Kolumne

Gustoća Clouda

Gustoća Clouda

04.07.2013. komentiraj

Kakva je vaša Cloud strategija? Koliko servisa imate ili planirate u Cloudu? Integracija sa on-premise servisima. Izbor strateškog vendora. Složene TCO analize koje vas udaljuju od konačne odluke. Pitanja i dileme koje koliko su složene toliko su već i dosadne. Nedavno su znanstvenici razvili novu metodu koja se bazira na fizikalnim svojstvima Clouda i koja će konačno, identično kao u slučaju traženja Božje Čestice, moći odgovoriti na fundamentalno pitanje koje se postavlja od samih početaka klaudizacije IT-a: "E, a koliko je gust taj Cloud?".

Ulazak u EU – još jedna opasnost

Ulazak u EU – još jedna opasnost

03.07.2013. komentiraj

Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji sigurno je najznačajniji i najpozitivniji događaj još od vremena rata i osamostaljenja. O tome ja niti malo ne dvojim i spreman sam gorljivo (uz pivo, naravno) braniti taj stav. Iako je metoda neznanstvena, za mene je „što bi bilo da je/nije bilo“ daleko najbolji kriterij procjene. „I to je sve što imam reći o tome.“ F.G.

Zašto nas kradu?

Zašto nas kradu?

02.07.2013. komentiraj

Kad smo se osamostaljivali, javni dug Republike Hrvatske iznosio je oko 3.5 milijarde dolara, a danas, dvadesetak godina kasnije viši je za gotovo devet puta. Istina, u ovom smo razdoblju gradili ceste, restrukturirali štošta, rehabilitirali smo i sanirali, no sve te investicije, čini se nisu bile dovoljno uspješne da bi iz njih mogli podmiti dospjele obveze, pa se i za to moramo zaduživati.

Sporost brzo ubija tvrtke

Sporost brzo ubija tvrtke

01.07.2013. komentiraj

Otkako sam čuo ovaj termin prije nekih mjesec dana, ne izlazi mi iz glave. Sporost brzo ubija tvrtke. Može se primijeniti na X raznih primjera, na Y raznih situacija, u trenucima kada se trebaju napraviti neke stvari, promijeniti, odlučiti. Da, odlučiti! Na žalost, neka letargija je zahvatila ovu našu domovinu, i sve više i više nam se dešava nedostatak odluka. Bilo kakvih – dobrih, loših, malih ili velikih. Ono što se danas kod nas dešava je čisti „no decision“. Nema odluke. A napomenuo bih – sporost brzo ubija tvrtke.

Telekom tržište treba spas, korisnici na prvom mjestu

Telekom tržište treba spas, korisnici na prvom mjestu

29.06.2013. komentiraj

Najava kako će HT, kao najjači domaći telekom, preuzeti na pet godina upravljanje Optima Telekomom izazvat će sigurno podijeljene reakcije. Ocjene od pozitivnih, do negativnih i vrlo malo onih u sredini. Hladne glave, kako bi neki rekli nakon prospavane noći ili bolje rečeno analizirane noći, jasno je da je to u ovome trenutku jedina odluka koja je moguća.

Spreman u glavi za ulazak u EU ili KBCSM-om o glavu

Spreman u glavi za ulazak u EU ili KBCSM-om o glavu

28.06.2013. komentiraj

Kada vas negdje u gluho doba noći prene zvuk telefona prvo na što pomislite jest da je netko umro, no kad čujete glas svog dobrog i pouzdanog izvora znate da se iza brda valja svašta ili ništa ili da jednostavno želi popiti kavicu u nekom opskurnom mjestu koje još uvijek radi.

Ravne banane i PDV na njih

Ravne banane i PDV na njih

27.06.2013. komentiraj

Jeste li znali da je Europski opis materijala dopuštenih u roli toalet papira 56% dulji od Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda? Ili da je 2009. Španjolska tražila da EU popusti zakone o uklanjanju uginule stoke, budući da zbog njih španjolski lešinari gladuju? Da je EU zabranila vatrogascima da koriste šipke za spuštanje s gornjeg kata ne bi li se spriječile povrede u slučaju da jedan vatrogasac padne drugom na glavu te da je definirala ispravnu zakrivljenost banane?

Što cilja EU do kraja mandata?

Što cilja EU do kraja mandata?

