INOVACIJA … LiquidFeedback rješenje

INOVACIJA …  LiquidFeedback rješenje

Foto: Dražen Tomić

Izborni sustav je trenutna top-tema u Hrvatskoj. Uskoro počinje prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se unijele promjene u izborni sustav. Kao promotor inovacije trebao bih zagovarati takvo nastojanja za promjenama, ali imam dileme oko toga. Dio koji se odnosi na smanjenje broja zastupnika je svakako pozitivna „inovacija“.  To donosi u materijalnom pogledu malo (10 milijuna kuna godišnje ili <0,1% proračuna), ali mnogo kao poruku političkom establišmentu! Ostatak referendumskih pitanja je također marginalan i dvojben u smislu svrhovitosti, jer se radi o minimalnim popravkama jednog suštinski lošeg sustava. Inače sam zagovornik inkrementalne inovacije, no ovdje bih kao „svjedoka“ ipak pozvao velikog Claytona Christensena koji zagovara tezu da inkrementalna inovacija „ubija“ onu pravu, radikalnu i naročito disruptivnu.

Zašto? Zato što se efektom sitnih pomaka ljudi uvjeravaju da su napravili dovoljno i da ne trebaju raditi ništa „veliko“! U konkretnom slučaju popravke izbornog sustava bismo imali tri preferencijska glasa bez cenzusa i time oslabili utjecaj stranaka. Tako će u Sabor ući više celebrity-ja, a odluke će se bez ikakve povratne veze od strane građana i dalje donositi u stranačkom krugu i interesu. Zahtjev za svakom daljnjom promjenom će biti otklonjen argumentom: „Pa već smo 2019. donijeli promjenu!“, upravo je to „point“ C. Christensena preveden na ovu našu političku situaciju: „Mala inovacija ubija veliku!“.

U smislu dstruptivne inovacije bi bilo sljedeće referendumsko pitanje:

„Želite li  izborni  sustav u kojem građani u razdoblju između izbora mogu utjecati na nositelje vlasti kod donošenja odluka?“

U obrazloženju ovakvog referendumskog pitanja u načelu stoji „liquid democracy“ pristup, a koji se može ostvariti putem alata poput „LiquidFeedback“:

Ova internetska platforma se može ocijeniti vrlo ozbiljnim po više kriterija. Jedan od njih je svakako njegova prezentacija na Wikipediji OVDJE, gdje je u najkraćem opisana ovako:

LiquidFeedback pomaže skupinama (društva ili organizacije, bile one političke ili ne) donijeti odluke bez ograničenja tradicionalnog internetskog foruma. Cilj mu je stvoriti precizan prikaz mišljenja članova grupe a da ih ne narušavaju  društvene hijerarhije i nejednakosti znanja. Svakog se pojedinca potiče dijeljenje vlastite inicijative unutar ograničenja koje postavljaju operatori (korisnici platforme).

Značajka „proxy“ glasovanja („proxy“ je odabrani „delegat“) je stvaranje strukture moći slične reprezentativnoj demokraciji, ali se delegiranje može povući u bilo kojem trenutku. To je neophodno da se prilikom odlučivanja dobiju rezultati koji odražavaju raspoloženje većine čak i kad sudionici nemaju vremena ili znanja za osobno odlučivanje (glasanje). Tako se izbjegava dominacija naglašeno ekstrovertnih ili manipulativnih osoba, što je problem koji se redovito pojavljuje u posve izravnoj demokraciji.

„LiquidFeedback“ u prvom dijelu naziva ima „Liquid“, dakle neposrednu vezu na „Liquid Democracy“. LD se može provoditi samo uz odgovarajuću potporu na Internetu i to ne općenitu s mnogo šumova (Facebook, Twiter, forumi i slično), nego alatom koji raspolaže funkcionalnostima namijenjenim upravo toj vrsti sudjelovanja građana u političkom životu.

Sljedeći pokazatelj vjerodostojnosti ovoga alate je drugi dio njegova imena: „Feedback“. Radi se o najvažnijem svojstvu svakog sustava, pa tako i političkog – „povratnoj vezi“. Već smo u ranijim kolumnama pokazali, da je upravljanje povratnom vezom u reprezentativnoj demokraciji općenito, a u Hrvatskoj posebno, veliki deficit političkog sustava. Pri tome imamo u vidu obje glavne komponente povratne veze:

  • Brzina, odnosno vremenska konstanta: česta mantra naših političara kad ih se kritizira za neko ne/činjenje je: „Građani su nam dali mandat na izborima, pustite nas sad na miru četiri godine da radimo!“. A za to vrijeme se činjenjem ili nečinjenjem može načiniti ogromna šteta. Do sada je ona bila u prosjeku 7-8 milijardi US$ povećanja vanjskog duga za svako legislativno razdoblje od 1995. do 2016!
  • Jačina povratne veze: u političkom sustavu bi ona treba označavati korelaciju ishoda izbora u odnosu na rezultate prethodnog mandata. Kakav je bio utjecaj ključnog podatka o povećanju inozemnog duga na ishod sljedećih izbora? Nikakav: odlučivale su afere ili svjetonazor!

