INTERNET STVARI

Tehnologije pametnih gradova nastavljaju oblikovati gradove sutrašnjice

Tehnologije pametnih gradova nastavljaju oblikovati gradove sutrašnjice
Depositphotos

Godine 2023. globalna instalirana baza pojedinačno kontroliranih pametnih uličnih svjetala iznosila je 23,4 milijuna jedinica (bez Kine), prema Berg Insightu. Berg Insight objavio je najnovije izdanje svog sveobuhvatnog izvješća o tehnologiji pametnih gradova koje uključuje dubinske studije pet ključnih tehnoloških područja – pametne ulične rasvjete, pametnog parkiranja, pametnog prikupljanja otpada, nadzora kvalitete zraka u urbanim sredinama i nadzora pametnih gradova te odgovarajućih brojki za pametne tržišta tehnologije senzora parkiranja i pametnog otpada u isto vrijeme iznosila su 1,30 milijuna odnosno 1,25 milijuna jedinica.

Pametni senzori za parkiranje odnose se na senzore za detekciju zauzetosti parkirališta ugrađene u zemlju ili na površinu, dok se tehnologija pametnog senzora za otpad sastoji od senzora razine punjenja koji se mogu unaprijed integrirati u kante i spremnike, na primjer kao ponuda pametnih kanti, ili naknadno ugrađeni na postojećim sabirnim mjestima. Tržište pametne ulične rasvjete sada je dobilo značajnu privlačnost i njegova instalirana baza će rasti uz snažan CAGR od 21,9 posto kako bi dosegla 63,0 milijuna jedinica u 2028. godini. Očekuje se da će broj instaliranih pametnih senzora za parkiranje imati nešto sporiji rast od 19,8 posto ( CAGR), dok će tržište tehnologije pametnih senzora za otpad biti najbrže rastuće od ta tri s CAGR-om od 22,8 posto.

Tehnološko područje pametnih gradova u razvoju je područje neregulatornog praćenja kvalitete zraka u gradovima, koje uključuje sve manje i jeftinije uređaje za praćenje kvalitete zraka koji mogu poslužiti kao vrijedna dopuna tradicionalnim regulatornim stanicama za praćenje. U 2023. broj takvih neregulatornih uređaja za praćenje kvalitete zraka instaliranih u vanjskim urbanim sredinama iznosio je 154 000 jedinica na globalnoj razini i dosegnut će 498 000 jedinica 2028. Najveće od pet pokrivenih područja primjene pametnih gradova bilo je u međuvremenu tržište nadzora pametnih gradova, koji je 2023. dosegao globalnu tržišnu vrijednost od 12,5 milijardi eura. Očekuje se da će tržište, koje uključuje i fiksna i mobilna rješenja za video i audio nadzor, rasti po CAGR-u od 16,8 posto tijekom cijelog predviđenog razdoblja.

Izvan Kine, Europa se pojavila kao vodeći usvojitelj tehnologije pametnih gradova, dok je Sjeverna Amerika drugo najveće tržište. Bliski istok i azijsko-pacifičke regije u međuvremenu predstavljaju najbrže rastuća tržišta za tehnologiju pametnih gradova, potaknuta ambicioznim inicijativama odozgo prema dolje i brzom urbanizacijom. "Ove regije nude plodno tlo za inovacije i ulaganja, predstavljajući značajne prilike za dionike da iskoriste potražnju za održivim urbanim rješenjima i digitalnom transformacijom", rekao je Felix Linderum, IoT analitičar, Berg Insight. Postoje velike mogućnosti za rast unutar svih zasebnih područja primjene pametnih gradova, međutim, iz horizontalne perspektive, jedan od najvećih izazova je interoperabilnost između različitih slojeva i tehnologija „Počinju se pojavljivati istinski pametni gradovi, ali njihov daljnji razvoj uvelike će ovisiti o sposobnosti lokalnih vlasti da upravljaju. složenosti”, nastavio je William Ankréus, analitičar za internet stvari, Berg Insight Sve u svemu, potražnja za daljinski upravljanom infrastrukturom raste iz dana u dan održivost će i dalje djelovati kao pokretačka snaga za pametne gradove i njihove tehnologije", zaključio je Ankréus.