Gradimo bolju digitalnu budućnost

Gradimo bolju digitalnu budućnost
Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon 2020., pandemija je očekivano obilježila i ovu godinu, ostavljajući neizbrisiv trag na svjetskoj i domaćoj ekonomiji. U A1 Hrvatska, kao i u ostatku telekomunikacijskog sektora, osjećamo utjecaj globalne krize koja je promijenila potrebe korisnika i naš pristup poslovanju.

Kao predvodnici digitalne transformacije, tijekom 2021. fokusirali smo se na izazove s kojima se korisnici susreću, kao i pametno investiranje kako bismo doprinijeli bržem oporavku i razvoju hrvatskog društva i gospodarstva. Prepoznali smo na vrijeme eksponencijalnu potražnju za uslugama kolokacije i servisa u cloudu koje su rezultat ubrzane digitalne transformacije kompanija i javnog sektora.

Bili smo hrabri i upustili se usred krize u investiciju od 11 milijuna eura u najmoderniji podatkovni centar u regiji. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Osim podatkovnog centra, predani smo ubrzanoj izgradnji infrastrukture kao pokretaču gospodarskog oporavka i razvoja. Ostali smo lider u fiksnoj mreži s 560 tisuća kućanstava obuhvaćenih optičkom mrežom. To znači da svim korisnicima na fiksnoj infrastrukturi dajemo mogućnost gigabitne brzine i ono što je još važnije: sigurnu, stabilnu i pouzdanu mrežu.

Ostajemo ambiciozni zadržati lidersku poziciju i u iduće tri godine optičkom mrežom obuhvatiti 800 tisuća kućanstava. Ulaganjem u 5G spektar i njegovom aktivacijom od kolovoza pružamo usluge na pravoj, gigabitnoj 5G mreži. Pokazali smo više konkretnih primjera primjene 5G mreže i onoga čemu je namijenjena - od poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 u Novskoj, robota Gideon Brothersa na 5G mreži, primjene u A1 Adria ligi i areni Hall of Game powered by A1, prvog televizijskog javljanja uživo u program RTL-a preko 5G s Pannonian Challengea do suradnje s DOK-ING-om koja je prvi primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj.

Navedene projekte i izgradnju infrastrukture potvrđuju brojke - u prvih devet mjeseci investirali smo 88,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Porast investicija pratio je i porast prihoda u usporedbi s prošlom godinom. Porasli su 7,7 posto, najviše zahvaljujući rastu prihoda od usluga, što nas posebno veseli. Operativna dobit veća je za 13,1 posto. Ovaj snažan rast ključnih pokazatelja potvrda je pozitivnih trendova tijekom ove godine, ali i garancija da smo na pravom putu s velikim investicijama u najmodernije tehnologije.

S obzirom na dobre poslovne rezultate te sada već kontinuirani rast BDP-a, očekujemo nastavak istih trendova i u 2022. To znači povratak optimizma u domaće gospodarstvo, a za nas nastavak ubrzane digitalizacije društva. Nastojat ćemo rasti brže od konkurencije te se i dalje pozicionirati kao inovativan izazivač i iznimno bitan igrač na domaćem tržištu. Naravno, sve to ovisiti i o drugim faktorima i rizicima. Uz porast cijene električne energije i ostalih energenata, itekako osjećamo rastuću inflaciju.

Globalna kriza lanaca opskrbe te nestašica sirovina i čipova također stvaraju velik pritisak na poslovanje. Pripremamo se i za uvođenje eura čija implementacija u poslovne sustave zahtjeva značajne financijske i procesne resurse u kratkim rokovima, zbog čega je nužno čim prije donijeti jasne smjernice. Domaće je tržište kritično potkapacitirano servisima za podršku tako skorom i brzom uvođenju nove valute.

Sve to poskupljuje proces i iziskuje značajne resurse čemu se nastojimo prilagoditi. No, dugoročno će uvođenje eura Hrvatskoj osigurati brojne benefite, počevši od eliminacije valutnih rizika u poslovanju s inozemstvom, preko povoljnijih kamatnih stopa, pa sve do podizanja konkurentnosti što će posebno biti izraženo u turističkom sektoru. Vjerujem da će sve to doprinijeti stabilnosti hrvatske ekonomije.

Jedna od velikih prilika koju donosi Europska Unija, a koja se posebice odnosi na Hrvatsku, mogućnost je pristupa EU fondovima, osobito onima namijenjenima za oporavak i otpornost. Uz pomoć EU fondova već gradimo 45 tisuća priključaka za širokopojasni internet na području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Također, uspješno povećavamo i održivost naše kompanije gradnjom 120 sunčanih elektrana te ugradnjom 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na našim baznim stanicama, sredstvima iz EU LIFE programa.

Zbog svega navedenoga smatram da je pred nama uspješna godina, koja će biti obilježena nastavkom velikog investicijskog ciklusa i rastom A1 Hrvatske kao pouzdanog partnera Vladi RH, javnom i privatnom sektoru kao i svim privatnim korisnicima.

Nastavku digitalne transformacije Hrvatske davat ćemo vjetar u leđa osiguravajući najmoderniju fiksnu i mobilnu infrastrukturu, pritom vodeći se ciljevima održivosti. Vjerujem da nas, uz brojne rizike koji su proizašli iz korona krize i skorog uvođenja eura, očekuje i podjednaka količina prilika koje kao društvo moramo iskoristiti. S najmodernijom tehnologijom nastavljamo graditi bolju digitalnu budućnost.