Sud pravde Europske unije odlučio da Google “pravo na zaborav” mora poštivati samo u Europi

Sud pravde Europske unije odlučio da Google “pravo na zaborav” mora poštivati samo u Europi

Foto: DepositPhotos

Google se može pohvaliti da je napokon dobio jednu pravnu bitku na tlu Europske unije, onu protiv Francuske u slučaju pooštravanja “prava na zaborav”, kojim se tražilo uklanjanje poveznica s osjetljivim podacima za određenu osobu.

Ukrako, Sud pravde Europske unije odbacio je zahtjev Francuske te presudio da Goolge ne mora uklanjati poveznice koje bi za osobu mogle biti osjetljive, čime se zapravo zaštitila sloboda govora. Naime, da je uspio plan protiv Googlea, u teoriji bi svi iz rezultata pretraga mogli zatražiti uklanjanje svake poveznice koju smatraju osjetljivom.

Uz to, odluka suprotna ovoj bi značila da se EU zapravo odlučila "proširiti" van svojih granica jer tražilica kao Googleova dostupna je u velikom dijelu svijeta, a ne samo u EU.

"Zakoni ne obvezuju vlasnike tražilice koji odobre "pravo na zaborav" uklanjanje podataka na svim verzijama svoje tražilice. Naime, zakoni EU obvezuju vlasnike tražilice da ih uklone samo na verzijama tražilice koje su zastupljene u članicama EU", naglasio je Sud prave u presudi.

Sami spor nastao je još prije tri godine, kad je francuski regulator za zaštitu privatnosti (CNIL) odlučio kazniti Google sa sto tisuća eura zato je odbio primijeniti "pravo na zaborav" u cijelom svijetu, ne samo na prostoru EU. Zbog toga se Google odlučio požaliti Sudu pravde jer bio je svjestan što bi značilo da jedna takva kazna postane legitimna.

"Autoritarne bi vlade mogle takvu odluku zloporabiti i kršiti ljudska prava. Zato smo se morali boriti protiv takve odluke", naglasili su iz Google.

A nadodali su i da od 2014. ulažu u kompaniji velike napore kako bi korisnicima osigurali pravo na zaborav te uspostavili ravnotežu između tog segmenta i prava na pristup informacijama te prava na privatnost. U ovom slučaju to je Googleu uspjelo, što je osvježenje nakon svih kazni koje su mu "odrezane" u EU.

Još iz kategorije

Ključna riječ u e-mail marketingu je re-marketing

Ključna riječ u e-mail marketingu je re-marketing

11.08.2020. komentiraj

Kada se danas govori o marketingu Jan de Jong vlasnik tvrke Webpower Adria ističe kako je je ključ u re-marketingu i da bez obzira na veliku konkurenciju na tržištu za njih lokalna prisutnost znači veliku prednost.

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

09.08.2020. komentiraj

Britanska (CISA) i američka sigurnosna agencija (NSA) zajednički su objavile upozorenje o vrsti malwarea pod nazivom QSnatch, koji ima mogućnost zaraziti NAS (network-attached storage) uređaje tajvanskog proizvođača QNAP-a.

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

09.08.2020. komentiraj

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...