SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

Foto: DepositPhotos

Ethereum mreža nastavlja rasti na globalnoj razini, ali čini se da je koncentrirana u svega nekoliko odabranih regija na svijetu. Konkretnije, 58,08 posto čvorova (eng. nodes) od njih ukupno 6806 nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj.

Od toga na SAD "otpada" njih 2559 (36,92 posto), a na Njemačku njih 1467 (21,16 posto). Francuska je treća s 380 čvorova, Singrapute četvrti s njih 329. Irska je na posljednjem mjestu deset najvećih po ovom pitanju sa 123 čvorova.

Inače, Ethereum je blockchain. To znači da se pokreće na softveru koji nazivamo čvor. I svi čvorovi međusobno komuniciraju kako bi imali identične podatke, a bazirani su na uglavnom dvije najpopularnije inačice - Geth i Parity.

Također, postoje tri tipa čvora - puni (eng. full), arhivni (eng. archive) i lagani (eng. light). Tako postoje, primjerice, puni Geth i arhivni Geth...

Svi oni su bitni jer se smatraju "back endovima", serverima blockchaina, tj. serverskim programima koje "vrtimo" na računalima. Potrebno je naglasiti da oni nisu novčanici, no mogu postati ako u njih unesemo privatni i javni ključ neke Ethereum adrese.

Prema podacima o zastupljenosti čvorova, lako se može zaključiti da je Ethereum najpopularniji u najrazvijenijim zemljama, koje nude najbolje okruženje za baratanje čvorovima i u konačnici kriptovalutom. Koja u trenutku pisanja ovog teksta vrijedi 1705,90 američkih dolara ili 10.867,95 kuna.

Daleko je to od gotovo 60.000 dolara vrijednosti bitcoina, ali ETH se pokazao kao odlična alternativa, u koju se isplati ulagati jer joj je potencijal izniman. Potvrđuje se to konstantnim rastom i sve većim interesom za "rudarenjem" te kriptovalute. No da bi postala uistinu uspješna, mora biti ponešto dencentraliziranija i jednakija zastupljena na više područja diljem svijeta. Ali, korak po korak...

Još iz kategorije

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

11.05.2021.

U protekla dva desetljeća gradska vlast uvodila je digitalne tehnologije samo po inerciji, od čega je najviše koristi imala upravo zatvorena, netransparentna i neučinkovita vlast – nekorištenje novih tehnologija pomoglo joj je da ostane upravo takva.

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

11.05.2021.

Događaji koji su obilježili 2020. godinu dodatno potvrđuju status tehnologije kao najvažnijeg alata u svijetu digitalne ili online edukacije. Možda na prvi pogled to ne izgleda tako, no tehnologija na rubu mreže (edge computing) tehnologija je koja će neizbježno uskočiti i popuniti rastuću potražnju za neprekidnom dostupnošću svih potrebnih informatičkih alata, potrebu za stalnom povezanošću s internetom i kontinuitetom poslovanja.

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

11.05.2021.

Videoigre su doživjele procvat tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena u svojim kućama pa im je trebala razonoda. To se vidi prema brojkama koje pokazuju koliko se gledalo igre prvom kvartalu ove godine, a to je “preliveno” iz prošle.