Sve je više prevara i malverzacija s kriptovalutama

Sve je više prevara i malverzacija s kriptovalutama
Antonio Jularić

Kriptovalute su kroz 2022. doživjele poprilično udaraca, ali i dalje su iznimno zanimljive investitorima, što automatski znači i da su zanimljive hakerima koji napadaju najranjivije i uspijevaju doći do njihova novca.

Konkretnije, prema podacima kojima barata Bankless Times, ono na što se vlasnici kriptovaluta najčešće žale kroz službene kanale jesu upravo prevare raznih vrsta i ukupno čine više od 50 posto žalbi općenito.

"Važno je da se investitori educiraju i budu svjesni rizika povezanih s ulaganjima u kriptovalute. Također je bitno koristiti renomirane mjenjačnice, novčanike i usluge", objasnio je izvršni direktor (CEO) Bankless Timesa Jonathan Merry.

Ali, nekad ni to ne pomaže, u što smo se mogli uvjeriti kroz primjer mjenjačnice FTX, koja je kroz ovu godinu procesuirala gotovo 600 milijardi američkih dolara preko svoje platforme, a potom se urušila zbog malverzacija i prevara u kojima je sudjelovao njen vlasnik i osnivač Sam Bankman-Fried. Njega čeka suđenje, a sve koji su izgubili novac glavobolje.

Ipak, postoje i dalje mjenjačnice od povjerenja, kao Binance ili Coinbase. No, ne znači da su i one sto posto otporne na prevare. Pokazuju to neki još primjeri, ne samo onaj FTX-ov, gdje su rukovodeći izvodili prevare. Neke od mjenjačnica su jednostavno "pale" pod naletom hakera.

PolyNetwork je izgubila 611 milijuna dolara i na vrhu je kad se priča o žrtvama hakerskih napada. Ronin je na 540 milijuna gubitaka, Coincheck na oko 534 milijuna, MT.GOX na 480 milijuna i Wormhole na 326 milijuna. Dakle, opasnost je više nego izražena i zato je uistinu potrebno biti oprezan.

Ako baratate kriptovalutama, nemojte o njima s nepoznatim osobama, nemojte investirati u nešto što niste sami prepoznali i uvjerili se da je legitimno i svakako koristite nekoliko stupnjeva zaštite kad god baratate računom ili računima.