Kolumne

10 savjeta za studente koji planiraju IT karijeru

10 savjeta za studente koji planiraju IT karijeru

10.04.2013.

Dani su nacionalnog  ICT tjedna, nastavak prošlogodišnjeg Tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week. Lani je težište bilo na općim informatičkim znanjima i vještinama koje su nesumnjivo potrebne svima, jer ako danas još i postoje poslovi koji ne zahtijevaju informatičku pismenost, u doglednoj ih budućnosti sigurno neće biti. Žao mi je stoga što se ove godine suzio fokus samo na ICT industriju i profesionalce, ako sam dobro shvatio poruke s otvaranja.

Svetsko, a naše

Svetsko, a naše

09.04.2013.

Tamo negdje, sredinom davnih 80-ih godina prošlog stoljeća, djed me odlučio povesti u kupovinu novog auta. Dobro, ne baš potpuno novog, ali u svakom slučaju novijeg od starog malog Pežoa 104 koji je vozio skoro 10 godina. Došla je i ta nedjelja, obukao sam svoju traper jaknu pa sam krenuo u pola 7 (jer dobri auti dolaze ranije ujutro) put Jakuševca s djedom.

Igrališta naše djece

Igrališta naše djece

08.04.2013.

Imam brdo prijatelja na Facebook stranici a među njima puno mladih i djece. Vole oni mene pa me stalno negdje pozivaju a ja prihvaćam. Tako imam ljubimca u Pet Society-ju, farmu na FarmVille-u 2, rješavam slučajeve u Criminal case-u,  uzgajam zmaja u Dragoncity-ju, igram poker a od nedavno sam preko neta počela igrati i Play station igru Mortal Kombat.

Bauštela s tipkovnicom ispod ruke

Bauštela s tipkovnicom ispod ruke

07.04.2013.

Trbuhom za krugom pa u pečalbu, nije preko oceana, ali je ipak nekoliko stotina kilometara od Lijepe naše. Ne idu više samo građevinci, idu sad i informatičari, na modernu bauštelu jer eto samo Njemačka potražuje nekoliko desetaka tisuća informatičara, ne sutra, nego baš sada na otvorenim natječajima. I krenut će mnogi, ne baš s tipkovnicom, ali s prijenosnikom ispod ruke, neće kupiti kartu za brod kao nekad za obećanu zemlju Ameriku, već jeftinu aviokartu preko nekog niskobudžetnog prijevoznika.

Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

05.04.2013.

Mnogi će se zapitati kakve veze imaju poplave kojih smo ovih dana svjedoci i informatičko društvo. Imaju itekakve jer dokazuju u kakvom društvu živimo. Informatika je kao poplava kod nas, dođe i prođe i ništa se ne dogodi ili tek vrlo malo. Informatika ne može bez ljudi, koji će koristiti usluge, koji će implementirati usluge, koji će „proizvoditi“ nove usluge. Možda malo grubo, ali često činjenično iznimno točno. Uspješan primjer informatizacije je fiskalizacija, provedena druga faza, smišljena, provedena i izvršena – na svima razina – od poslovne do informatičke.

Informatička cehovština i ostavštine braće neimara

Informatička cehovština i ostavštine braće neimara

03.04.2013.

Znam da naslov izgleda čudno, ali razmišljao sam o tome kako ga raspisati a da izgleda onako, povijesno udaljeno. Ne samo udaljeno, nego i kao da ga je izgrizao zub vremena i da se na njemu više vidi trag rđe i soli nego što se vidi boja i čelik. No, nisam pjesnički raspoložen (mada bi se i moje umijeće u stihoklepstvu uvijek moglo dovesti po pitanje, što zahvaljujem matematičko tehničkim korijenima) nego sam u zadnje vrijeme čuo za, prisustvovao pa i bio član raznih inicijativa za "vrijeme je da se stvari dovedu na mjesto i da se uvede red u informatičku struku". I to ne u Zimbabveu (čast njihovoj informatici) nego ovdje, u bespućima informatičke zbilje braće mi po tipkovnici i čigrastom velepamtilu, u lijepoj našoj Hrvatskoj.

Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

03.04.2013.

Novi val fiskalizacije osim sređivanja stanja naplate PDV-a, kako reče netko, najviše će obradovati ministra Slavka Linića, ali uz njega mislim i krojače. Naime, slobodna zanimanja koja su morala biti fiskalizirana i izdavati račune prema važećem zakonu morat će za svako mjesto izdavanja računa imati označeno.

