Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

Iako su Samsung i Lenovo učinili brojne napore kako bi njihovi tableti izgledali dojmljivo, kako bi imali dojmljive performanse, a sve to za niže cijene nego iPad modeli, njihova popularnost svejedno nije na vrhunskim razinama.

Razlozi za to su poprilično jasni već poduže vrijeme, ali nije postojala volja da se tako nešto ispravi. Sreća u nesreći, dogodila se pandemija koronavirusa pa su tableti ponovno stigli u centar pažnje, zajedno s nosivim uređajima, što je Google ponukalo da se više potrudi u softverskom smislu i iskoristi potencijal koji se nudi na tržištu.

I to bi u samom startu trebalo biti jednostavno jer Android tableti nemaju optimizirane aplikacije, nemaju dostatan broj aplikacija, kupci niže i srednje razine pametnih telefona nisu motiviranu kupovati tablete za koje bi morali izdvojiti novac kao za pametni telefon klase iznad onu koju kupuju. A čak i kad ih kupe, u prosjeku tri do tri i pol godine nemaju namjeru mijenjati ih.

Samim time, developeri nisu motivirani raditi aplikacije za Android tablete, proizvođači nisu motivirani nuditi značajnije promjene, poboljšanja i veći broj modela iz godine u godinu... Začarani je to krug i Google mora djelovati.

Ono što se trenutno radi jest optimizacija aplikacija za velike ekrane, što je mali, ali značajni korak. Zatim, slijedi obnavljanje partnerstva s proizvođačima kao Dell, HP i Acer, koji su se okrenuli Windowsu ispred Androida za svoje hibride, a kao treći korak jest poticanje developera da se okrenu aplikacijama za Android tablete.

Prilika za uspjeh postoji, posebno jer se u izostanku konkurencije Apple opustio i ne čini neka značajnija poboljšanja za iPad modele posljednjih godina.