26.06.2013. komentiraj

Početkom lipnja Vijeće ministara EU u području telekomunikacija je održalo sastanak u Luxembourgu, polako zatvarajući Irsko predsjedanje EU i raspravljajući napredak po ključnim temama u tom razdoblju kao i pripremajući se za nadolazeće Litavsko predsjedanje od 1. srpnja, koje će uključiti i aktivan i izravan rad hrvatskih tijela u toj konfiguraciji Vijeća (MPPI).

Velika 3D kocka

Velika 3D kocka

24.06.2013. komentiraj

Prije dva mjeseca pisao sam o novoj strategiji posrnule Magme: orijentaciji na 3D pisače. Tada još nije bilo jasno kakva je strategija te tvrtke i što oni zaista planiraju sa novom i zanimljivom tehnologijom: hoće li prodavati 3D pisače na tržištu, hoće li raditi R&D novih igračaka izrađujući prototipove kućica, figurica i slagalica, ili će pak biti neka vrsta "print shopa", mjesto gdje ćete moći naručiti izradu prototipa iz 3D modela.

Optima Telekom potencijalna udavača

Optima Telekom potencijalna udavača

21.06.2013. komentiraj

Svatko svakoga gleda, Tele 2 je na meti jer ga vlasnici žele prodati, HPB se prije privatizacije želi riješiti udjela u H1 Telekomu, Optime Telekom pak se želi riješiti Zagrebačka banka čiji se odjel kreditnih rizika zakopao nakon što su banku umočili s više stotina milijuna kuna. To je trenutno stanje tržišta, onako gledano sa strane. Međutim situacija je mnogo složenija, svi su ovisni o svima, čekaju, gledaju i razgovaraju. Problemi u Optimi velika su prilika, koliko će najveći biti spremni na popuštanje to je jedino pitanje.

Tko zatvara vrata?

Tko zatvara vrata?

19.06.2013. komentiraj

Kažu mnogi, a među njima i velik broj žena, da je poduzetništvo jednostavno poduzetništvo i čemu uopće razdvajati i poticati žensko od “običnog” poduzetništva. U duhu raznih programa poticanja poduzetništva, posebno ženskog, pitanje je i treba li i može li se uopće poticati nekoga na nešto?

NE ne znači NE

NE ne znači NE

18.06.2013. komentiraj

NE znači NE. Ne znači li? Jedna od najtežih vještina koju koristite svakodnevno je reći NE, zar ne? No, ne kaže se uzalud „kad žena kaže NE misli MOŽDA“. Za one  koji ne znaju, cijela izreka glasi „… a kad kaže MOŽDA, misli DA. Za razliku od diplomata koji kad kaže DA misli MOŽDA, a kad kaže MOŽDA misli NE“.

Sedam veličanstvenih

Sedam veličanstvenih

17.06.2013. komentiraj

Kada biste u jednoj prostoriji sakupili sve stručnjake svijeta koji se bave mentalnim zdravljem i postavili im pitanje: „Zašto vam se u stvari ljudi obraćaju, koji je njihov problem?“ u različitim varijantama na temu dobili biste odgovor: „Zbog loših odnosa“.  Što uključuje i odnos koji imamo sami sa sobom.“

Dragi Slavko i mene bi trebalo reanimirati

Dragi Slavko i mene bi trebalo reanimirati

14.06.2013. komentiraj

Pišem ti ovo pismo kao mali poduzetnik, nisam baš početnik, ali se ponekad tako osjećam. Kada Ti kažeš, a govorit ću ti Ti jer mislim da iako nismo generacija, isto ponekad mislimo i pritom znam da nisi ništa bolji od mene, pitam se kako bih ja preživio godine da sam se ponašao kao direktori javnih poduzeća. A tek zdravstvo i pet milijardi, ja bih samo dio toga novca da se mogu malo pojačati i povećati i nekoga zaposliti i usrećiti.

Ugasi me brutalno - TV, pa izbaci županiju i to ponosni Dubrovnik

Ugasi me brutalno - TV, pa izbaci županiju i to ponosni Dubrovnik

13.06.2013. komentiraj

Upravo tako, samo jednim potezom policije, gumbom on/off ugašena je državna televizija u Grčkoj. ERT-u su ugašeni odašiljači. Nacionalna televizija ugašena je naprasno jednostavno i učinkovito. Možda da tako ugase i HRT s Goranom Radmanom na čelu, barem na jedan dan. Neki bi likovali, drugi bi vikali, treći bi pak bili sretni da ne plaćaju pretplatu. Brutalno ali učinkovito i mnogi bi bili sretni.