Postoje dva ICT-a  - bolje međusobno razumijevanje

Postoje dva ICT-a - bolje međusobno razumijevanje

02.04.2013.

Prošli tjedan sam imao prilike sudjelovati na jednom okruglom stolu pod nazivom Hrvatska 2020. Glavna tema je bila uloga ICT-a u razvoju države. Kako to inače biva na okruglim stolovima, priča se brzo preokrenula u pitanje kako izaći iz ove socijalno-gospodarske katastrofe u kojoj smo se našli.

Nije šala raditi pred praznik do podneva, a kamo se tek šaliti na 1. travnja

Nije šala raditi pred praznik do podneva, a kamo se tek šaliti na 1. travnja

02.04.2013.

Mnoge su državne institucije, javne ustanove, lokalna uprava i samouprava i drugi koji dobivaju novac iz proračuna lijepo na Veliki petak radno vrijeme skratili do podneva, neki malo dulje, ali svakako skraćeno. Istovremeno su prodavačice u Konzumu radile do kasno navečer, pa čak i na državni blagdan u ponedjeljak na Uskrsni ponedjeljak do 13 sati.

Napokon spas za Optimu

Napokon spas za Optimu

29.03.2013.

Objava načina izvlačenja iz krize Optima Telekoma svakako je najvažniji trenutak ovoga tjedna jer to znači da je i formalno postignut sporazum s vjerovnicima i da ovaj drugi po veličini domaći telekom operater neće u stečaj. Neke već na telekom tržištu zabrinjava činjenica da u vlasništvo ulazi i HT i to s 6,8 posto je to predstavlja nakon kupovine Iskona za njih problem jer ima jedan od najvećih pojedinačnih udjela nakon Zagrebačke banke.

Hakerski napad, svađa ili nešto sasvim treće?!

Hakerski napad, svađa ili nešto sasvim treće?!

28.03.2013.

Pazite dogodio se najveći hakerski napad u povijesti, računalo vam nije usporeno, Internet je pao, vrištali su jučer naslovi na portalima, a poslije se ispostavilo da je riječ o običnoj svađi dviju firmi, jedne organizacije i jedne firme koje, što je mnogo strašnije pokazalo svu ranjivost interneta.

Data centri u Hrvatskoj - 2018. godine

Data centri u Hrvatskoj - 2018. godine

27.03.2013.

Predviđanje budućnosti je općenito nezahvalan posao i rijetki sretnici, poput recimo Vidovitog Milana, uspjeli su iz tako nečeg napraviti uspješan posao. Čak i meteorolozi, koji za svoja predviđanja koriste superračunala i nagađaju samo nekoliko dana unaprijed, često bivaju izloženi kritici. Jer prorok je kriv i ako pogodi, a pogotovo ako je iz našeg sela. No, neke stvari se ipak daju zaključiti unaprijed, najlakše ako živite i radite posao koji na tržištu na kojem jeste kaska godinama za svjetskim trendovima. Recimo, ako se bavite data centrima.

Pozitivno negativni ROI: Kako su nam računala došla glave

Pozitivno negativni ROI: Kako su nam računala došla glave

25.03.2013.

Ako ste već čitali moje kolumne, znate da se najbolje nadahnjujem dnevnim događanjima koje pročitam ili ne daj bože, iskusim na vlastitoj koži. Ova kolumna srećom pripada ovoj prvoj kategoriji, no koliko je sretna za inspiraciju toliko je buduće navedeno događanje poraz razmišljanja i promišljanja, a pobjeda ... zaključite sami koga i čega.

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Kada se liječnici zaigraju informatičara

23.03.2013.

Na znam za vas ali ja svakako ne bih volio završiti u rukama informatičara koji si je iz nekog razloga umislio da je kirurg, pa iako to bio i najmanji mogući zahvat jer peani, pincete, Mayo iglodržači ili bilo koji drugi kirurški instrumenti nisu njegov radni alat.

Bankrot bolnica - zdravstvo u stečaju može spasiti samo informatizacija

Bankrot bolnica - zdravstvo u stečaju može spasiti samo informatizacija

22.03.2013.

