Google Chrome Incognito mod je prevara

Google Chrome Incognito mod je prevara

Foto: Antonio Jularić

Google ne odustaje prikazivati Incognito način rada na Chrome internetskom pregledniku kao sredstvo za zaštitu privatnosti, ali na taj opetovani prikaz stručnjaci za privatnost i sigurnost uzvraćaju istom mjerom pa navode da to nije istina. Uz argumente, naravno.

No, u raspravu se Google ne upušta, svjestan da nema smisla, ali i svjestan da na svojoj strani ima oko 70 posto svih korisnika internetskih preglednika na svijetu pa samim time može plasirati informacije koje mu odgovaraju, prikriti koje mu ne odgovaraju te pritom proći nekažnjeno.

Svejedno, potrebno je naglasiti činjenice, a u ovom slučaju ona jest da Incognito način rada ne štiti privatnost korisnika. Aktivnost na svakoj web stranici koja koristi Googleove oglase može se povezati s računima na YouTubeu, Gmailu ili bilo kojem drugom Googleovom računu. To nije sve...

Ukoliko koristite Chrome, svejedno se može od strane osobe s administratorskim ovlastima nadgledati sve što radite ili ste radili. Zapravo, neovisno o pregledniku, Internet Service Providers (ISP) i vaš nadređeni ili administrator računala, imat će uvid u sve aktivnosti.

Čak će i ono što preuzimate biti dostupno ukoliko sami to ne uklonite. Također, sve zabilješke će biti vidljive, kao i favorizirane stranice. Dakle, privatni mod zapravo je najsigurnije kod kuće, ako je stvar u prikrivanju onoga što činite od vama bliskih i poznatih osoba. Izvan vašeg privatnog okruženja ovo ima malo smisla.

Nije ni to sve, web stranice i aplikacije će vas prepoznati dok se vratite koristiti ih, što znači i da "treća strana" bilježi vašu aktivnost neovisno o tome jeste li namjestili privatne opcije ili niste. Kao što možete iz ovoga zaključiti, vaši će podaci svejedno bezbrižno biti prikupljane od strane kompanija kao Amazon, Facebook ili Google, koji koriste sve što radite kako bi bolje poslovali s oglašivačima.

Ako ste pomislili da je ovo sve, nije. Čak i ekstenzije vašeg internetskog preglednika prate šta radite dok mislite da ste u privatnom načinu rada, a to znači da samim time ni ne poštuju ono što ste kroz isti taj internet preglednik namjestili takav način rada.

Za kraj, lozinke i korisnički računi se također pamte ukoliko imate aktivirane "keylogger" aplikacije. Stoga, i kad koristite privatni način rada, nemojte se baš previše zanositi i misliti da ste sigurni od svih od kojih želite biti sigurni. Ukratko, ovaj način rada i nije od neke pomoći kako se čini na prvu.

No, treba biti pošten, ni ostali nisu puno bolji. Primjerice, Mozilla se hvali privatnim načinom rada na Firefoxu, ali aktivnost korisnika i tad se bilježi te brižno čuva. Stoga, poštenije je reći da se štiti privatnost korisnika na uređajima s kojih pristupa internetu, što znači da drugi neće vidjeti što se radilo, ali kompanije čije proizvode koristite, u ovom slučaju browsere, mogu vidjeti sve.

Još iz kategorije

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.

Kako vam content marketing može pomoći u poslovanju?

Kako vam content marketing može pomoći u poslovanju?

25.03.2020. komentiraj

Content marketing je marketinška tehnika kojoj je u fokusu stvaranje i promoviranje relevantnog sadržaja koji će privući ciljanu publiku, zadržati je i na koncu potaknuti na konverziju.

Inovacija kao pouka korona virusa: idemo WEB 2.0!

Inovacija kao pouka korona virusa: idemo WEB 2.0!

20.03.2020. komentiraj

Mnogi će se zapitati, kakva je veza koronavirusa i WEB 2.0!? Sa stanovišta socijalne inovacije, mislim da je usmjerenost na WEB 2.0 najvažnije što možemo naučiti iz lekcije zvane „koronavirus“. Naravno da toga još nismo svjesni, pa zato ovdje želim eksplicirati „lessons learned“. Te lekcije nisu (samo) epidemiološke, one su društvene. Novosti su možda slučajne, pa je upitno koliko su inovativne, no ako ih postanemo svjesni, možda neke slučajne pojavu možemo pretvoriti u inovativne ideje velikog potencijala.