Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz "radionice" Googlea i Applea.

Dakle, megapikseli nisu presudan faktor, ali svakako impresivno zvuči kad ih je 108 na kameri jednog pametnog telefona. Jednako impresivno zvuči za kompaniju kad je svjesna kako nitko prije nje to nije postigao. Zato, Xiaomiju svakako neće naškoditi potez koji je povukao, no zato bi mogao dodatno skrenuti korisnike prema shvaćanju pojma megapiksela na uređajima koje koriste. A koliki je to skok prema naprijed potvrđuje činjenica da trenutno Sony ima najjači senzor, onaj od 48MP.

Samsung na tako nešto odmahuje rukom jer u svibnju ove godine je najavio prve senzore za kamere od 64 megapiksela i uz to je blizu razvoja 5x zooma. Samim time, jasno je da smo sve bliže situaciji u kojoj će na mobilnim uređajima postojati 10x zoom. No, s obzirom da je softverski segment bitniji, a Samsung to prepoznaje, odustao je od proizvodnje svojih Exynos mobilnih procesora te se okreće onome što nudi ARM. Na taj način bolje će izvesti što želi s moći uređaja, što podrazumijeva moćniju kameru.

Jer, kao što je rečeno i kao što Xiaomi zna pa će biti zanimljivo pratiti što Mi Note 10 može, sami pikseli ne poboljšavaju fotografiju, to čini prvenstveno softver, koji će se morati uvelike prilagoditi kako bi mogao baratati s toliko naprednijim hardverom. Tako nešto kod entuzijasta vezanih za tehnologiju sigurno izaziva oduševljenje.

Naime, na kraju priče sjajno je što se tehnologija razvija tolikom brzinom jer na dobitku su svi akteri priče. Posebno jer korisnici kamere navode kao jedan od glavnih, ako ne i glavni razlog, kupnje pametnog telefona. Pa, dakle, što je kvalitetnija, to su šanse za prodaju uređaja porasti...

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.