Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz "radionice" Googlea i Applea.

Dakle, megapikseli nisu presudan faktor, ali svakako impresivno zvuči kad ih je 108 na kameri jednog pametnog telefona. Jednako impresivno zvuči za kompaniju kad je svjesna kako nitko prije nje to nije postigao. Zato, Xiaomiju svakako neće naškoditi potez koji je povukao, no zato bi mogao dodatno skrenuti korisnike prema shvaćanju pojma megapiksela na uređajima koje koriste. A koliki je to skok prema naprijed potvrđuje činjenica da trenutno Sony ima najjači senzor, onaj od 48MP.

Samsung na tako nešto odmahuje rukom jer u svibnju ove godine je najavio prve senzore za kamere od 64 megapiksela i uz to je blizu razvoja 5x zooma. Samim time, jasno je da smo sve bliže situaciji u kojoj će na mobilnim uređajima postojati 10x zoom. No, s obzirom da je softverski segment bitniji, a Samsung to prepoznaje, odustao je od proizvodnje svojih Exynos mobilnih procesora te se okreće onome što nudi ARM. Na taj način bolje će izvesti što želi s moći uređaja, što podrazumijeva moćniju kameru.

Jer, kao što je rečeno i kao što Xiaomi zna pa će biti zanimljivo pratiti što Mi Note 10 može, sami pikseli ne poboljšavaju fotografiju, to čini prvenstveno softver, koji će se morati uvelike prilagoditi kako bi mogao baratati s toliko naprednijim hardverom. Tako nešto kod entuzijasta vezanih za tehnologiju sigurno izaziva oduševljenje.

Naime, na kraju priče sjajno je što se tehnologija razvija tolikom brzinom jer na dobitku su svi akteri priče. Posebno jer korisnici kamere navode kao jedan od glavnih, ako ne i glavni razlog, kupnje pametnog telefona. Pa, dakle, što je kvalitetnija, to su šanse za prodaju uređaja porasti...

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.