Je li Orwell bio u pravu?

Je li Orwell bio u pravu?

12.06.2013. komentiraj

Prije nekoliko dana svijetom je kao bomba odjeknula vijest kako administracija SAD-a već godinama provodi tajni program PRISM koji im omogućuje nadzor komunikacija obavljenih posredstvom popularnih internetskih kompanija među kojima Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple. Dok predsjednik Obama tvrdi kako se nisu prisluškivali razgovori već samo prikupljali  podaci, a prozvane kompanije negiraju umiješanost u skandal, sve više objavljenih informacija ukazuje na ozbiljna kršenja prava na privatnost, kao i uvijek, pod krinkom borbe protiv terorizma. Neki će reći da Amerikanci rade samo ono što rade i sve druge zemlje svijeta, a budući imaju značajno bolju poziciju za nadzor interneta jer su najveće i najznačajnije internetske kompanije pod njihovom jurisdikcijom, to su i obimi njihova nadzora, broj obuhvaćenih osoba i količina prikupljenih podataka veći.

Nestaje roaming, mreža postaje neutralna – san ili stvarnost?

Nestaje roaming, mreža postaje neutralna – san ili stvarnost?

11.06.2013. komentiraj

Potpredsjednica Europske komisije Kroes je imala tjedan u velikom stilu. Prvo je najavila u Europskom parlamentu "novi paket" telekom regulative, koja bi uključivala potpuno ukidanje roaminga a onda se "okomila" i na neutralnost mreža ("network neutrality").

Stvarnost ili iluzija?

Stvarnost ili iluzija?

10.06.2013. komentiraj

Da li današnja tehnologija spaja ili razdvaja ljude?  Da li kada se povežemo preko internet se poznajemo? Kako uopće možemo znati tko se krije s druge strane kada ga ne vidimo? Što se sve loše može desiti on-line? Internet i njegova dostupnost su glavni „krivci“ koji omogućuju stalan kontakt s drugim osobama; dragim ljudima bilo da su nam blizu ili na drugoj strani svijeta, brzu izmjenu informacija te njihovu dostupnost, kontakte s nepoznatima (iz cijelog svijeta) bilo iz privatnih ili poslovnih razloga.

Svi smo mi statistička pogreška

Svi smo mi statistička pogreška

08.06.2013. komentiraj

Ulazak u Europsku uniju za nekoliko je dana i mi se busamo u prsa kako smo za EU važni. Politički možda jesmo, no pogledajmo neke druge aspekte, one ipak puno više prizemne i važne svima. Ma nismo tako važni. Kroz tu prizmu treba promatrati i naše gospodarstvo i načine na koje prihvaćamo svjetske trendove.

Narod kao žrtva

Narod kao žrtva

06.06.2013. komentiraj

Na Zavodu za zapošljavanje iz dana u dan sve je veći broj nezaposlenih. Trenutno ih ima gotovo 360,000, a trend se, po svemu sudeći neće tako skoro izokrenuti. Većina ekonomskih analitičara i za ovu nam godinu predviđa pad gospodarske aktivnosti, dok bi prema procjenama Europske komisije, u  idućoj, 2014. nezaposlenost mogla doseći rekordnih, 20.1 posto.

Kako birati mobilni uređaj za poslovanje?

Kako birati mobilni uređaj za poslovanje?

05.06.2013. komentiraj

Danas je poslovanje bez mobitela ili bolje rečeno pametnog mobilnog uređaja, bilo telefona ili tableta, tako reći nezamislivo. Zanimljivo je da velika većina takvih uređaja, nije bila primarno razvijana niti dizajnirana za obavljanje posla, već za prvenstveno za privatnu upotrebu i zabavu krajnjih korisnika.

Pažnja, moneta nove ekonomije

Pažnja, moneta nove ekonomije

04.06.2013. komentiraj

Kao i većina mojih članaka (i osobnih stavova) ovaj i eksplicitno zahtijeva vašu pažnju. I aktivno učešće, koncentraciju i promišljanje. No, ovaj put ćete ako „izdržite do kraja“ zaraditi i jedinstvenu osobnu nagradu. I ne, nije to set noževa. To je nešto vrlo vrijedno, što ćete nadam se koristiti svakodnevno. Već od danas.

