Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Foto: DepositPhotos

Facebook se nalazi u sve većim problemima zbog sve više kompanija koje su odlučile bojkotirati tu platformu na minimalno mjesec dana tako što su povukle oglase, ali veliko je pitanje koliko to zapravo šteti gigantu Marka Zuckerberga.

Istina jest, više od 300 sudionika #StopHate4Profit svakako treba respektirati, posebno jer su među njima velika imena kao Coca-Cola, Honda, Hershey's, Dove, Lipton, Unilever, Verizon, Patagonia, Upwork, Ben & Jerry's, The North Face, Levi's, Mozilla, Viber, Eddie Bauer... Ukupno, trećina najvećih oglašivača odlučilo je kazniti Facebook zbog načina na koji pristupa ozbiljnim društvenim problemima.

Njihov potez utjecao je na cijenu dionica Facebooka, odmah je pala za 56 milijardi američkih dolara i Zuckerberg osobno postao je "siromašniji" za više od sedam milijardi dolara. No, nije potpuno jasno što će se postići, hoće li se išta postići i hoće li Facebook promijeniti svoju poslovnu politiku.

Jer, iz kompanije nema nekih većih reakcija. Tek se s početkom akcije oglasio Zuckerberg i obećao transparentnost, bolju kontrolu govora mržnje i slično. Sve što govori posljednjih nekoliko godina, ali zapravo i ne provodi na adekvatan način jer svako malo "ispliva" neki novi skandal. Ujedno, iz kompanije su se službeno oglasili da im se politika neće mijenjati ovisno o pritisku vezanom za prihode.

Zapravo, podosta je skandalozno da oglašivači moraju tražiti od Facebooka da ukloni grupe koje propagiraju rasizam, nasilje i diskriminaciju. Zasad bez učinka jer i dalje većinom svi rade što hoće na najvećoj društvenoj mreži i njegovim srodnim platformama kao Instagram i Messenger.

Iako treba pohvaliti pokušaj najvećih, činjenica je da oni čine samo djelić od 70 milijardi dolara prihoda, koliko je prošle godine Facebook zaradio od oglašivača. Najveći prihodi stižu od onih manjih oglašivača, a njima bi poslovanje itekako patilo da se priključe bojkotu.

Stoga, nekako se čini da će ovdje grupacija velikana ipak posrnuti pred daleko većom ribom. A to bi tek bilo pogubno jer bi se potvrdilo da promjene uistinu ne mogu doći. Osim ako se ne promijeni sami sklop tih najvećih riba...

Još iz kategorije

Pro-Ping Telekom poboljšava svoj mrežno-operativni centar s Inceptum UMBOSS rješenjem

Pro-Ping Telekom poboljšava svoj mrežno-operativni centar s Inceptum UMBOSS rješenjem

27.01.2021. komentiraj

Pro-Ping Telekom nastavlja poboljšavati kvalitetu i stabilnost svojih usluga novim ulaganjem u sustave za upravljanje i monitoring mreže. Njegov mrežno-operativni centar (NOC = Network Operations Center) sada je poboljšan modularnim rješenjem UMBOSS-om, Inceptumovim vodećim OSS proizvodom.

Blockchain hakeri kroz 2020. ukrali 3,8 milijardi dolara u 122 napada

Blockchain hakeri kroz 2020. ukrali 3,8 milijardi dolara u 122 napada

27.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa učinila je prošlu godinu specifičnom, posebno u smislu internetske sigurnosti. Zato ne treba čuditi podatak da je 2020. po pitanju blockchain hakerskih napada bila podosta uspješna, iako ne i rekordna. Atlas VPN navodi da se pri svim tim napadima ukralo gotovo 3,78 milijardi američkih dolara.

Hakeri provalili u Malwarebytes

Hakeri provalili u Malwarebytes

26.01.2021. komentiraj

Američka kompanija za kibernetičku sigurnost Malwarebytes bila je žrtvom hakerskog napada 19. siječnja, a taj čin objavili su javnosti sami. Napadači su isti oni koji stoje iza proboja u SolarWinds prošle godine.