Zatraženo strože kažnjavanje internetskih platformi na koje novčane kazne ne djeluju

Zatraženo strože kažnjavanje internetskih platformi na koje novčane kazne ne djeluju

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Na današnjoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) s 41 glasom za i 4 suzdržana, izglasano je Mišljenje o politici tržišnog natjecanja. Dokument je to na kojem je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol radio kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a. Time je Odbor IMCO i službeno usvojio amandmane zastupnika Sokola i zatražio strože sankcioniranje digitalnih platformi koje krše europska pravila tržišnog natjecanja.

„Pojavom dominantnih digitalnih platformi javile su se i određene anomalije na jedinstvenom tržištu Europske unije. To se najbolje ogleda u činjenici da od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69% ukupnog prihoda u ovom sektoru. Pokazatelji govore da takvo poslovno okruženje lišava potrošače izbora i smanjuje inovativnost europskih poduzeća, naročito onih malih i srednjih. Nažalost, posebno na europskom digitalnom tržištu, svjedoci smo da velike digitalne platforme kontinuirano krše pravila tržišnog natjecanja zbog čega se postavlja legitimno pitanje jesu li sankcije koje se izriču dovoljno odvraćajuće.' - istaknuo je Sokol nakon sjednice Odbora te je podsjetio da je Google, više godina za redom kažnjavan zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja: 'U razdoblju od 2017. Europska komisija izrekla je toj platformi novčane kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Očito je dakle, da se nekim subjektima do sada više isplatilo plaćati novčane kazne nego se uskladiti s europskim regulatornim pravilima. Takva vrsta poslovanja je nedopustiva, a sada kada je i parlamentarni Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasao moje amandmane kao dio Mišljenja, krećemo u promjenu postojećih obrazaca poslovanja“, napomenuo je Sokol.

Kako sam ističe njegov prioritet bio je upozoriti na činjenicu da oni subjekti koji žele poslovati na europskom tržištu moraju poštovati pravila tržišnog natjecanja. S tim u vezi, sankcije koje su propisane europskim zakonodavstvom moraju biti primjerene, proporcionalne i odvraćajuće.

„Samo tako one mogu ispuniti svoju funkciju specijalne i generalne prevencije. Kako bismo osigurali da internetske platforme poštuju pravila tržišnog natjecanja uložio sam amandmane na tekst Mišljenja koji su sada postali dijelom ovog dokumenta', obrazložio je Sokol.

Zaslugom zastupnika Sokola, u Mišljenju se ističe važnost strukturnih sankcija u europskom pravu tržišnog natjecanja. „Kad se novčanim kaznama ne može osigurati primjena europskog prava onda nam na raspolaganju stoje i strukturne mjere kojima se među ostalim može utjecati i na strukturu samog društva koje krši regulatorne obveze“, objašnjava Sokol.

Napomenimo i to da je Europski parlament već započeo zakonodavan rad na Aktu o digitalnim tržištima, čiji je cilj onemogućiti zlouporabu položaja velikih digitalnih platformi i osigurati pravednu tržišnu utakmicu. Zastupnik Sokol ocijenio je Akt o digitalnim tržištima dijelom jedne od najvećih reformi koje Europska unija provodi u posljednjih 20 godina.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.