Doktori i medicinske sestre uvjereni da će telemedicina u budućnosti dominirati njegom pacijenata

Doktori i medicinske sestre uvjereni da će telemedicina u budućnosti dominirati njegom pacijenata

Foto: Fotolia

Industrija vezana uz zdravstvo i zdravstvene usluge bilježi iznimno brzu transformaciju, na koju izniman utjecaj imaju tehnologije i rješenja potrebna kako bi se zadovoljili zahtjevi modernog i skalabilnog pružanja zdravstvenih usluga.

Podaci su prezentirani u HPE-ovom izvješću "Budućnost zdravstvene skrbi" (eng. Future of Healthcare), a temelji se na anketnom upitniku liječnika i medicinskih sestara te donosioce IT odluka (IT Decision Makers - ITDM) u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Naravno, naglašava se da je pandemija koronavirusa potakla bržu transformaciju iz razloga što je potreba za korištenjem tehnologija bila izraženija no ikad prije. Primjerice, telezdravstvo je potpuno zaživjelo, kao i praktički potpuna digitalna komunikacija ili ponuda rješenja.

Konkretnije, telezdravstveni "posjeti liječniku" bilježe rast od 154 posto tijekom ožujka 2020. u odnosu na isto razdoblje iz 2019. Naravno, zbog toga su ITDM-ovi imali više posla no inače i njih 84 posto tvrdi da se to itekako primijetilo. Ujedno, njih 89 posto smatra je da pandemija potakla organizacije da investiranje u nove tehnologije postavi kao prioritet.

Ali, iako se velika većina djelatnika u zdravstvu slaže da će telezdravstvo uskoro postati glavni način "posjete" liječniku, ne skrivaju da imaju probleme dok rade na taj način. Njih 68 posto navodi da se povremeno susretnu s problemima jer pacijenti ponekad nemaju potrebne uređaje ili infrastrukturu kako bi mogli u potpunosti iskoristiti prednosti telezdravstva.

Istovremeno, IT stručnjaci (72 posto) kao problem vide sigurnost i to ne čudi jer upravo je zdravstveni sektor česta meta kibernetičkih kriminalaca. Upravo zato što su se nove tehnologije tek počele koristiti u široj mjeri pa postoji cijeli niz propusta i ranjivosti koje se mogu iskoristiti.

Još iz kategorije

Kritički osvrt na korištenje TRL metode procjene tehnološke zrelosti kod financiranja poduzetničkih ideja

Kritički osvrt na korištenje TRL metode procjene tehnološke zrelosti kod financiranja poduzetničkih ideja

17.08.2022.

Aktualni natječaji za ostvarivanje bespovratnih potpora za poduzetnike potaknuli su me na analizu uvjeta za ostvarivanje prava na potporu i to onih uvjeta koji su vezani uz razvojni proces IT proizvoda.

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

28.07.2022.

Trenutna gospodarska situacija nije nimalo sjajna i pritišće sve jer tu je ruska invazija na Ukrajinu koja je potaknula rast cijene energenata, kada se tome doda još i kriza zbog pandemije jer se opskrbni lanci nisu pokrenuli do kraja i nedostaje svega na tržištu jasno je da poslovanje donosi velike probleme i izazove.

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

20.07.2022.

Najjači domaći telekom operator HT predstavio je svoj Izvještaj o održivosti za 2021. godinu. HT ovaj Izvještaj izdaje već 18 godina, a u njemu su prikazani doprinosi i pozitivni utjecaji koje ima na društvo i okoliš. Pristup održivosti HT-a proizlazi iz strategije temeljene na tri ključna područja djelovanja i to  klimatske promjene, resursna učinkovitost te digitalna uključivost, tvrde u kompaniji.