Ransomware kriza se zahuktava

Ransomware kriza se zahuktava

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ransomware kriza ne prestaje i samo će se dodatno zahuktavati, pokazuju analize koje se temelje na situaciji posljednjih nekoliko godina. To nije nimalo dobra vijest jer sugerira da su korisnici i dalje previše neoprezni.

Konkretnije, kroz nekoliko godina zabilježeni su ozbiljni propusti, a ukazuju na ransomware problem. Pa tako iz 2017. pamtimo WannaCry, koji je djelovao u 150 zemalja svijeta, imao više od 300 tisuća žrtava i kreirala ga je Sjeverna Koreja. Time se samo potvrdilo što na državnim razinama može biti izvedeno.

Zatim, ranije ove godine anonimno autori nekoliko ransomware "kampanja" objavili su da odlaze u mirovinu jer su "zaradili" više od dvije milijarde američkih dolara. Također, prošlo ljeto zabilježeno je na desetke ransomware napada, koji su svaki povlačili za sobom na desetke tisuća dolara štete.

I to će se nastaviti jer ransomware je najlakši način na koji cyber kriminalci mogu ostvariti uspjeh te se obogatiti. U prvom redu, vezani su uz ransomware jer im nudi podosta kontrole nad žrtvom i usput jako brzu zaradu, a izvode se ponajprije jer žrtve imaju preslabu zaštitu u vidu jednostavno postavljenih lozinki, koje su za korisnike najveći rizik.

Naime, ransomware se ponaša slično poput računalnih crva ili trojanskih konja, koristeći neku ranjivost kako bi se sami proširili mrežom i instalirali na korisnička računala ili se pretvarajući da su korisni programi, često putem filesharing ili peer-to-peer servisa, kako bi ih korisnici sami instalirali na svoja računala. Nakon infekcije, ovi će maliciozni programi pri prvom pokretanju pokušati kriptirati korisničke podatke, pokušati ograničiti pristup Windowsima, modificirati particijsku tablicu ili MBR (master boot record) diska s operativnim sustavom ili korisnikovim podacima.

Zato je u 2017. zabilježeno pet milijardi dolara ukupnog troška na ransomware na globalnoj razini u poslovnom sektoru, u 2018. osam milijardi, a za ovu godinu se predviđa 25 milijardi dolara gubitaka samo u zdravstvu diljem svijeta. Što se privatnih korisnika tiče, prošle godine je bilo oko milijardu dolara štete. Eto, toliko je ransomware opasan...

Još iz kategorije

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

12.04.2021.

Internetske prevare nisu rijetkost, u današnje se vrijeme pojavljuju češće nego ikad prije, a i sve su lukavije iz dana u dan. Neke od njih su one putem e-mail poruka, a odvijaju se na način da kopiraju domene nekih provjerenih i velikih kompanija i web stranica pa ako netko “nasjedne”, misija je obavljena. I svakog dana šalje ih se nekoliko milijardi!

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

11.04.2021.

Upravitelji lozinkama ili password manageri nemalom se broju ljudi čini kao komplicirana stvar na koju ne vole gubiti vrijeme, ali njihovo korištenje sigurnije je od nekorištenja, bez obzira na predodžbu. Jer, oni brižno čuvaju sve korisničke račune i nude sigurnost gdje god se nalazili. Ali, kao i sa svim ostalim, treba paziti koje koristiti.

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

11.04.2021.

Ethereum mreža nastavlja rasti na globalnoj razini, ali čini se da je koncentrirana u svega nekoliko odabranih regija na svijetu. Konkretnije, 58,08 posto čvorova (eng. nodes) od njih ukupno 6806 nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj.