YouTube razmatra rješenja za sprečavanje ciljanih dislajkova

YouTube razmatra rješenja za sprečavanje ciljanih dislajkova

Foto: Antonio Jularić

YouTube je potpuno svjestan efekta koji proizvodi “ne sviđa mi se” (eng., dislike) mogućnost na njegovoj platformi i zato se trudi pronaći način kako spriječiti navalu onih koji ciljani idu naštetiti nekom autoru. Zasad se provode testovi kako onemogućiti takve nepoštene radnje, ali još uvijek nije jasno na koji točni način će se to izvesti.

Samo, pitanje je na koji način će se postići taj korak prema naprijed. Jer, Tom Leung kao voditelj projekta vezanog uz "dislike" nije bio konkretan, naveo je da se raspravlja o tome hoće li se ukloniti brojka svih "dislike" koji su pritisnuti ili da će se možda zatražiti objašnjenje uz određeni smisleni broj znakova koje bi se moralo uvrstiti prije pritiska na "dislike". Ili će se mogućnost potpuno ukloniti. Za tako nešto autori posebno navijaju jer im je dosta pristizanja "dislike" valova ovisno o tome je li se pokrenula neka kampanja protiv njih.

Nažalost, ono što je jasno Leungu i svima koji prate situaciju, svaki od eventualnih pristupa ima mane. Logistička noćna mora bila bi uvođenje objašnjenja za svaki "dislike", a ukinuti ih bilo bi nedemokratski. Stoga, vrlo je lako moguće da će se odustati od svih ideja ako se pokaže da nisu bolje od aktualnog "statusa quo".

Zato se Leung i odlučio javno objaviti što se događa pa da se kreatori sadržaja jave s eventualnim idejama. Jer, u moru njih mogla bi se pronaći neka korisna za sve i ne škodi pokušati tim načinom, zajednica često zna biti vrlo korisna. Uostalom, to prvenstveno i jest problem kreatora sadržaja i sad imaju veliku priliku ponuditi konstruktivna rješenja.

Inače, YouTube je pokazao interes za ovaj problem kad je u njegov Rewind 2018. postavio rekord po broju "dislikeova", njih čak 15,4 milijuna. Uistinu, video je kod stručnjaka naišao na kritike zbog načina na koji je napravljen, ali i činjenice da se izostavilo spomenuti brojne YouTube zvijezde, kao i brojne događaje iz prošle godine. Dakle, "dislike" u tom slučaju nije bio toliko problematičan no YouTube je na svojoj koži prepoznao razornu moć koju ima pa počeo slušati zajednicu, koja gubi uistinu mnogo ako im neki video skupi previše "dislikeova".

Još iz kategorije

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

21.10.2019. komentiraj

Apple Music je gigant u svijetu streaminga glazbe, što se vidi po brojci pretplatnika koja je dosegnula 60 milijuna u lipnju ove godine, ali se razmak koji održava Spotify sa svojih 108 milijuna povećao za dva milijuna u odnosu na prosinac 2018.

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.