TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

Ovaj telekom operator u vlasništvu je najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma što mu otvara i neke mogućnosti, ali zbog toga ima i mana, Iskon funkcionira kao mala i brza kompanija za razliku od HT-a. Madunović ističe kako zbog toga mogu relativno brzo donositi odluke i biti proaktivni i odgovoriti na zahtjeve tržište što se pokazalo njihovim novim sučeljem ali i pozadinskim strojnim učenjem koje je njihovim korisnicima IPTV-a donijelo sasvim nove mogućnosti gledanja sadržaja baš onakvog kakvog žele i stalno gledaju.

Iskon je predstavio novi Iskon.TV prije dvije godine. Mnogi su to na domaćem tržištu slijedili, neki će tek uskoro. Što vam je donio novi sustav, preporuke i koliko su korisnici time zadovoljni?

Prije dvije godine smo krenuli rješavati onaj poznati korisnički problem „Toliko programa, a nemam što gledati na televiziji!“. Rezultati su dobri: 60% naših TV korisnika prešlo je na novi način gledanja televizije (paralelno koriste gledanje uživo i sustav preporuka), a 20% su tzv. „heavy useri“ koji gotovo isključivo koriste novi sustav traženja i preporuka.

Činjenica da općenito raste broj korisnika koji TV sadržaje ne konzumiraju uživo, već koriste Snimalicu ili timeshift, pomogla nam je u popularizaciji novog sučelja. Iskon.TV je zasad jedina IPTV platforma u Hrvatskoj koja donosi iskustvo gledanja kao na nekom digitalnom servisu. Svaki korisnik dobiva personaliziranu naslovnicu s preporukama TV sadržaja koji bi ga mogli zanimati s obzirom na ono što je u prošlosti gledao. Napravili smo i odličnu tražilicu koja, osim sadržaja Videoteke, sada pretražuje i sve što je emitirano na TV kanalima unazad 7 dana. Korisnici zato lako dolaze do bilo kojeg željenog sadržaja.

Kao i kod ostalih machine learning rješenja, kod preporuka se oslanjamo na meta podatke o sadržaju iz različitih izvora. To je područje na kojem vidimo unaprjeđenje u narednom periodu, no osobno sam zadovoljan. Pripremili smo Iskonovu TV platformu za budućnost, prilagodili televizijske sadržaje navikama digitalnih generacija i napravili korak naprijed prema personaliziranom TV oglašavaju koje nas također očekuje na globalnoj razini. Iskon.TV je spreman, a bit će još spremniji jer razvoj nije stao. Imamo još aduta u rukavu.

Jedno od odličnih rješenje je i sustav za pojačanje Wi-Fi signala. Kako  ste se odlučili uči u ovaj segment i kakvi su sadašnji rezultati i očekivanja?

Internet je naš core business od početka postojanja Iskona, pa nam je Wi-Fi oduvijek u fokusu. Wi-Fi MESHtar smo ponudili prvenstveno kao odgovor na sve veće korisničke potrebe za stabilnom i efikasnom Wi-Fi mrežom. Riješili smo prepreke debelih zidova, nezahvalnih tlocrta, velikih površina kuća, stanova i ureda te drugih smetnji.

Inicijalna ideja bila je ponuditi premium routere, no MESH rješenje se pokazalo puno zahvalnije uz što nam je otvorilo vrata na OTT tržištu. To je ujedno i prva Iskon usluga u potpunosti podržana kroz novu IT arhitekturu, pa u njoj mogu uživati i korisnici drugih operatora. Tako je već sada 50% korisnika Wi-Fi MESHtra na nekom drugom operatoru; i njima smo smanjili broj nezadovoljnih poziva u call centre (smijeh).

Prvih godinu dana smo uslugu reklamirali pod imenom „Smart Wi-Fi“ i dobili interes poslovnih korisnika koji su prvi prepoznali njezinu prednosti nad pojačivačima. Nakon nedavnog rebrandinga u Wi-Fi MESHtra, uslugu smo učinili dostupnijom i rezidencijalnim korisnicima. Krenuli smo ih upoznavati s rješenjem kroz simpatičnu kampanju, ponudili nekoliko paketa, anketu za pronalazak onog idealnog, korisničku podršku, brigu o ažuriranjima na nove generacije, garanciju na opremu. Tu je i izlazak tehničara po potrebi, iako je MESHtar vrlo jednostavan za instalaciju. Oprema u paketima dolazi prethodno uparena, a mobilna aplikacija za upravljanje omogućuje upravljanje s dvije Wi-Fi mreže, vremenskim ograničenjima i roditeljskom zaštitom, te je intuitivna za korištenje.

