Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Foto: DepositPhotos

Facebook se nalazi u sve većim problemima zbog sve više kompanija koje su odlučile bojkotirati tu platformu na minimalno mjesec dana tako što su povukle oglase, ali veliko je pitanje koliko to zapravo šteti gigantu Marka Zuckerberga.

Istina jest, više od 300 sudionika #StopHate4Profit svakako treba respektirati, posebno jer su među njima velika imena kao Coca-Cola, Honda, Hershey's, Dove, Lipton, Unilever, Verizon, Patagonia, Upwork, Ben & Jerry's, The North Face, Levi's, Mozilla, Viber, Eddie Bauer... Ukupno, trećina najvećih oglašivača odlučilo je kazniti Facebook zbog načina na koji pristupa ozbiljnim društvenim problemima.

Njihov potez utjecao je na cijenu dionica Facebooka, odmah je pala za 56 milijardi američkih dolara i Zuckerberg osobno postao je "siromašniji" za više od sedam milijardi dolara. No, nije potpuno jasno što će se postići, hoće li se išta postići i hoće li Facebook promijeniti svoju poslovnu politiku.

Jer, iz kompanije nema nekih većih reakcija. Tek se s početkom akcije oglasio Zuckerberg i obećao transparentnost, bolju kontrolu govora mržnje i slično. Sve što govori posljednjih nekoliko godina, ali zapravo i ne provodi na adekvatan način jer svako malo "ispliva" neki novi skandal. Ujedno, iz kompanije su se službeno oglasili da im se politika neće mijenjati ovisno o pritisku vezanom za prihode.

Zapravo, podosta je skandalozno da oglašivači moraju tražiti od Facebooka da ukloni grupe koje propagiraju rasizam, nasilje i diskriminaciju. Zasad bez učinka jer i dalje većinom svi rade što hoće na najvećoj društvenoj mreži i njegovim srodnim platformama kao Instagram i Messenger.

Iako treba pohvaliti pokušaj najvećih, činjenica je da oni čine samo djelić od 70 milijardi dolara prihoda, koliko je prošle godine Facebook zaradio od oglašivača. Najveći prihodi stižu od onih manjih oglašivača, a njima bi poslovanje itekako patilo da se priključe bojkotu.

Stoga, nekako se čini da će ovdje grupacija velikana ipak posrnuti pred daleko većom ribom. A to bi tek bilo pogubno jer bi se potvrdilo da promjene uistinu ne mogu doći. Osim ako se ne promijeni sami sklop tih najvećih riba...

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.