TikTok briše desetke milijune videa koje smatra neprikladnim za djecu

TikTok briše desetke milijune videa koje smatra neprikladnim za djecu
DepositPhotos

Popularnost je nešto što ne jenjava kad se radi o TikToku, ali ne jenjavaju ni kritike u smislu njegove (ne)sigurnosti, no teško je reći da se odgovorni ne trude to promijeniti.

Što potvrđuje podatak da se kroz drugi kvartal 2022. zahvaljujući automatiziranoj zaštiti uklonilo gotovo 50 milijuna videa okarakteriziranih kao potencijalno opasni za maloljetnike. I njih još gotovo 65 milijuna uklonio je tim moderatora.

Većina se veže uz golotinju i seksualne aktivnosti u koje su uključeni maloljetnici, ali svoj udio imaju i druge negativne stavke kao zlostavljanje, govor mržnje, poticanje na mržnju, ilegalne aktivnosti, nasilni ekstremizam, integritet i vjerodostojnost...

Ujedno, ove kvartalne brojke su rekordne jer u prva tri mjeseca 2022. uklonjeno je 42,66 milijuna videa, u posljednjem kvartalu 2021. 38,69 milijuna, a jako blizu posljednjenavedenim brojkama bio je drugi kvartal 2021. s 46,64 milijuna uklonjenih videa.

Ukupno, TikTok ima više od milijardu korisnika te je najveći konkurent YouTubeu, Facebooku, Instagramu... Iznimno je popularan kod maloljetnika i jasno da su oni najčešće mete prevaranata, hakera, zlostavljača, pedofila... Ne samo njih, česte su mete drugih maloljetnika, koji platformu koriste kao "produženu ruku" pa i kad nisu u blizini osoba koje žele maltretirati na neki način, čine to putem TikToka.

Sreća pa su se uvele neke restrikcije i onima koji se nepoćudno ponašaju teško prolazi sve to što žele činiti. No, još je mnogo posla za TikTok s obzirom da podosta lošeg sadržaja i dalje pronalazi put do korisnika. Posebno se to odnosi na golotinju i seksualne aktivnosti koje uključuju maloljetnike s čak 75,52 posto u ukupnom broju uklonjenog sadržaja.

Potpuno uklanjanje takvog sadržaja kroz prevenciju još uvijek je neizvedivo, ali jako je bitno marljivo raditi na poboljšanju situacije jer tragovi nepoćudnog ponašanja na žrtvama mogu ostati do kraja života...