GPT neće ubiti ćunke u marketingu

GPT neće ubiti ćunke u marketingu

Prvo sam dugo razmišljao kako ću nasloviti članak. „Hoće li Nikola i Nikola ostati bez posla“ mi se negdje oko ponoći činilo kao najbolji izbor. Odustao sam. Nakon toga sam počeo u GPT unositi razne pojmove i pitanja da mi ona/on/ono sam predloži naslove. Najbolji je bio „Laid Off in Marketing: The role GPT-3 in Unemployement Trends“, a u drugom krugu još bolji: „GPT-3 and the Displacement of Marketing Workers - A Reality Check“. Odustao sam. Onda sam počeo razmišljati zašto ne bih samo ubacio osnovne natuknice i zamolio ga da sama/sam/samo o sebi i svome utjecaju napiše članak. Nisam koristio ono što sam dobio, iako bi vam bilo jednako ili možda čak i zanimljivije čitati od ovog što sad imate na ekranu. Osim toga, to je već viđeno. Možete na internetu pronaći stotine članaka koje je napisao GPT. Na kraju sam i od toga odustao, očito.

Odlučio sam pisati o dvije stvari. Prva su reakcije ljudi. Nije bilo nikog kome sam pokazao kako GPT funkcionira, a da nije ostao otvorenih usta i s nepovjerenjem provjeravao napisano. Ono što ih sve zapanjuje su dvije stvari. Prvo je brzina kojom se tekst ispisuje. Kako je moguće da „ta mašina“ u dijelu sekunde pregleda preko 60 milijuna izvora i napiše nešto što ima glavu i rep te sasvim dobro može poslužiti svrsi? Drugo je: sve što je napisano ima logiku i objašnjenje zašto je baš tako. Postavio sam zahtjev za tri različita headlinea za kampanju o novom coffe-to-go lancu koji bi ušao na hrvatsko tržište, targetirao Gen Z, a glavni USP bi mu bio vrhunska kvaliteta kave. Dobio sam tri prijedloga:

  1. Coffee perfection, on the go
  2. Gournment coffee, anytime
  3. Experience the best, every time

Znam, znam, nisu opako dobri ili za nagradu, ali za svaki sam dobio objašnjenje zašto je taj prijedlog dobar i što komunicira. Priznajte, rijetko kada nešto slično dobijete od agencije. Osim toga unio sam svega tri parametra. Ono što je genijalno jest da možete postavljati dodatne zahtjeve i onda u svakoj iteraciji dobivati nešto bolji headline. Zatim sam pokušao isto napraviti za lanac restorana koji prodaje sendviče te opet dobio više nego pristojne odgovore. Sasvim sigurno nisu top, ali mogu poslužiti svrsi.

Bit će agencija koje će samo ovo koristiti i pokušati oženiti klijente praveći se pametni, a svojim će copywriterima podijeliti otkaze (to su one koje samo na LI izgledaju dobro). Bit će onih koji nikad neće koristiti nešto slično jer su alergični na sve novo (to su one trome), a bit će i onih pametnih kojima će ovo pomoći da dođu do nečeg još boljeg, jer će ih potaknuti da odu u smjeru koji im nikad ne bi „pao na pamet“ (to su one koje će biti velike (i) u budućnosti).

Dao sam GPT-u upit za razvoj marketinške strategije. Opet sam dobio dobar framework od kojeg se može napraviti osnovna struktura prezentacije i strategija koja ima sve bitne elemente. Probao sam još hrpu drugih stvari, od imena hotela do naziva obućarskog obrta... i sve radi.

Ono što se nikako ne smije zaboraviti jest da je ovo (tek) verzija 3.5. Pogledajte razliku između svog iPhonea 3 i 14, a onda razmislite kako će verzija 11.2. ovoga AI-a izgledati!

Ovo je nešto ogromno i vjerojatno će značajno promijeniti marketing i sve njegove elemente. Nitko u ovom trenutku ne zna kako, ali vještine koje su potrebne za raditi u marketingu i način na koji se se vrši analiza, razvija strategija te onda iz nje provode taktičke aktivnosti, u potpunosti će drugačije izgledati, bez sumnje. Trebat će pronaći ljude drugačijih vještina i sposobnosti, a svi mi koji smo već tu morat ćemo puno toga naučiti. Dosadašnje digitalne promjene isključivo su utjecale na analitički i taktički dio marketinga. Ovo je nešto što će promijeniti marketinšku strategiju jer će pomoći, prije svega, u razvoju value propositiona, dajući stratezima neograničen broj ideja do kojih sami nikad ne bi došli. Ili puno teže...

U svakom slučaju Nikola i Nikola neće ostati bez posla jer su već dugo tu i vjerujem da su obojica svjesni ovih promjena.

A poruka u vrhu ekrana se javlje sve češće i češće

Ryan Reynolds used ChatGPT to make a Mint Mobile ad, and the results were ‘mildly terrifying’