Factory nastavlja rast i zapošljavanja

Factory nastavlja rast i zapošljavanja

Godina iza nas za Factory je bila uspješna, jedan od zacrtanih ciljeva im je bio postati strateški Pimcore partner, a početkom rujna taj cilj su i ostvarili, ističe za ICTbusiness.info direktor kompanije Ivica Horvat.

Prema njegovim riječima želja im je bila kroz strateško partnerstvo ući u TOP 5 tvrtki u svijetu, ali uspjeli su to i nadmašiti i trenutno su druga tvrtka u svijetu za implementaciju digitalnih rješenja na Pimcore platformi.

Što se tiče poslovanja, Horvat ističe kako su u prošloj godini ostvarili nešto više od 1,3 milijuna eura prihoda, što je rast prihoda od oko 10 posto. To je svakako trend koji ih prati od početka poslovanja, a svake godine do sada ostvarili su rast od 10 do 15 posto.

Kakvom ocjenjujete prošlu poslovnu godinu?

Za Factory je 2022. bila godina puna poslovnih događanja u koju smo ušli s ambicioznim planovima koje smo čak uspjeli i nadmašiti. Proslavili smo prvi veliki jubilej - 10 godina uspješnog poslovanja što smo obilježili i velikim eventom održanim početkom rujna u Dvorcu Janković u Suhopolju na kojem smo okupili zaposlenike, poslovne partnere, klijente i prijatelje tvrtke te zajedno s njima proslavili sve male i velike uspjehe od početka poslovanja do danas.

Jedan od zacrtanih ciljeva nam je bio postati strateški Pimcore partner. Početkom rujna taj cilj smo i ostvarili. Naša želja je bila kroz strateško partnerstvo ući u TOP 5 tvrtki u svijetu, ali uspjeli smo to i nadmašiti. Trenutno smo druga tvrtka u svijetu za implementaciju digitalnih rješenja na Pimcore platformi, što je velika čast, ali i jako velika odgovornost obzirom na činjenicu da od 150 Pimcore partnera na svjetskoj razini, samo njih 10 ima status strateškog partnera.

Ove uspjehe je pratio i rast prihoda, tako da smo i s financijskim uspjesima također zadovoljni. U prošloj godini ostvarili smo nešto više od 9,7 milijuna kuna prihoda, što je rast prihoda od cca 10 posto. To je svakako trend koji nas prati od početka poslovanja, a svake godine do sada ostvarili smo rast od 10 do 15 posto. Nismo samo rasli u smislu financijskih rezultata, nego i u broju klijenata, kvaliteti projekata ali i otvaranju novih odjela unutar tvrtke. Rast su ponovno popratili zanimljivi projekti za Enterprise klijente na globalnoj razini tako da se veselimo svemu što nosi 2023. godina.

Što je bilo ključno kad pogledate godinu iza nas?

Moram priznati da nam je ključno postignuće činjenica da smo u manje od tri godine uspjeli doći od srebrnog Pimcore partnera do strateškog Pimcore partnera. Ovo postignuće nam je još i draže zato što je rezultat rada cijelog našeg tima, svaki član tima je doprinio tome da ovo postane stvarnost a ne samo želja i plan za budućnost.

Veseli nas i najnovije priznanje koje je stiglo iz Pimcorea, Factory je u prošloj godini nominiran za nagradu Partner of the Year! Ova nominacija je bitna jer sam Pimcore nominira tvrtke za ovu nagradu. U konkurenciji s tvrtkama Youwe iz Nizozemske i Netformic iz Njemačke natjecali smo se za ovu prestižnu nagradu. Nagradu je zasluženo dobila tvrtka Netformic, ali sama činjenica da smo izabrani između 150 partnera i nominirani nakon samo 3 godine partnerstva je za nas zaista velika stvar.

Velika stvar koja se dogodila u prošloj godini je da smo nakon 6 godina poslovanja zatvorili naš ured u Osijeku. Još početkom 2020. godine s dolaskom COVID krize donijeli smo odluku da postajemo remote-first tvrtka. Zaposlenici su reagirali odlično i jako dobro su se prilagodili tom načinu rada. Iako su imali na raspolaganju dva ureda (Virovitica i Osijek), i dalje su radije birali rad od kuće, u ured u Osijeku je povremeno dolazilo svega nekoliko zaposlenika. Statistika je pokazala da od lipnja 2022. nitko nije dolazio u naš Osječki ured, i njegovo održavanje više nije imalo smisla, te smo ga i službeno zatvorili početkom listopada.

Kao i druge IT tvrtke, borimo se s manjkom kadra na tržištu, i kontinuirano radimo na zadovoljstvu naših zaposlenika. Osobno mislim da smo prošle godine u tome bili uspješni i priželjkujemo da i u 2023. bude isto tako. Uspjeli smo ostvariti prosječno povećanje plaća svim zaposlenicima za 31,19%, i u tom smjeru nastavljamo i ove godine. U Factoryju gradimo i njegujemo radnu okolinu u kojoj su mogućnosti učenja praktički neograničene - kako kroz mentorstvo, tako i kroz brojne poslovne edukacije i certifikacije, koje su već godinama dio naše radne kulture. Tako su u prošloj godini članovi našeg backend tima imali priliku naučiti nove stvari od samih autora alata s kojima svakodnevno radimo - Coreshop i Pimcore.

Također, odradili smo i 22 studentske prakse gdje su naši zaposlenici nesebično svoje znanje prenijeli studentima, od kojih su neki svoj poslovni put odlučili nastaviti u našoj tvrtki, na što smo iznimno ponosni.

Što očekujete u 2023. godini?

Što se poslovanja tiče, imamo jako velike planove i idemo u dobrom smjeru da ih ostvarimo. Kako sam ranije naveo, trenutno smo druga tvrtka u svijetu za implementaciju digitalnih rješenja na Pimcore platformi, odmah iza samih kreatora Pimcore tehnologije, i cilj nam je ostati na toj poziciji. Radit ćemo na tome da kontinuiramo opravdavamo ovaj status, nastavimo podržavati i ulagati u Pimcore zajednicu, naše ljude i cjelokupno poslovanje.

Trenutno prolazimo fazu rebrandinga, pa je pred nama i predstavljanje novog identiteta i njegova primjena u svim oblicima eksterne i interne komunikacije.

Također, u planu je pojačati naš konzultantski odjel, trenutno broji 2 člana, a u ovoj godini planiramo taj broj udvostručiti. Uočili smo kod klijenata pojačanu potrebu za DevOps uslugama, tako da ćemo pojačati i taj odjel novim kolegama i početi klijentima aktivinije nuditi i ovaj tip usluga.

Interno razvijamo i svoj prvi produkt koji bi trebao biti dostupan na tržištu u prvoj polovici ove poslovne godine, tako da naš tim ubrzano radi na pripremama za pozicioniranje produkta na tržištu.

Započeli smo i s procesom certifikacije za ISO 9001 i ISO 27001 norme, što je u planu realizirati u prvoj polovici ove godine.

Iznimno smo optimistični, imamo snažan tim stručnjaka, jasnu viziju i jedva čekamo vidjeti što nam nosi ova poslovna godina. Svjesni smo da će neizvjesnost i kriza vjerojatno dodatno ojačati, te da neće biti lako, no zahvaljujući našim ljudima nemam sumnje u kvalitetu rada i kapacitet da i dalje našim klijentima isporučujemo vrhunska digitalna rješenja.