MIJENJA SE SITUACIJA

Safari postaje sve popularniji, a Chrome gubi sve više korisnika

Safari postaje sve popularniji, a Chrome gubi sve više korisnika

Safari je u lipnju postao drugi najpopularniji internetski preglednik na svijetu i tijekom srpnja samo dodatno učvrstio tu poziciju. Ponajviše jer je Chrome malo posrnuo, ali i zato što iPhone, iPad i Mac rastu iz godine u godinu po broju korisnika.

Najnoviji podaci Statcountera pokazuju da je Chrome neupitni lider na stolnim računalima, sa 61,1 posto tržišnog udjela. Safari je drugi s udjelom od 14,45 posto, a slijede ga Edge, Firefox i Opera, koji drže 10,77 posto, 6,04 posto, odnosno, 5,31 posto tržišta.

Donekle je slična situacija i na mobilnim uređajima, gdje dominira Chrome sa 64,82 posto udjela, dok Safari ima 24,82 posto. Zanimljivo je da se Edge i Firefox ne pojavljuju na ovom popisu. Umjesto toga, Samsung Internet, UC Browser i Opera osiguravaju treće, četvrto i peto mjesto s tržišnim udjelima od 4,3 posto, 1,81 posto, odnosno 1,75 posto.

Na svim platformama, Chrome održava dominantan tržišni udio od 62,55 posto, što ga čini jasnim liderom. Slijedi Safari s 20,5 posto. Edge, Opera i Firefox zaokružuju prvih pet, s tržišnim udjelima od 5,28 posto, 3,22 posto, odnosno 2,8 posto. Ovi rezultati pokazuju da dok većina Mac i iPhone korisnika ostaje vjerna Safariju, Chrome ostaje preferirani web preglednik za Android i Windows korisnike.

Iako ove statistike pružaju dragocjene uvide u korištenje preglednika, važno je napomenuti da možda nisu potpuno točne. Statcounterova metodologija uključuje pregled približno 1,5 milijuna web stranica diljem svijeta. No njegovo istraživanje ne uzima u obzir milijarde drugih web stranica na internetu. Ali, njegov skup uzoraka dovoljno je velik i relevantan za grubu procjenu.

Bit će zanimljivo pratiti ove statistike narednih mjeseci jer Microsoft je u Edge implementirato ChatGPT mogućnosti pa je zbog toga u samo nekoliko mjeseci pridobio desetke milijuna korisnika, odnosno, ima ih sad već više od 300 milijuna aktivnih na mjesečnoj razini.