Doktori i medicinske sestre uvjereni da će telemedicina u budućnosti dominirati njegom pacijenata

Doktori i medicinske sestre uvjereni da će telemedicina u budućnosti dominirati njegom pacijenata
Fotolia

Industrija vezana uz zdravstvo i zdravstvene usluge bilježi iznimno brzu transformaciju, na koju izniman utjecaj imaju tehnologije i rješenja potrebna kako bi se zadovoljili zahtjevi modernog i skalabilnog pružanja zdravstvenih usluga.

Podaci su prezentirani u HPE-ovom izvješću "Budućnost zdravstvene skrbi" (eng. Future of Healthcare), a temelji se na anketnom upitniku liječnika i medicinskih sestara te donosioce IT odluka (IT Decision Makers - ITDM) u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Naravno, naglašava se da je pandemija koronavirusa potakla bržu transformaciju iz razloga što je potreba za korištenjem tehnologija bila izraženija no ikad prije. Primjerice, telezdravstvo je potpuno zaživjelo, kao i praktički potpuna digitalna komunikacija ili ponuda rješenja.

Konkretnije, telezdravstveni "posjeti liječniku" bilježe rast od 154 posto tijekom ožujka 2020. u odnosu na isto razdoblje iz 2019. Naravno, zbog toga su ITDM-ovi imali više posla no inače i njih 84 posto tvrdi da se to itekako primijetilo. Ujedno, njih 89 posto smatra je da pandemija potakla organizacije da investiranje u nove tehnologije postavi kao prioritet.

Ali, iako se velika većina djelatnika u zdravstvu slaže da će telezdravstvo uskoro postati glavni način "posjete" liječniku, ne skrivaju da imaju probleme dok rade na taj način. Njih 68 posto navodi da se povremeno susretnu s problemima jer pacijenti ponekad nemaju potrebne uređaje ili infrastrukturu kako bi mogli u potpunosti iskoristiti prednosti telezdravstva.

Istovremeno, IT stručnjaci (72 posto) kao problem vide sigurnost i to ne čudi jer upravo je zdravstveni sektor česta meta kibernetičkih kriminalaca. Upravo zato što su se nove tehnologije tek počele koristiti u široj mjeri pa postoji cijeli niz propusta i ranjivosti koje se mogu iskoristiti.