zajedničkim projektima i donosite bolje odluke“

Što nudi ova platforma:

 • Angažiranje:
  • Omogućite  angažman na mreži za svoje građane
  • Upravljanje:
   • Bez napora prikupljajte i obradite ideje građana
   • Odlučiti:
    • Uvid u bolje odluke, baš na dohvat ruke

Kome je CitizenLab namijenjen:


* Mali i srednji gradovi, od 10 do 40 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže malim i srednjim gradovima da dopru do više građana
 • Mali i srednji gradovi oslanjaju se na našu spreman za korištenje platforme
 • da lako ostanu u kontaktu sa svojim građanima.

* Veliki gradovi, od 40 do 120 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže velikim gradovima pokrenuti glatke procese sudjelovanja građana
 • CitizenLab pruža velikim gradovima s personaliziranim alatima za sudjelovanje u cilju povećanja angažmana građana i uštede vremena u upravljanju takvom suradnjom

* Institucije i sve druge organizacije:

 • CitizenLab pomaže raznim ustanovama da započnu razgovore
 • Podržavamo i druge vrste vlada i institucija u pokretanju online razgovora s njihovim građanima ili korisnicima.

Ili u brojkama:

Otkrijte zašto 70+ organizacija vjeruju CitizenLab-u:

 • Dostupite do što više građana: Uključite 5x više građana nego pomoću tradicionalnih kanala za sudjelovanje.
 • Angažirajte mlade građane: Upoznajte mlađu generaciju na njihovu željenom terenu: online. 45% korisnika je mlađe od 35 godina.
 • Uštedite vrijeme: Gradski dužnosnici troše do 75% manje vremena u obradi ideja u usporedbi s klasičnim alatima.

CitizenLab na svojoj demo stranici http://demo.citizenlab.co prikazuje punu funkcionalnost rješenja.

Ova je platforma vrlo slična www.zg-inovacija.eu hrvatskom rješenju. Sadržajno se bazira na „pozivima“, dakle od građana se traže ideje i rasprava o njima na središnje zadane teme, („Pametni BODØ, „Plan mobilnosti“ itd.). Svatko ima uvid u nadzornu ploču koja je u fokusu interesa:

Po dobroj skandinavskoj tradiciji, sve je transparentno, pa ček i osobni podaci korisnika:

Dodatno hrvatskom (pilot) rješenju za angažiranje građana, CitizenLab ima i „backoffice“ dio koji služi za upravljanje ostvarenja ideja koje su građani predložili, raspravili i odglasali.

(Da se izbjegnu nesporazumi dobro je razlikovati https://www.citizenlab.co/ od „The Citizen Lab“, koncepta zaštite građana od „Velikog Brata“. Koga zanima ta tema, više o njoj OVDJE. Web adresa ovog zanimljivog koncepta je slična, razlika samo u jednom slovu glavne domene: https://citizenlab.ca/ )

Na blogu https://www.citizenlab.co/ ima mnogo praktičnih prikaza na temu neposredn(ij)e demokracije. Jedan koji spada u područje sudjelovanja građana je rasprava o razlici između angažmana i participacije građana. Iako i ta dva pojma vrlo sliče, postoji značajna praktična razlika. O tome više u kolumni naredni ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.