KIBERNETIČKA RACIJA

Zaustavljeno pranje novca u kripto svijetu

Zaustavljeno pranje novca u kripto svijetu
Depositphotos

Njemačke i američke vlasti, uz potporu Europola, napali su ChipMixer, mikser kriptovaluta dobro poznat u podzemlju kibernetičkog kriminala. Istragu su podržale i Belgija, Poljska i Švicarska. Nacionalne vlasti srušile su infrastrukturu platforme zbog navodne umiješanosti u aktivnosti pranja novca i zaplijenile četiri poslužitelja, oko 1909,4 Bitcoina u 55 transakcija (približno 44,2 milijuna eura) i 7 TB podataka.

ChipMixer, nelicencirani mikser kriptovaluta osnovan sredinom 2017., specijaliziran za miješanje ili rezanje tragova povezanih s imovinom virtualne valute. Softver ChipMixer blokirao je blockchain trag sredstava, čineći ga privlačnim za kibernetičke kriminalce koji žele oprati nezakonite prihode od kriminalnih aktivnosti kao što su trgovina drogom, trgovina oružjem, napadi ransomwarea i prijevare s platnim karticama. Položena sredstva pretvarala bi se u "žetone" (male žetone s ekvivalentnom vrijednošću), koji bi se zatim miješali - čime bi se anonimizirali svi tragovi do mjesta porijekla početnih sredstava.

Usluga dostupna i na čistom i na mračnom webu, ChipMixer je ponudila potpunu anonimnost svojim klijentima. Ova vrsta usluge često se koristi prije nego što se oprana kripto imovina kriminalaca preusmjeri na mjenjačnice kriptovaluta, od kojih su neke također u službi organiziranog kriminala. Na kraju procesa, "očišćena" kriptovaluta se može jednostavno zamijeniti u druge kriptovalute ili izravno u FIAT valutu putem bankomata ili bankovnih računa.

Istraga kriminalističke službe sugerira da je platforma možda omogućila pranje 152 000 Bitcoina (vrijednih otprilike 2,73 milijarde eura prema trenutnim procjenama) u kripto imovini. Velik dio toga povezan je s mračnim internetskim tržištima, grupama ransomwarea, trgovinom nedopuštenom robom, nabavom materijala za seksualno iskorištavanje djece i ukradenom kripto imovinom. Podaci dobiveni nakon obaranja mračne web platforme Hydra Market otkrili su transakcije u protuvrijednosti milijuna eura.

Akteri ransomwarea kao što su Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma ili Lockbit također su koristili ovu uslugu za pranje otkupnina koje su primili. Vlasti također istražuju mogućnost da je dio kripto imovine ukradene nakon bankrota velike kripto burze 2022. opran putem ChipMixera.