Pomalo nezapaženo prošla je vijest kako je hrvatska Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela odluke o sanaciji bolnica kojima je osnivač država i zapravo proglasila STEČAJ, BANKROT zdravstvenog sustava. Bit će zanimljivo vidjeti kako će zaustaviti da se to ponovi, ali i konačno saznati o kakvim je dugovima riječ. Prema odluci Vlade u sanaciju ulaze samo obveze do 31.12.2012.

Svijet se dijeli na budale i na one koji trpe

Svijet se dijeli na budale i na one koji trpe

20.03.2013.

Negdje tamo sredinom veljače sam listao vijesti na našim portalima i između standardne ponude politike, estrade, sporta, golotinje i Internetskih neobičnosti, ugledao sam i članak na večernjem o posjetu HDZ-ovih čelnika u Njemačku, točnije Frankfurt. Da, baš u taj naš "Vrankvurt", koji je valjda uz Beč i Miken, glavna oaza naše iseljeničke zajednice.

Poslovno savjetovanje u IT industriji

Poslovno savjetovanje u IT industriji

19.03.2013.

Kad sam pokrenuo vlastitu firmu, vodio sam se idejom kako ćemo na IT tržištu prodavati usluge poslovnog savjetovanja. Zvuči logično – čitavo moje radno iskustvo je vezano uz IT industriju, a imao sam sreću voditi najveći IT u državi pa u tom smislu, nekako sam se i osjetio pozvan učiniti taj korak.

Štednja Croatia Airlinesa, ali gradimo novi terminal

Štednja Croatia Airlinesa, ali gradimo novi terminal

18.03.2013.

I dok se u Hrvatskoj govori o gradnji novog terminala Zagrebačke zračne luke vrijednog 236 milijuna eura, te dok nam većina aerodroma izgleda prilično loše, da ne upotrijebim neku drugu riječ, u odnosu na europske aerodrome da ih ne uspoređujemo samo sFrankfurtom ili Heathrowom, nego i mnogim manjim, štedi se na sve strane.

KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

16.03.2013.

Subota, rano jutro, a mene kopkaju teške misle domaćeg ICT tržišta. Veliki Oracle odlučio je napasti Veliki Microsoft u državi koja broji svega 4,34 milijuna stanovnika i gdje i dalje u državnim i javnim službama, raznoraznim fondovima, agencijama, fiskalnim i parafiskalnim institucijama čuči barem tisuću ne licenciranih Windows ili Office opremljenih uređaja.

Svi smo mi timski igrač...

Svi smo mi timski igrač...

14.03.2013.

U zadnje vrijeme čitam  životopise.  Većina poslodavaca i web stranice koje se bave matchiranjem poslodavca i  potencijalnog zaposlenika formirale su vlastite  obrasce za unošenje podataka o obrazovanju, radnom iskustvu, stručnom usavršavanju, itd.  Ti obrasci pitanjima potiču ljude da dobro razmisle o svojim potencijalima.

Kako to drugi rade bolje od nas

Kako to drugi rade bolje od nas

13.03.2013.

Kažu da život piše drame, a mene eto redovno nadahnjuje na spisateljske poduhvate, pa makar to bila kratka kolumna za ovaj portal. Tako je bilo i ovog tjedna, u moru općenitih i posebnih događanja, moja se malenkost zatekla i na jednom, rekao bih redovitom i predvidivom događanju, IBM-ovom Danu financijskih rješenja.

Dvojbe radničke IT klase

Dvojbe radničke IT klase

12.03.2013.

Dok se gospodarstvo urušava pred našim očima i dok gledamo kako ljudi ostaju bez posla, učini nam se kako su djelatnici informatičari pošteđeni kuge koja zadnjih mjeseci hara drugim granama gospodarstva.

Koliki obrtnici moraju poginuti za spas državnog proračuna?

Koliki obrtnici moraju poginuti za spas državnog proračuna?

11.03.2013.

Iako je u mnogim medijima prošao potpuno nespomenut, odnosno u sjeni smanjenja PDV-a na novine, Linićev prijedlog izmjena Zakona o PDV-u po kojem bi i obrtnici plaćali PDV po izdanom, a ne po naplaćenom računu opravdano je izazvao buru nezadovoljstva među obrtnicima i na društvenim mrežama (i to netom nakon novouvedenog nameta za 'općekorisne funkcije šuma' koji se plaća relativno na promet, a ne dohodak).

