Zoom i Microsoft Teams u borbi za čelno mjesto videokonferencijskih alata

Zoom i Microsoft Teams u borbi za čelno mjesto videokonferencijskih alata
DepositPhotos

Microsoft Teams imao je uistinu meteorski porast popularnosti u posljednjih nekoliko godina, ali Zoom je još uvijek najdominantnija sila na tržištu videokonferencija, pokazuju nove, za neke i iznenađujuće, brojke.

Podaci koje je SimilarWeb dostavio pokazuju da je Zoom download stranica konstantno privlačila veći opseg web prometa od ekvivalentne stranice za Microsoft Teams.

Tijekom 2021. godine, u prosjeku je oko 730.000 ljudi više posjetilo Zoom stranicu svakog mjeseca. Od početka pandemije, u međuvremenu, Zoom je privukao gotovo 140 milijuna više web korisnika od svog rivala.

Naravno, Microsoft Teams dolazi unaprijed instaliran na mnogo više uređaja nego Zoom, što znači da promet preuzimanja nije točan prikaz ukupnog broja aktivnih korisnika. Ali, podaci SimilarWeba potvrđuju se uvidima iz Google Trends, koji pokazuju da je Zoom dosljedno generirao više interesa na webu otkako su rivali, a to je otprilike kraj 2019. i početak 2020.

U većini slučajeva, gledajući ugrubo, prednost je doista bila na Microsoftovoj strani. Iako je Zoom možda imao koristi od veće svijesti o robnoj marki, mnoge su kompanije već imale pretplate na Microsoft 365, što je značilo da je prvi morao pokazati dovoljnu dodatnu vrijednost kako bi opravdao dodatnu potrošnju.

Unatoč zabrinutosti u ranoj fazi pandemije oko razine sigurnosti dostupne uz Zoom, zbog koje je kompanija bila kritizirana, očito je imala malo problema s privlačenjem korisnika. Ali, od početka fiskalne 2020. prihodi Zooma porasli su gotovo deseterostruko i iznose otprilike četiri milijarde američkih dolara godišnje.

Ranije tijekom ljeta, Zoom je nagovijestio promjenu smjera prema kojoj će se kompanija usredotočiti na isporuku sveobuhvatnijeg rješenja za suradnju koje povezuje sve funkcionalnosti koje su zaposlenima potrebne za komunikaciju. Njegova najnovija ponuda, Zoom One, kombinira opcije za trajni chat, telefon, sastanke i funkcionalnost bijele ploče u jedan paket.

"Jednostavnost je bit svega što radimo. Kad smo evoluirali od aplikacije za sastanke u sveobuhvatnu komunikacijsku platformu, bilo je jasno da je uvođenje novog pakiranja kao što je Zoom One sljedeći korak u evoluciji kompanije", rekao je Greg Tomb, predsjednik Zooma pa nastavio:

"Objedinjujući chat, telefon, sastanke... u mogućnosti smo ponuditi našim klijentima rješenja kojima je jednostavno upravljati, tako da se mogu usredotočiti na poslovna pitanja koja su im najvažnija.

Ne treba biti genij da bi se shvatilo čiji komad kolača Zoom sljedeći namjerava "oteti"...