YouTube razmatra rješenja za sprečavanje ciljanih dislajkova

YouTube razmatra rješenja za sprečavanje ciljanih dislajkova

Foto: Antonio Jularić

YouTube je potpuno svjestan efekta koji proizvodi “ne sviđa mi se” (eng., dislike) mogućnost na njegovoj platformi i zato se trudi pronaći način kako spriječiti navalu onih koji ciljani idu naštetiti nekom autoru. Zasad se provode testovi kako onemogućiti takve nepoštene radnje, ali još uvijek nije jasno na koji točni način će se to izvesti.

Samo, pitanje je na koji način će se postići taj korak prema naprijed. Jer, Tom Leung kao voditelj projekta vezanog uz "dislike" nije bio konkretan, naveo je da se raspravlja o tome hoće li se ukloniti brojka svih "dislike" koji su pritisnuti ili da će se možda zatražiti objašnjenje uz određeni smisleni broj znakova koje bi se moralo uvrstiti prije pritiska na "dislike". Ili će se mogućnost potpuno ukloniti. Za tako nešto autori posebno navijaju jer im je dosta pristizanja "dislike" valova ovisno o tome je li se pokrenula neka kampanja protiv njih.

Nažalost, ono što je jasno Leungu i svima koji prate situaciju, svaki od eventualnih pristupa ima mane. Logistička noćna mora bila bi uvođenje objašnjenja za svaki "dislike", a ukinuti ih bilo bi nedemokratski. Stoga, vrlo je lako moguće da će se odustati od svih ideja ako se pokaže da nisu bolje od aktualnog "statusa quo".

Zato se Leung i odlučio javno objaviti što se događa pa da se kreatori sadržaja jave s eventualnim idejama. Jer, u moru njih mogla bi se pronaći neka korisna za sve i ne škodi pokušati tim načinom, zajednica često zna biti vrlo korisna. Uostalom, to prvenstveno i jest problem kreatora sadržaja i sad imaju veliku priliku ponuditi konstruktivna rješenja.

Inače, YouTube je pokazao interes za ovaj problem kad je u njegov Rewind 2018. postavio rekord po broju "dislikeova", njih čak 15,4 milijuna. Uistinu, video je kod stručnjaka naišao na kritike zbog načina na koji je napravljen, ali i činjenice da se izostavilo spomenuti brojne YouTube zvijezde, kao i brojne događaje iz prošle godine. Dakle, "dislike" u tom slučaju nije bio toliko problematičan no YouTube je na svojoj koži prepoznao razornu moć koju ima pa počeo slušati zajednicu, koja gubi uistinu mnogo ako im neki video skupi previše "dislikeova".

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.