CeBIT i Srbija i pomoć IT tvrtkama - drug Linić na začelju kolone, blokada il deblokada, HAKOM i legalizacija

CeBIT i Srbija i pomoć IT tvrtkama - drug Linić na začelju kolone, blokada il deblokada, HAKOM i legalizacija

11.03.2013.

Protekli je tjedan na domaćem, ali inozemnom ICT tržištu bio buran, zabavan, izazovan i nadasve za mnoge naporan. Posjetili smo CeBIT, doslovno protutnjali sajmom uzduž i poprijeko, ipak i dalje najvećim svjetskim sajam informatičko-telekomunikacijske industrije na kojem se okupilo 4100 izlagača, te tek nešto manje barem prema prvim brojkama od 400 tisuća posjetitelja.

Sretan vam Dan žena uz kolumnu Ivane Šešo - Smart mart

Sretan vam Dan žena uz kolumnu Ivane Šešo - Smart mart

08.03.2013.

Kada sam išla u šesti c razred O.Š.  Rudi Čajevec  dečki iz razreda na 8. mart nabavili su krede u boji, ranije došli u školu i na ploči napisali: Sretan 8. mart! Sami su skucali nešto dinara i na placu kupili bukete visibaba. Bukete su razdvojili i svaka cura dobila je po pet visibaba. Visibabe su dijelili svi dečki iz razreda uz čestitanje i poljubac u obraz. Na nama curama bilo je da se pobrinemo doći bez visibaba u ruci baš do onog čiji poljubac želimo :-).

CeBIT, Hrvatska i Slavko Linić - nespojiva kombinacija!

CeBIT, Hrvatska i Slavko Linić - nespojiva kombinacija!

07.03.2013.

Nakon mog prvog odlaska na CeBIT prošle godine i općenito pozitivnih dojmova, odlučio sam se ove godine ponoviti odlazak na najveći ICT sajam u Europi. HGK je i ove godine pomogla organizaciju odlaska predstavnika hrvatskih tvrtki. Za razliku od prošle godine, kada je HGK imala i mali štand od kojeg zaista nije bilo neke koristi, ove godine je članicama osigurala besplatne ulaznice za sajam, te registraciju za Future Match, servis za upoznavanje i dogovaranje sastanaka između tvrtki koje na sajmu nastupaju ili ga posjećuju.

Kada su četrdesete nove dvadesete - startup priča za Generaciju X

Kada su četrdesete nove dvadesete - startup priča za Generaciju X

06.03.2013.

Koje su najbolje godine za stvaranje životnih iskustava? Kada je pravo vrijeme za napraviti nešto zanimljivo i radikalno? Jesu li dvadesete dobre za pokretanje svoj posla? Naravno. Zapravo, mislim da je bilo koje doba odlično za to - pod uvjetom da znate u čemu ste dobri i što znate napraviti.

IT monopol – zamke, prilike, uspjesi i neuspjesi

IT monopol – zamke, prilike, uspjesi i neuspjesi

05.03.2013.

Jedan od glavnih razloga zašto interni korisnici IT usluga ne vole svoj IT leži upravo u činjenici kako je taj IT interni monopolist. IT stoji između krajnjeg korisnika i konačnog rješenja za njegove zahtjeve, želje, projekte, ideje.

1,8 posto koji život znače

1,8 posto koji život znače

04.03.2013.

Urednik Dražen očekivao je kolumnu o dojmovima iz Barcelone dok se još dojmovi nisu ni slegli. Morao sam ga odbiti. Trebalo je najprije sletjeti na Pleso. Nisam rođen za tehnološkog reportera pa vam neću prepričavati što je sve nova u svijetu mobilnih tehnologija. O tome će već pisati netko drugi. Da, bilo je impresivno, ali puno je bitnije koliko je bilo inspirativno.

Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

02.03.2013.

Može li HAKOM uopće zaključivati da je pad cijena razlog pada prihoda telekom operatera u Hrvatskoj, da li rast širokopojasnog pristupa znači uspjeh i u krizi kada je veliki dio države nepokriven i kada ta ista država priča o gradnji vlastite optičke infrastrukturu. Nema tu previše logike, onog telekomunikacijskog realiteta mimo fancy prodajnih prostora, onaj ukopan u zemlju ili ona koji putuje po zraku. Situacija je mnogo složenija od one na prvi pogled.