Najveće Disaster Recovery zablude ili:

Najveće Disaster Recovery zablude ili: "baš nismo imali sreće"

03.06.2013. komentiraj

Vlasnik auto praonice u Bjelovaru najviše novca zarađuje subotom (kada su svatovi). I taman jedne subote ujutro pukne vodovodna cijev na hidrantu ispred ulaza u praonicu. Osim što vode za pranje auta više nema, iz hidranta šiklja na sve strane, a radnici vodoopskrbnog poduzeća raskopali su pločnik na ulazu u salon. Nema više ni unutra ni van.

Americi treba Slavko Linić

Americi treba Slavko Linić

30.05.2013. komentiraj

Mora li SAD pronaći nekoga poput Slavka Linića koji će reći da nema nedodirljivih, da porezno izbjegavanje kakvim su se bavili i bave Google i Apple, ali i mnogi drugi znani i neznani jednostavno nije fer prema nikome. Možda kod isplate dividende ili prebacivanja na primarni račun cash lova bude pokupljena od strane države po najvišoj poreznoj stopi, no postavlja se pitanje kako je to uopće moguće.

Kreni od sebe i 'Just do it'

Kreni od sebe i 'Just do it'

29.05.2013. komentiraj

U trenutku dok čitate ovaj članak, svaki drugi kupac na svijetu ne dobiva adekvatnu uslugu. Iako je usluga na današnjem globalnom tržištu gdje gotovo svi imaju ili mogu imati iste proizvode na istim/sličnim lokacijama po istim/sličnim/još nižim cijenama postala presudna za ostvarenje konkurentske prednosti ipak je još uvijek posvuda loša odnosno nezadovoljavajuća.

Digitalni glas za izbore 2016?

Digitalni glas za izbore 2016?

28.05.2013. komentiraj

Prije nešto više od tjedan dana, imali smo izbore. Odnosno, većina nas je izašla tek na prvi krug, pa se agonija nastavlja još jedan tjedan. Nije mi dalo mira da se ne osvrnem na Facebooku i na tu epizodu mog građanskog života, pa je osvanula misao

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

27.05.2013. komentiraj

Microsoft je obznanio urbi et orbi kako će u skoroj budućnosti svi korisnici Windows 8 sustava moći nadograditi svoj OS na verziju 8.1. Korisnici će tako moći uživati u, kako tvrdi Tammy Reller, CMO Microsofta, “operacijskom sustavu koji svakog dana postaje sve bolji”. Koliko je u tome istine vidjet ćemo na Microsoft Build konferenciji u lipnju, kada će službeno biti predstavljen novi (ne tako) stari OS.

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

25.05.2013. komentiraj

Kada se na jednom mjestu okupi krema domaće izvozne softverske industrije ili onih koji to tek žele postati jasno je da toliko pozitivne atmosfere na jednom mjestu dugo nije bilo. Kao pravi pajdaši, jednog petka navečer umjesto na janjetini u nekom opskurnom restoranu nisu dogovarali poslove ispod stola, već su se oni se okupili u Zagreb City na samom krovu nebodera na središnjem trgu glavnom nam grada Republike Hrvatske.

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

23.05.2013. komentiraj

Obzirom da je ovo već treća kolumna izgleda da sam ipak prihvatio Draženov izazov, pa na tragu prošle, evo i konteksta u kojoj ih pišem. Radim kao profesor, točnije viši predavač, na studiju Informatike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu gdje također vodim i Centar za karijerno savjetovanje NetAkademije, TVZ-ovog centra za cjeloživotno učenje. Dakle posao (i veliko zadovoljstvo) mi je pripremati i savjetovati mlade ljude za karijeru u IT industriji.

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

22.05.2013. komentiraj

Bilo da nešto zamišljamo, ili da se to uistinu događa, naš um stvara predodžbu. Naša neurologija na biokemijskom nivou ne poznaje tu razliku. Naše tijelo reagira čak i na najmanju misao. Kako to da onda tako malo koristimo pozitivne misli, pozitivno razmišljanje i predočavanje? Kako biramo radije brinuti se, strahovati i razmišljati o najgorem!? Moramo li uopće o ičemu razmišljati?