Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene

Zbog EU pravila Google uvodi nove promjene
DepositPhotos

Kako bi dodatno uskladio svoju praksu sa zakonima EU-a, uglavnom u pogledu nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, Google se obvezao uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga. Nakon dijaloga započetog 2021. s Mrežom za suradnju u zaštiti potrošača (CPC), kojom koordinira Europska komisija, a koju vode nizozemska uprava za potrošače i tržišta i belgijska Glavna uprava za gospodarsku inspekciju, Google je pristao riješiti pitanja koja su postavili nadležnim tijelima i za uvođenje promjena u Google Store, Google Play Store, Google Hotels i Google Flights kako bi se osigurala usklađenost s potrošačkim pravilima EU-a.

“Čak i danas, gotovo tri godine nakon početka pandemije COVID-19 i kasnijih karantina, vidimo da se sve veći broj potrošača okreće internetu kako bi rezervirali svoje ljetovanje, obavili kupnju ili pogledali recenziju. Potrošači u EU-u imaju pravo na jasne, potpune informacije kako bi mogli donositi informirane odluke. Obveze koje je preuzeo Google korak su naprijed u tom smjeru. Pozivamo Google da se u potpunosti pridržava Uredbe o geografskom blokiranju, osiguravajući da potrošači mogu uživati ista prava i pristup istom sadržaju, gdje god se nalazili u EU-u“, rekao je Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Nakon dijaloga, Google se obvezao ograničiti svoju sposobnost unošenja jednostranih promjena vezanih uz narudžbe kada su u pitanju cijene ili otkazivanja te izraditi adresu e-pošte čija je upotreba rezervirana za tijela za zaštitu potrošača, kako bi ona mogla prijaviti i zatražiti brzo uklanjanje nezakonitog sadržaja. Štoviše, Google je pristao uvesti niz promjena u svoju praksu. U uslugama letova i hotela potrošačima mora biti jasno sklapaju li ugovor izravno s Googleom ili jednostavno djeluje kao posrednik, razjasniti cijenu koja se koristi kao referenca kada se popusti oglašavaju na platformi, kao i činjenicu da recenzije nisu provjerene na Google Hotels i prihvaćaju iste obveze transparentnosti kao i druge velike smještajne platforme u pogledu načina na koji potrošačima predstavljaju informacije, na primjer, o cijenama ili dostupnosti.

U Trgovini i Trgovini Play Google mora pružiti jasne predugovorne informacije o troškovima isporuke, pravu na povlačenje i dostupnosti opcija popravka ili zamjene. Nadalje, Google će omogućiti i informacije o tvrtki (npr. službeni naziv i adresa) te izravne i učinkovite kontaktne točke (npr. telefonski agent uživo). Tvrtka također mora razjasniti kako pregledavati verzije Trgovine Play za različite zemlje i obavijestiti programere o njihovim obvezama u skladu s Uredbom o geografskom blokiranju kako bi njihove aplikacije bile dostupne u cijeloj EU, kao i omogućiti potrošačima da koriste sredstva plaćanja iz bilo koje EU zemlja.

Mreža za suradnju u zaštiti potrošača (CPC) aktivno će pratiti provedbu ovih obveza, a nacionalna će tijela nadzirati i provoditi usklađenost tamo gdje i dalje postoji zabrinutost. Konkretno, budući da postoji jedna Googleova praksa koja još uvijek nije u potpunosti u skladu s Uredbom o geoblokiranju, budući da tvrtka primjenjuje tehnička ograničenja za upotrebu aplikacija koje bi inače bile dostupne u zemlji u kojoj se korisnik privremeno nalazi. Google je opravdao da korisnici mogu promijeniti svoju državu prebivališta jednom godišnje kako bi imali pristup lokalnim aplikacijama i igrama druge države članice. Međutim, ta promjena može uzrokovati gubitak stečenog sadržaja i nepodmirenog kredita, što se smatra kršenjem Uredbe o geografskom blokiranju.