Dodatno, u nas je „povratna veza“ slaba i zato što ne postoji kultura „podnošenja računa“. Uzmimo kao primjer „Nacionalni program reformi“. U dokumentu (vidi OVDJE) za 2017. je na početku mjera navedena tablica ciljeva od kojih je jedan Ulaganje u istraživanje i razvoj, udio u BDP-u, %, za EU 3% do 2020, a za Hrvatsku 1,4% pri čemu taj postotak do 2016.g.stagnira, a postignuto je 0,84%. Za 2018. godinu je navedeno planirano povećanje na 1% u 2018. (vidi OVDJE). Nigdje nije pojašnjeno koji su razlozi da taj postotak koji ovisi isključivo o političkoj volji prilikom izrade godišnjeg proračuna, nije dostignuo željeni cilj?!. To se planiralo regulirati Zakonom koji je trebao biti donesen u rujnu 2017, a nacrt je objavljen tek u siječnju 2018. Uvijek se može zakasniti, no nedopustivo je objavljivati novi Program ako se nisu „položili računi“ o izvršenju prethodnoga!

Upravo pomoću građanske participacije usmjerene na zastupnike svih razina moguće je postići ubrzanje i pojačanje djelovanja ove povratne veze! To omogućuje platforma kao što je „LiquidFeedback“. Kako to funkcionira pogledajte u okviru „Jeste li znali?“.

­­­­JESTE LI ZNALI da se kroz specifikaciju e-demokracije može vidjeti koji su njezini praktični elementi važni za svakog građana? Ovdje su istaknute funkcionalnosti platforme LiquidFeedback:

Jednaka prava

Kada sudjelujete u LiquidFeedbacku u bilo kojem trenutku možete predstaviti nove prijedloge. U strukturiranom procesu diskusije LiquidFeedbacka svi sudionici se tretiraju jednako. Svatko ima ista prava.

Velike grupe

LiquidFeedback djeluje najbolje za velike skupine: osigurava da manjine dobiju pravičan udio zastupljenosti a bučne manjine ne mogu dominirati raspravom.

Podjela rada

Glas možete prenijeti na osobu kojoj vjerujete. Delegirati jedan problem, jedno  područje  ili sva područja. Ažuriranje ili opoziv vašeg delegiranja je moguće u bilo kojem trenutku ako se predomislite.

Snažna transparentnost

LiquidFeedback je potpuno transparentan. Pravila i mjerenja osiguravaju da se svi koraci u procesu javno objavljuju u realnom vremenu.

Pouzdanost

Odluke se donose glasovanjem. Svi podaci dostupni su  ljudskom i strojnom čitanju.

Optimalno usmjeravanje korisnika

LiquidFeedback dolazi sa suvremenim korisničkim sučeljem koje je lako koristiti. Imate pristup svim značajkama usluge LiquidFeedback.

"Što mogu učiniti ovdje?"

Brzi okvir pomoći: informira vas o mogućim akcijama i vodi  kroz dostupne funkcionalnosti LiquidFeedbacka.

Podržite ideju

Samo jedan klik na plavi gumb za palac gore ako podržavate ideju.

Glasaj o pitanju

Jednostavno povucite i ispustite prijedloge na "odobrenje" ili "neodobravanje".

Integracija karte

Kad god se smatra korisnim, LiquidFeedback dolazi s integriranom mapom za lociranje ideja/prijedloga.

Koristite razne primjene

Pravila rada LiquidFeedback-a spremna su za različita područja primjene, uključujući:

• Korporacije (sudjelovanje zaposlenika, razvoj proizvoda, sustavi revizije podataka)

• Zadruge (digitalna skupština)

• Političke stranke (digitalna skupština)

• Organizacije civilnog društva (digitalna skupština)

• Gradovi, županije i druge jedinice (sudjelovanje građana)

Korporativni identitet

LiquidFeedback može se prilagoditi vašem korporativnom identitetu. Integracija s postojećim informatičkim rješenjima je moguća.

Sve ovo može biti dobra osnova ako netko želi razvijati vlastitu platformu. Obratno, kad se vidi koja sve funkcionalnost postoji gotova, onda će mnogi odustati i krenuti ispravnim putem – korištenje postojećih rješenja, pogotovo ako su već gotova. Primjenjiva su bilo gdje, ovdje su navedeni primjeri različitosti dizajna i višejezičnosti:

LiquidFeedback je open-source platforma a na svojim web-stranicama koriste je „operatori“: inicijative, stranke i druge organizacije. Za implementaciju je potrebno minimalno informatičko znanje kao i za svaku primjenu nekog alata koji je načinjen u otvorenom kodu (licenca je vrste MIT). Druga vrsta pristupa je davanje platforme kao usluge (SaaS koncept), gdje je prominentni „igrač“ https://www.citizenlab.co/ .

Ova platforma je više orijentirana prema e-sudjelovanju građana, naročito u gradskom okruženju. Nude vrednovanje e-participacije na globalnoj razini (vidi OVDJE). O ovoj platformi više u kolumni naredni ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.