SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima

SAD hoće „pocjepati“ Google, ali oni tvrde da je riječ o starim slučajevima
DepositPhotos

Google pokušava objasniti da posljednji napadi Američkog ministarstva pravosuđa i pokušaji da se kompanija podijeli na nekoliko različitih segmenata poslovanja, kako bi se spriječila monopolizacija tržišta digitalnog oglašavanja zapravo nisu ispravni.

Tvrtka je napomenula da su novi napadi na njezin oglašivački posao bili predmet prethodnog sudskog postupka i optuživanja vlasti za pokušaj utjecaja na cijeli sektor.

Pretraživački div zanijekao je tvrdnje iznesene u tužbi Ministarstva pravosuđa SAD-a (DoJ) i osam država da je monopolizirao tržište tehnologije oglašavanja, što je potez koji je uključivao pozive Googleu da odvoji barem svoju internetsku razmjenu oglašavanja i poslužitelj. Predstavnik Googlea rekao je da je tužba pokušaj DoJ-a da odabere pobjednike i gubitnike u visoko konkurentnom sektoru reklamne tehnologije, a tužba je uvelike duplicirala tužbu glavnog državnog odvjetnika Teksasa od koje je većinu odbacio federalni sud u rujnu 2022.

DoJ tvrdi da je Google „korumpirao“ legitimnu konkurenciju kroz pokušaje kontrole alata za digitalno oglašavanje. Tvrdi da je Google koristio antikonkurentna, isključiva i nezakonita sredstva za uklanjanje potencijalne konkurencije. Google je uzvratio, navodeći da će potez DoJ-a usporiti inovacije, povećati naknade za oglašavanje i općenito otežati život malim tvrtkama i izdavačima.

Googleov potpredsjednik za globalne oglase Dan Taylor objasnio je u blogu da je DoJ zahtijevao da poništi dvije akvizicije koje su prije 12 godina pregledali američki regulatori, uključujući DoJ. Također je naveo da se konkurencija reklamnih tvrtki, uključujući Apple, Amazon i Microsoft, povećala tijekom godina koje su uslijedile.