1,8 posto koji život znače

1,8 posto koji život znače

Urednik Dražen očekivao je kolumnu o dojmovima iz Barcelone dok se još dojmovi nisu ni slegli. Morao sam ga odbiti. Trebalo je najprije sletjeti na Pleso.

Nisam rođen za tehnološkog reportera pa vam neću prepričavati što je sve nova u svijetu mobilnih tehnologija. O tome će već pisati netko drugi. Da, bilo je impresivno, ali puno je bitnije koliko je bilo inspirativno.

Sajam (svaki) je čudna životinja. Nije ju lako ukrotiti. Treba joj prići oprezno i s poštovanjem. Tisuće ljudi pripremalo je vrijedno svoje izlaganje. Mnogi su preletjeli globus i radili noćima. Taj trud nagrađen je dolaskom desetaka tisuća posjetitelja (navodno 72 tisuće). Neki kupuju, neki prodaju, neki istražuju. Uvjeren sam kako za svakoga fokusiranog profesionalca preko 90% izloženog ne predstavlja ništa drugo do li distrakciju. Sve nas to k’o djecu privlači svojim šarenilom, a krade nam vrlo ograničeno vrijeme. Jer došli smo poslom.

Volim se našaliti kako je u mojem slučaju taj postotak 98,2%. 1,8% valja detektirati. U tom malom postotku nalaze se izlošci koje ću gledati, partneri koje ću tražiti, klijenti koje ću loviti. Dva najvažnija resursa kojima raspolažem su razgovorljivost (komunikativnost) i vrijeme.

Stvar kreće još dva mjeseca prije puta. Kontaktiram ljude koje znam i za koje očekujem da bi mogli biti tamo. Nekima od njih pomažem da dobiju pozivnice, tj. besplatne ulaznice. Dogovaram sastanke, izlaske. Na žalost neki na koje sam računao da će doći odustali su. Vrijedno pretražujem MyMWC.

To je web alat dostupan svim registranim posjetiteljima i izlagačima. Na njemu možete pretraživati po svim mogućim i nemogućim ključnim riječima, zemlje, tehnologije, nazive tvrtki, pozicije u tvrtki, itd. Svakome koga tako pronađete možete se predstaviti, predložiti sastanak. Naravno, pomaže ako ste prije toga napravili kvalitetan vlastiti profil i opisali čime se vaša tvrtka bavi.

Ne računajte na (pre)veliki postotak pogodaka. Komunicirao sam tako prema 22 ljudi, a javilo mi se šestoro. Međutim, jedan od tih šest bio je kapitalac. Našao sam se s njime, proveli smo preko dva sata u zanimljivom brainstormingu, čini se da mu je jako zanimljiva moguća suradnja i mogao bi promijeniti moj život.

Na sajmu koji traje 4 dana morate dobro rasporediti svoju energiju. Između sastanaka valja obići sve konkurente, dobro snimiti što i kako rade, popričati s njima. Ovo je prilika da saznate puno, jer oni s tu da bi brbljali o sebi. Tako primjerice jedna kanadska firma koju pratim još od 2009. godine, a koju nisam doživljavao kao konkurenta kojeg bih se plašio u direktnom srazu (web prezentacija im je katastrofa), u posljednje tri godine ima čak 35 novih projekata. Prokleti optimist u meni ovo doživljava kao odličnu vijest. Znači da sam u niši u kojoj ima posla.

Oni izlažu na minijaturnom radnom mjestu na štandu Ontaria. Takvih štandova je puno. Razne zemlje i regije smatraju da je ovo industrija vrijedna subvencije. Čak i neke koje sigurno ne biste očekivali. Na njihovim štandovima često možete naletjeti na firme koje uopće nisu iz tih zemalja. Tako na štandu Tunisa nalazim talijansku firmu koja je zastupnik francuskog proizvođača. I oni su nam konkurenti. Na štandu Švedske prepoznajem softversku aplikaciju koja se proizvodi u Hrvatskoj. Naravno, to gotovo nitko ne zna jer na njoj ne piše “Izvorno hrvatsko”.

Ako ste fokusirani, pa vam se još posreći, može vam se dogoditi i ovo. Na trenutak me privukao štandić kineskog proizvođača white-label telefona i tableta. Prilazim, a drugi jedan radoznali gospodin iz Portugala do mene objašnjava izlagačima čime se on bavi. Lampica se odmah upalila. On i ja nakon toga u prolazu između štandova obavljamo sastanak s nogu koji je drugi na mojoj listi vrlo obećavajućih.

Treći najbolji susret dogodio se na utakmici svih utakmica jer u utorak su se na Camp Nou sastali Barcelona i Real, a kolega je uspio pronaći ulaznice po najjeftinijoj mogućoj cijeni koja je još uvijek toliko velika da me sram priznati da sam platio taj iznos za gledanje nogometa. No mali je svijet, a još manji stadion s 90.000 posjetitelja pa kako čovjek da ne sretne nekog poznatog i to još u društvu nekog s kim sam se dogovorio da se čujemo već sljedeći utorak.

Pravi posao počinje sljedeća dva tjedna. MyWMC i dalje je dostupan, pa se rudarenje može nastaviti. Treba poslati materijale svima kojma je to obećano, napisati dosta sadržajnih emailova. Ako sve bude dobro skype će se užariti, a prodavači avio karata bit će prilično zadovoljni. Samo od MWC u Barceloni može se preživjeti godina, pa i više od toga.

U zadnjoj kolumni sam vam poželio da se uskoro i sami zaputite na ovaj sajam, a ako vam treba još malo poticaja doteglio sam tri debela kataloga s izlagačima. Dva mi ne trebaju, pa ću ih rado pokloniti onome tko se prvi javi.

Vrijede pravo bogatstvo.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

13.02.2019. komentiraj

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.