Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

Foto: DepositPhotos

Internetske prevare nisu rijetkost, u današnje se vrijeme pojavljuju češće nego ikad prije, a i sve su lukavije iz dana u dan. Neke od njih su one putem e-mail poruka, a odvijaju se na način da kopiraju domene nekih provjerenih i velikih kompanija i web stranica pa ako netko “nasjedne”, misija je obavljena. I svakog dana šalje ih se nekoliko milijardi!

U engleskom žargonu to se naziva "e-mail spoof" i taj spoof je zapravo poprilično jednostavan način prevare i posebno učinkovit. Najčešće na adrese nasumičnih korisnika dođe u vidu nekih od kompanija koje se bave financijama. Kao, primjerice, PayPal, eBay ili Amazon. Sadržaj poruke uvijek je u istom smjeru, od korisnika se traže privatne informacije, tobože jer je korisnički račun u opasnosti.

Neki odmah padnu na takvu prevaru, u strahu da im nešto nije u redu s korisničkim računom, a kad ostave privatne podatke, povratka više nema. A najgore od svega jest što konkretne zaštite nema upravo zato što se kopira skoro pa u cijelosti domena neke od provjerenih adresa pa e-mail servis ne prosljeđuje te poruke u spam.

Iako krivnja ide i na dušu tih velikih kompanija jer ne koriste u dovoljnoj SPF (Sender Policy Framework) ili DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance), jednostavna rješenja za zaštitu, problem je širi. Naime, navedene metode ne pružaju adekvatnu sigurnost jer spoof se bilježi i kod onih 1,28 milijuna domena koje imaju navedenu zaštitu. Dapače, samo 14 posto ih je bilo zaštićeno u 2020. Ipak, oni bez zaštite primaju i do pet puta više spornih poruka.

Dakle, zbog svega ovoga najbolje rješenje jest da kad god stigne poruka u kojoj vas se poziva da pošaljete osobne podatke, nemojte to učiniti. Svaka od najvećih kompanija ih već ima, ukoliko ste ih im ostavili. Sigurno nisu najednom ostali bez njih. Ako pak niste sigurni, koristite Google za provjeru adrese s koje je poslana poruka.

Još iz kategorije

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

11.05.2021.

U protekla dva desetljeća gradska vlast uvodila je digitalne tehnologije samo po inerciji, od čega je najviše koristi imala upravo zatvorena, netransparentna i neučinkovita vlast – nekorištenje novih tehnologija pomoglo joj je da ostane upravo takva.

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

11.05.2021.

Događaji koji su obilježili 2020. godinu dodatno potvrđuju status tehnologije kao najvažnijeg alata u svijetu digitalne ili online edukacije. Možda na prvi pogled to ne izgleda tako, no tehnologija na rubu mreže (edge computing) tehnologija je koja će neizbježno uskočiti i popuniti rastuću potražnju za neprekidnom dostupnošću svih potrebnih informatičkih alata, potrebu za stalnom povezanošću s internetom i kontinuitetom poslovanja.

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

11.05.2021.

Videoigre su doživjele procvat tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena u svojim kućama pa im je trebala razonoda. To se vidi prema brojkama koje pokazuju koliko se gledalo igre prvom kvartalu ove godine, a to je “preliveno” iz prošle.