ZABRINJAVAJUĆI TREND

U ovoj godini očekuje se još više hakerskih napada kroz e-mail poruke

U ovoj godini očekuje se još više hakerskih napada kroz e-mail poruke
Depositphotos / Ilustracija

Lideri u IT sektorima najvećih svjetskih kompanija u velikoj su mjeri pripremljeni na kibernetičke prijetnje putem elektroničke pošte te tvrde da će u ovoj godini biti žrtvama napada. Uz dodatak da će posljedice biti ozbiljne.

Tako nešto kroz istraživanje je doznao Mimecast, a u njemu je sudjelovalo 1700 IT profesionalaca i stručnjaka za kibernetički sigurnost iz 13 zemalja. To što njih 76 posto smatra da će biti žrtvama napada s ozbiljnim posljedicama svakako nije poticajno. Uz to, njih 82 posto svjedoči povećanjima broja napada na godišnjoj razini.

I to je zapravo trend jer u prošloj godini 74 posto ispitanih svjedočilo je takvoj situaciji pa nemaju razloga smatrati da će 2023. biti bolja po tom pitanju. Dapače...

Njih 59 posto zato kibernetički sigurnost postavlja na sami vrh liste prioriteta za 2023., a pozitivna stavka svih ovih negativnih vijesti jest da samo sedam posto ispitanih smatra da su kibernetički napadi neizbježni. Dakle, vjeruju da prevencija ipak postoji i nisu se predali unaprijed, unatoč ne baš optimističnom stavu.

Problemi su, očekivano, nastali tijekom pandemije koronavirusa i prebacivanja u neki od oblika rada na daljinu. Hakerima je postalo lakše probijati barijere i upadati u sustave koji nisu bili adekvatno zaštićeni, odnosno, nisu bili jednako zaštićeni kao u vremenima kad se sve odvijalo "unutar kuće". To je logično, barem za "prvi val", ali ne baš i za ovaj period nakon najteže krize.

S vremenom i razvojem tehnologije, ponajprije umjetne inteligencije i strojnog učenja, napadi postaju sofisticiraniji pa ono što bismo nekad vrlo lako okarakterizirali kao spam, odjednom izgleda legitimno i lako se "upecati". A to je ono na što kibernetički kriminalci računaju te im se kroz sve ove godine itekako isplatilo. I, čini se, isplatit će se kroz 2023. također...