Telekomi- pogotovo oni konvergetni – Internet, TV, mobilna i fiksna - okreću se novim načinima prihoda. Gdje vidite promjene na tržištu i kakvi su planovi Iskona? Što je sa smarthome rješenjima gdje Iskon tek ulazi i kakvi su planovi?

Korisnička potreba konvergencije u telekom svijetu postoji već nekoliko godina. I sami smo među prvima paketirali internet i telefon, zatim internet i televiziju. Nakon nekoliko bundle godina, odlučili smo se za drugačiji pristup. Povezane usluge – da, no ne onako kako ih mi povežemo, već onako kako ih želi povezati svaki korisnik s obzirom na svoje potrebe. Ne želimo korisnicima gurati nasilno povezane usluge samo zato što se nalaze u našem portfelju, a nekima realno ne trebaju. Idemo u potpunu personalizaciju, dekonstrukciju TRIO paketa.

Kućni Internet što veće brzine je osnova od koje kreće naša ponuda, na nju se po želji korisnika naslanja IPTV. Fiksnu telefoniju smo već izbacili iz osnovne ponude, dolazi kao dodatna opcija za 5 kuna mjesečno. Po želji korisnik dodaje opciju mobilne telefonije, Iskon.Mobile sa samo jednom jednostavnom i dostatnom tarifom.  Uz napuštanje TRIO filozofije, već sam spomenuo i jednu OTT uslugu (Meshtra), koja najavljuje dodatni smjer u kojem idemo: ponuditi korisne pametne usluge korisnicima u domovima i uredima. Usluga Digitalne televizije će u narednom razdoblju doživjeti sličnu sudbinu.

Iskon.Smarthome smo predstavili još 2016. godine, također prvi na tržištu i do danas ga koristi par tisuća Iskonovaca. I to je usluga koja je pronašla primjenu u poslovnom sektoru, iako smo je reklamirali kao rješenje za dom. Naši veliki poslovni korisnici prepoznali su Smarthome kao najbolje rješenje za svoje server sobe, velike prodajne prostore, skladišta. Temeljem zahtjeva s tržišta, proširili smo broj dodatnih senzora na pametne žarulje, termostate, senzore poplave, senzore detekcije otvaranja prozora/vrata. Za potrebe suradnje sa Croatia Osiguranjem, koja nudi Iskon.Smarthome u paketu sa osiguranjem doma, integrirali smo i senzor detekcije dima.

Paralelno su sa svojim rješenjima izlazili i globalni igrači, taj je segment unazad 2-3 godine prolazio standardizaciju. Ona je otišla u ZigBee smjeru, kojeg smo i sami koristili kod Iskon.Smarthome rješenja. Sada je vrijeme iza 2. Smarthome generaciju s naglaskom na jednostavnost u korisničkom iskustvu. Mislim na još manje kompleksnu instalaciju, lakše dobavljive senzore, standardne platforme, interoperabilnost. To će proširiti i interes za ovu uslugu, prvu koja je izašla iz našeg inovativnog Laba.

Još iz kategorije

Cisco pokrenuo vlastiti CDN servis kao konkurenciju Cloudflareu

Cisco pokrenuo vlastiti CDN servis kao konkurenciju Cloudflareu

22.10.2020. komentiraj

Tržište koje se tiče mreža za dostavu sadržaja (CDN) postaje konkurentnije nakon najave da se u njega aktivnije uključuju velikani kao Cisco, Qwilt i Digital Alpha. Ideja im je ponuditi ponudu baziranu na Open Caching s britanskim telekomom BT, koji bi im trebao biti glavni i najmoćniji klijent, top prioritet u svakom smislu.

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

22.10.2020. komentiraj

Facebook je danas lansirao Facebook Dating na području Europe kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na stvarima koje su im zajedničke, poput interesa, događaja ili grupa. U 20 država u kojima je Facebook Dating dosad bio dostupan do danas je ostvareno više od 1,5 milijardi spojeva na temelju podudarnosti korisnika.

Veliki porast napada hakera

Veliki porast napada hakera

21.10.2020. komentiraj

Check Point u svom je izvještaju razotkrio da se ransomware napadi šire nezaustavljivom brzinom te da su mete napada sve češće organizacije svih vrsta, od onih manjih do većih. Jer, tijekom pandemije koronavirusa i rada na daljinu, lakše je probiti se u sustave iz razloga što su privatne mreže slabije zaštićene o korporativnih.