Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

Iako su Samsung i Lenovo učinili brojne napore kako bi njihovi tableti izgledali dojmljivo, kako bi imali dojmljive performanse, a sve to za niže cijene nego iPad modeli, njihova popularnost svejedno nije na vrhunskim razinama.

Razlozi za to su poprilično jasni već poduže vrijeme, ali nije postojala volja da se tako nešto ispravi. Sreća u nesreći, dogodila se pandemija koronavirusa pa su tableti ponovno stigli u centar pažnje, zajedno s nosivim uređajima, što je Google ponukalo da se više potrudi u softverskom smislu i iskoristi potencijal koji se nudi na tržištu.

I to bi u samom startu trebalo biti jednostavno jer Android tableti nemaju optimizirane aplikacije, nemaju dostatan broj aplikacija, kupci niže i srednje razine pametnih telefona nisu motiviranu kupovati tablete za koje bi morali izdvojiti novac kao za pametni telefon klase iznad onu koju kupuju. A čak i kad ih kupe, u prosjeku tri do tri i pol godine nemaju namjeru mijenjati ih.

Samim time, developeri nisu motivirani raditi aplikacije za Android tablete, proizvođači nisu motivirani nuditi značajnije promjene, poboljšanja i veći broj modela iz godine u godinu... Začarani je to krug i Google mora djelovati.

Ono što se trenutno radi jest optimizacija aplikacija za velike ekrane, što je mali, ali značajni korak. Zatim, slijedi obnavljanje partnerstva s proizvođačima kao Dell, HP i Acer, koji su se okrenuli Windowsu ispred Androida za svoje hibride, a kao treći korak jest poticanje developera da se okrenu aplikacijama za Android tablete.

Prilika za uspjeh postoji, posebno jer se u izostanku konkurencije Apple opustio i ne čini neka značajnija poboljšanja za iPad modele posljednjih godina.

Još iz kategorije

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

03.02.2023.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7% sa 13,1% u prosincu 2022. godine.

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

30.01.2023.

Amazon troši milijarde američkih dolara na Alexu jer taj glasovni asistent treba masivnu infrastrukturu i istovremeno ne može biti monetiziran. Dakle, dugoročno, rizik se ipak nije isplatio.

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

27.01.2023.

Početkom lipnja 2022. u poslovnom svijetu odjeknula je negativna reakcija na Elon Muskov poziv zaposlenicima da se vrate u urede. I u Appleu je moto 'povratak na posao' obvezivao zaposlenike na povratak u urede. U Appleu je to dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima te su neki visokopozicionirani zaposlenici javno dali ostavke, npr. Ian Goodfellows, tadašnji voditelj odjela za strojno učenje. Osnovana je i grupa 'Apple together' koja je optužila upravu da se boji gubitka kontrole.