AI U PRAKSI

Tehnološka industrija borit će se protiv prijevarne upotrebe umjetne inteligencije na izborima 2024.

Tehnološka industrija borit će se protiv prijevarne upotrebe umjetne inteligencije na izborima 2024.
Depositphotos

Dvadeset velikih tehnoloških tvrtki, kao što su Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok i X, obvezalo se na zajednički rad na identificiranju i borbi protiv štetnog sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom. Njihov je cilj spriječiti da se lažni AI sadržaj umiješa u ovogodišnje globalne izbore, na kojima će više od četiri milijarde ljudi u više od 40 zemalja glasati.

Ovaj napor pod nazivom "Tehnološki sporazum za borbu protiv prijevarne upotrebe umjetne inteligencije na izborima 2024.", uključuje niz obveza za razvoj tehnologije koja se može suprotstaviti štetnom sadržaju generiranom umjetnom inteligencijom koji je osmišljen kako bi prevario glasače. Potpisnici se obvezuju da će surađivati na alatima za otkrivanje i rješavanje distribucije takvog AI sadržaja na internetu, provoditi obrazovne kampanje i ponuditi transparentnost, između ostalih konkretnih koraka.

Sporazum također uključuje niz načela, kao što je važnost otkrivanja podrijetla lažnog sadržaja povezanog s izborima i potreba za podizanjem javne svijesti o problemu. Sporazum predstavlja vitalni korak u zaštiti online zajednica od štetnog AI sadržaja i nadograđuje se na tekući rad pojedinačnih tvrtki.

Digitalni sadržaj na koji se odnosi sporazum uključuje audio, video i slike generirane umjetnom inteligencijom koji na prijevaran način mijenjaju izgled, glas ili radnje političkih kandidata, izbornih dužnosnika i drugih ključnih dionika u demokratskim izborima ili koji biračima daju lažne informacije o tome kada, gdje i kako mogu glasovati.