ICTbusiness TV: Optika i 5G mreže dolaze i guraju gospodarstvo

ICTbusiness TV: Optika i 5G mreže dolaze i guraju gospodarstvo

Završavamo i drugu sezonu ICTbusiness TV-a, bolje rečeno jednu i pol sezonu koja je napravljena u zaista vrlo zanimljivim uvjetima bez konferencija, sajmova, press konferencija, bez druženja uživo sve nekako drugačije upravo zahvaljujući tehnologijama i rješenjima o kojima pričamo pravom smislu virtualno.

Ovo je posljednja ICTbusiness TV emisija u ovoj sezoni u kojoj u vrijeme kada je krenula aukcija za frekvencijske spektre za 5G mrežu razgovaramo s Natašom Malić, direktorica Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma koja govori o problemima uvođenja optike, ali i planovima za njezinu izgradnju i uvođenje 5G mreža. Najčešće pričamo o gigabitnim brzinama u mobilnoj mreži, no pravi benefit ove frekvencije je ogroman kapacitet koji 5G na 3,5 GHz donosi u mrežu, ističe Nataša Malić i pojašnjava Optičke mreže imaju veću propusnost od mobilnih 5G mreža i 90 posto manje kašnjenje od konvencionalnih fiksnih mreža te pružaju razinu stabilnosti i dostupnosti do 99,999 posto.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s Teom Širolom direktorom Glova za Hrvatsku jer ova je tvrtka nedavno preuzela domaćeg dostavljača hrane Pauza.hr i najavila da im je fokus na tržišta gdje vidie jasne prilike za vodeću poziciju i izgradnju održivog poslovanja što je za njih oduvijek bio srž dugoročne strategije te su tako tržišta Srednja i Istočna Europa vrlo važan dio tog njihovog plana. Sa Širolom smo razgovarali o promjena na tržištu, ali i očekivanjima u budućnosti.