Sud pravde Europske unije odlučio da Google “pravo na zaborav” mora poštivati samo u Europi

Sud pravde Europske unije odlučio da Google “pravo na zaborav” mora poštivati samo u Europi

Foto: DepositPhotos

Google se može pohvaliti da je napokon dobio jednu pravnu bitku na tlu Europske unije, onu protiv Francuske u slučaju pooštravanja “prava na zaborav”, kojim se tražilo uklanjanje poveznica s osjetljivim podacima za određenu osobu.

Ukrako, Sud pravde Europske unije odbacio je zahtjev Francuske te presudio da Goolge ne mora uklanjati poveznice koje bi za osobu mogle biti osjetljive, čime se zapravo zaštitila sloboda govora. Naime, da je uspio plan protiv Googlea, u teoriji bi svi iz rezultata pretraga mogli zatražiti uklanjanje svake poveznice koju smatraju osjetljivom.

Uz to, odluka suprotna ovoj bi značila da se EU zapravo odlučila "proširiti" van svojih granica jer tražilica kao Googleova dostupna je u velikom dijelu svijeta, a ne samo u EU.

"Zakoni ne obvezuju vlasnike tražilice koji odobre "pravo na zaborav" uklanjanje podataka na svim verzijama svoje tražilice. Naime, zakoni EU obvezuju vlasnike tražilice da ih uklone samo na verzijama tražilice koje su zastupljene u članicama EU", naglasio je Sud prave u presudi.

Sami spor nastao je još prije tri godine, kad je francuski regulator za zaštitu privatnosti (CNIL) odlučio kazniti Google sa sto tisuća eura zato je odbio primijeniti "pravo na zaborav" u cijelom svijetu, ne samo na prostoru EU. Zbog toga se Google odlučio požaliti Sudu pravde jer bio je svjestan što bi značilo da jedna takva kazna postane legitimna.

"Autoritarne bi vlade mogle takvu odluku zloporabiti i kršiti ljudska prava. Zato smo se morali boriti protiv takve odluke", naglasili su iz Google.

A nadodali su i da od 2014. ulažu u kompaniji velike napore kako bi korisnicima osigurali pravo na zaborav te uspostavili ravnotežu između tog segmenta i prava na pristup informacijama te prava na privatnost. U ovom slučaju to je Googleu uspjelo, što je osvježenje nakon svih kazni koje su mu "odrezane" u EU.

Još iz kategorije

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

Rješenje za sve zaboravne, za sve one koji svoj novac žele staviti pod kontrolu

25.02.2020. komentiraj

Jeste li ikada zaboravili otkazati “free trial” aplikacija koje ste instalirali, pa su vam za iste naplaćene pretplate, gotovo pa smo sigurni da jeste isto kao što smo i sigurni da ste poželjeli otkazati pretplatu na usluge koje mjesečno plaćate no to vam nije pošlo za rukom.

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.