PROMJENE NA VRHU

Rusija postala druga na svijetu po rudarenju bitcoina, prijeti i Amerikancima

Rusija postala druga na svijetu po rudarenju bitcoina, prijeti i Amerikancima
Depositphotos

Rusija je navodno postala drugi najveći rudar bitcoina na svijetu, dok su Sjedinjene Američke Države i dalje na prvom mjestu.

Prema novom izvješću ruske novinske publikacije Kommersant, prvi uspon Rusije na drugo mjesto dolazi usred regulatorne nesigurnosti u SAD-u, koja bi uskoro mogla potpuno uzdrmati ljestvicu i poredak na vrhu.

Kommersant također primjećuje da se baš kao i u SAD-u, Rusija također suočava s regulatornom nesigurnošću u kripto i rudarskoj industriji.

"Međutim, u Rusiji općenito pravni okvir za rudare još nije razvijen, naglašavaju stručnjaci. Osim toga, rizici od sankcija rastu kako u odnosu na ruske igrače tako i u odnosu na njihove protustrane u inozemstvu", navodi Kommersant.

Poredak se temelji na potrošnji energije uključenoj u operacije kriptorudarenja i navodi podatke Bitrivera, najvećeg ruskog pružatelja usluga rudarenja.

Prema izvršnom direktoru Bitrivera Igoru Runetsu, američka rudarska industrija suočava se s problemima zbog rastućih cijena električne energije, smanjene profitabilnosti, poreznih problema i rudarskih poslova s prekomjernom potrošnjom u odnosu na mogućnosti.

Osim toga, veliku većinu opreme kupili američki rudari kupili su na kredit, tako da su mnoge kompanije s prekomjernom zaduženošću u procesu stečaja ili su već bankrotirale.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena kao dodatni je teret predložila poreze jednake 30 posto troškova električne energije koja se koristi u operacijama rudarenja digitalnih sredstava.

Ako bude odobren, porez bi stupio na snagu 2024. i imao bi postupni raspored provedbe sa stopom od deset posto u prvoj godini, 20 posto u drugoj godini i 30 posto u trećoj godini.

U trenutku pisanja ovog teksta, bitcoin je vrijedio 26.121,24 eura i to je uravnoteženo gledajući tjedne prije, što znači da se tržište stabiliziralo.