6 osobina loših lidera

6 osobina loših lidera
Fotolia

Što god mislili o pokojnom Steveu Jobsu, nekadašnjem lideru Microsofta Billu Gatesu ili trenutno najbogatijem čovjeku na svijetu Elonu Musku, ne može se negirati njihova sposobnost kreiranja rasta u kompanijama ponajprije zahvaljujući snažnim liderskim osobinama koja posjeduju.

Naravno, ne može bilo tko biti kao oni, moraju se poklopiti brojne stvari za to, ali na razini organizacije ili tima koju neki lider vodi, može to činiti kopirajući one pozitivne osobine "igrača iz bitno jačih liga". Nažalost, mnogi se ne vode time već svojim instinktima, što može dovesti do grozne situacije.

Stoga, u nastavku teksta donosimo šest znakova koji ukazuju na loše liderske osobine.

1. Sebičan stil vođenja organizacije

Takve osobe u svakom trenutku postavljaju sebe u prvo plan, a ne tim. Svaki korak ide prema njihovu benefitu, od truda koji se ulaže u posao, ideja za posao i ciljeva. Naravno, takvi lideri će osobne interese "upakirati" u interese organizacije, ali lako je prepoznati da to nije istina jer sebični lideri ili se neće konzultirati s timom koji vode ili neće prihvatiti savjete, sigestije, konstruktivne kritike... Rezultat je toksična okolina iz koje svi žele pobjeći prvom prilikom.

2. Otpor prema promjenama

Lideri koji vole biti u komfornoj zoni i nisu više motivirani za oraćenje trendova, trudit će se svim silama ostati na mjestu i uživati u benefitima trenutnog uspjeha. To nije dugoročna politika i prije ili kasnije mora ostaviti posljedice. A one su stagnacija, nemogućnost prilagodbe i u krajnjem slučaju - propast.

3. Nesposobnost istinskog vođenja

Loši lideri često govore o tome što bi trebalo učiniti, pokazujući da su svjesni problema ili pravilnog načina koračanja u budućnost, no rijetko ili nikad neće poduzimati poteze koji bi doveli do tih prepoznatih pozitivnih aspekata. Kao rezultat takvog (ne)vođenja organizacije ili tima, posao će naočigled patiti i lideri će izgubiti respekt.

4. Nemogućnost prihvaćanja kritike

Egoizam je čest problem kod loših lidera i ako je toliko izražen da ne dozvoljava mogućnost činjenja greške, a zatim dobivanja upozorenja na nju od podređenog, dolazi se do problema. Kao rezultat takvog loše liderstva, tim će se početi raspadati, a posao patiti jer će podređeni osjećati odbojnost govoriti išta što bi se moglo percipirati kao negativno. Samim time, problemi se nikad neće riješiti i u konačnici će biti preveliki.

5. Nedjelovanje u skladu s vrijednostima organizacije

Lideri će često govoriti o obitelji, čiji su članovi svi zaposleni, govorit će o vrijednostima organizacije, no loši lideri će se ponašati suprotno svemu što govore, ako im je to u interesu. Tako nešto prepoznat će se prije ili kasnije, a rezultat je gubitak odanosti i poštovanja prema organizaciji.

6. Ne može inspirirati rast

Da bi posao rastao, moraju biti uključeni svi. Odnosno, moraju taj rast željeti apsolutno svi uključeni. Loši lideri neće uspjeti probuditi tu motivaciju kod ljudi koje vode i samim time nikakav pomak neće biti zabilježen.