Ima li benefita u poslovanju ako se radi 4 dana u tjednu?

Ima li benefita u poslovanju ako se radi 4 dana u tjednu?

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa nije donijela mnogo dobrih stvari, ali za one koji zagovaraju četverodnevni radni tjedan svakako jest. Jer, na raznim stranama svijeta događa se upravo to - radnici počinju raditi četiri dana tjedno.

Američko Sveučilište Stanford, novozelandska premijerka Jacinda Ardern, mnoštvo većih i manjih organizacija... već polako provode, ili su proveli, potrebne mjere za četverodnevni radni tjedan. Normalno, protivnika takve ideje je mnogo, ali takvi upadaju u zamku ukoliko se žale na krizu.

Jer, radni tjedan od četiri dana smanjuje troškove, posebno onima koji rade iz ureda. I ne samo njima jer jedan dan manje tjedno i četiri do pet dana manje mjesečno znači i manje plaće. No, zaposlenici će radije prihvatiti nekoliko dana više slobodnog vremena nego veću plaću. Dakle, umjesto otkaza, jedan radni dan tjedno manje i svi su na dobitku. Ponajviše roditelji s malom djecom, koji dobivaju potrebno vrijeme brinuti o djeci tijekom krize koja to otežava kao nikad prije.

Ali, do tog "stanja uma" neće se u većoj mjeri stići tako brzo, što u svom izvješću pokazuje ZipRecruiter. Naime, u 2020. je na deset tisuća oglasa za posao samo njih 69 nudilo radni tjedan od četiri dana. Pozitivno u ovoj priči jest da se udio povećava. Tijekom 2019. bilo je 40 takvih oglasa na njih deset tisuća, a između 2015. i 2018. bilo ih je manje od 18 na deset tisuća. Dakle, u tom smislu se situacija mijenja. Nažalost, zato jer mora, pa ostaje upitno hoće li se trend nastaviti u nadolazećim godinama ili će se organizacije vratiti "starim postavkama".

Srećom, postoje stručnjaci koji argumentima pobijaju sve te predstavnike "stare škole" poslovanja. Dokazano, zaposlenici su produktivniji kad rade manje dana u tjednu i kad rade iz svojih domova. Samim time, kroz četiri dana sasvim sigurno ne bi napravili manje no što naprave u pet dana. Ali, zato bi bili odmorniji, pod manjim stresom, zadovoljniji...

Još iz kategorije

Gaming TV ili gaming monitor?

Gaming TV ili gaming monitor?

24.09.2020. komentiraj

Sony i Microsoft predstavili su PlayStation 5, odnosno Xbox Series X, što je u prvi plan ponovno postavilo rasprave o tome je li bolje imati gamin monitor ili televizor. U nastavku teksta pokušat ćemo pomoći pri izboru! Naravno, nećemo stati samo na konzolama...

Mindset developera se mijenja, i poslodavci se moraju tome prilagoditi

Mindset developera se mijenja, i poslodavci se moraju tome prilagoditi

23.09.2020. komentiraj

Tehnologija te industrija općenito svakako se razvijaju, ali isto to čine i zaposlenici, posebno kad se radi o razvoju softvera i razvoju općenito. Konkretnije, developeri mijenjaju mentalni sklop po pitanju posla i njihovi poslodavci moraju polako pratiti što se događa jer bi se mogli često suočavati s manjkom kvalitetnih ljudi na bitnim pozicijama.

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

Stvari za koje će svi prodavači složiti da im nisu baš drage u njihovom poslu

22.09.2020. komentiraj

Ne biste vjerovali, ali zaista je izazovno za pronaći statistiku koliko je zaposlenih u prodaji globalno. No, statistike za SAD se u vrlo transparentne i lako dostupne. Otprilike 15 milijuna prodavača u Sjedinjenim Državama živi od jedne od najstarijih svjetskih profesija – dakle prodaje. Svi prodajemo različite stvari, a naša iskustva razlikuju se ovisno o industriji, zemljopisnom položaju i vrsti prodaje u kojoj poslujemo. Ali svi prodavači dijele zajedničku vezu u onome s čime se svakodnevno moramo nositi. Samo prodavač (ili bivši prodavač) razumije borbu i stvari koje ljude na terenu mogu izluditi. U nastavku pišem o stvarima za koje mislim da se svi prodavači složiti da ih mrze.