NOVI PROBLEMI

YouTube namjerno usporava pokretanje videa za korisnike Firefoxa?

YouTube namjerno usporava pokretanje videa za korisnike Firefoxa?
Antonio Jularić

Googleov vlasnik Alphabet je ponovno povukao potez kojim udara na korisničko iskustvo i stvara netrpeljivost zajednice. Riječ je o navodno namjernom kašnjenju od pet sekundi za pokretanje YouTube videa, ako mu se pristupa kroz Firefox ili Edge.

Naime, to je razotkrio jedan korisnik Reddita i potom su svi išli provjeravati ima li u tome istine. Ima, no veže se uz blokiranje oglasa, što je u priopćenju YouTube i pojasnio.

"Kako bismo podržali raznoliki ekosustav kreatora na globalnoj razini i omogućili milijardama da pristupe omiljenom sadržaju na YouTubeu, pokrenuli smo nastojanje da potaknemo gledatelje s uključenim blokatorima oglasa da ih dopuste na YouTubeu ili da isprobaju YouTube Premium za iskustvo bez oglasa. Korisnici koji imaju instalirane programe za blokiranje oglasa mogu doživjeti neoptimalno gledanje, bez obzira na preglednik koji koriste", stoji u priopćenju.

Vrijedi spomenuti da korisnici koji nemaju dodatke na Firefoxu, nemaju nikakvo kašnjenje, što znači da YouTube treba oko pet sekundi kako bi provjerio postoje li blokatori oglasa. Naravno, to je već samo po sebi problematično jer ako i ne zadire u privatnost, jako je rubno.

Naravno, kao i sa svim zabranama otkako postoje računala, internet i tehnologija... već se doskočilo problemu. Zasad to vrijedi samo za korisnike uBlock Origina, specijaliziranog za blokiranje oglasa. Dakle, ako se služe njima na Firefoxu, odgodu od pet sekundi mogu izbjeći dodavanjem filtra konfiguraciji uBlock Origin "www.youtube.com##+js(nano-stb, razriješi(1), *, 0,001)" (bez navodnika). Taj kod smanjuje kašnjenje na svega 0,001 milisekundu, što je zanemarivo.

Ujedno, ovo nije prvi put se čini nešto slično. rije otprilike pet godina također je došlo do nekih kontroverzi kada je YouTube usvojio Polymer dizajn, čime je stranica s videozapisima postala mnogo brža u Chromeu od Firefoxa ili ostatka konkurencije.

Ako se uzmu u obzir sve kazne na području Europske unije, baš zbog loše prakse u poslovanju i direktnog udara na konkurenciju, Alphabet bi trebao malo razmisliti prije nego povuče određene poteze.