SPONZORIRA IH DRŽAVA

Ruski hakeri upali su u ključne Microsoftove sustave

Ruski hakeri upali su u ključne Microsoftove sustave
Depositphotos

Ruski hakeri koje podupire država dobili su pristup nekim od Microsoftovih temeljnih softverskih sustava nakon proboja koji je prvi put otkriven u siječnju, objavila je američka kompanija 8. ožujka, otkrivajući opsežniji i ozbiljniji upad u sustave nego što se dosad znalo.

U Microsoftu vjeruju da su hakeri posljednjih tjedana koristili informacije ukradene iz Microsoftovih korporativnih sustava e-maila za pristup "nekim od kompanijinih repozitorija izvornog koda i internih sustava", navodi se u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu.

Korporacije, i špijuni koji ih pokušavaju probiti, žude za izvornim kodom jer oni čine temelje i funkcionalnost softvera. Hakeri koji dođu do njega, mogu ga koristiti za naknadne napade na druge sustave.

Inače, Microsoft je prvi put otkrio proboj u siječnju, nekoliko dana prije nego što je još jedna velika tech kompanija, Hewlett Packard, napadnuta od strane istih hakera. Potpuni opseg i točna svrha hakiranja nisu jasni, ali stručnjaci kažu da odgovorna skupina ima povijest opsežnih kampanja prikupljanja obavještajnih podataka u potporu Kremlju.

"Do danas nismo pronašli dokaze da su sustavi za korisnike koji se nalaze na Microsoftovom hostingu bili ugroženi", kazali su iz Microsofta.

Hakerska skupina stajala je i iza zloglasnog upada u e-mail sustave nekoliko američkih agencija pomoću softvera američkog SolarWindsa, što je otkriveno 2020. Hakeri su mjesecima imali pristup neklasificiranim e-mail računima u odjelima domovinske sigurnosti i pravosuđa prije nego su otkriveni.

Očekivano, Rusija je zanijekala umiješanost u događaj.