SNAŽAN RAST

Streaming gura glazbenu industriju

Streaming gura glazbenu industriju
Depositphotos

Zahvaljujući kontinuiranom rastu pretplata na strujanje (streaming), prihodi globalne glazbene industrije porasli su za 10 posto u 2023. Prema najnovijem Globalnom glazbenom izvješću IFPI-ja, 2023. je obilježila devetu uzastopnu godinu rasta za glazbenu industriju koja se prethodno 15 godina borila s padom prihoda .

Streaming je prošle godine činio 67 posto globalnih prihoda od snimljene glazbe, budući da je broj korisnika plaćenih pretplata na streaming koje nudi Spotify i druge platforme nastavio rasti, iako stope rasta nisu bile tako visoke kao prethodnih godina. U 2023. plaćeni streaming servisi dodali su 78 milijuna novih korisnika, čime je ukupan broj korisnika porastao na 667 milijuna, 15 godina nakon europskog lansiranja Spotifyja u eri streaminga.

Kao što pokazuje sljedeći grafikon, pretplate na streaming neumoljivo su rasle tijekom prošlog desetljeća. Počevši od 8 milijuna u 2010., broj korisnika plaćenih glazbenih pretplata prešao je 100 milijuna u 2016., 250 milijuna u 2018. i 500 milijuna u 2021. Uz trenutnu stopu rasta, trebat će nekoliko godina prije nego što usluge streaminga glazbe dostignu milijardu korisnika, ali činjenica da se ta prekretnica čini dostižnom govori sama za sebe.